breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Η καταστροφική συνάντηση 5 ποταμών

Οι ποταμοί φούσκωσαν από τη βροχή με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Η καταστροφική συνάντηση 5 ποταμών

Τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον «Ιανό» αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο Daniel, ο οποίος αν και έχει ολοκληρώσει τα φαινόμενά του συνεχίζει το καταστροφικό του έργο σε Μαγνησία και Θεσσαλία.

Βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραπόταμων του Πηνειού.

Το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη δορυφορική εικόνα που ανέλυσε, δείχνει την έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (στα σημεία που φαίνονται με γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με μωβ χρώμα).

Ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, ενώ με την κακοκαιρία Daniel έχουν ήδη πλημμυρίσει 450.000 στρέμματα εκ των οποίων 97% καλλιεργήσιμη γη, κάτι που προκαλεί τεράστιο προβληματισμό και για την επάρκεια τροφίμων την επόμενη ημέρα της καταστροφής.

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας

Στη Θεσσαλία συναντιούνται 5 ποτάμια. Πρόκειται για τον Ενιπέα που έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά και μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες.

Οι δύο ποταμοί διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης που επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό. Οι ποταμοί συναντιούνται μεταξύ τους πριν τη Μεταμόρφωση και μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Οι ποταμοί φούσκωσαν από τη βροχή με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που καταγράφηκαν στην περιοχή. Το μέγεθος των φαινομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δυνατότητες κάθε αντιπλημμυρικού έργου, πόσο μάλλον τώρα με τις υπάρχουσες ελλείψεις.

Συγκεκριμένα:

λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες
τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα
αναχωματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα
λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού
δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Back to top button