breaking newsΕλλάδαΚύπρος

Η διπλή πρόκληση της Τουρκίας στα Ίμια και την Κύπρο: Που στοχεύει ο Σουλτάνος

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Στην Ελλάδα δίνουμε σημασία στα ασήμαντα πράγματα και προσπερνάμε τα σοβαρά, διότι έχουμε συνηθίσει να ζούμε στον φανταστικό κόσμο μας και να μην αντέχουμε την αλήθεια.

Μπορεί να σταθεί ακίνητη η μισή Ελλάδα μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες για να παρακολουθεί δέκαανόητους να ανταγωνίζονται για τη φήμη των 15 λεπτών, αλλά δεν δίνει την παραμικρή σημασία για τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στα Ίμια και στην Κύπρο, παρά το γεγονός -και αυτό είναι θετικό- ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν τις τουρκικές ενέργειες.

Μπορεί μερικοί να ισχυριστούν ότι ζω σε ένα άλλο κόσμο ή μπορεί να θεωρήσουν πως υπερβάλλω, αλλά προχθές μεταξύ της Κω και της Τουρκίας, δημιουργήθηκε ένα σοβαρότατο περιστατικό εναντίον της ελληνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ήταν προκλητικότατοι και μία πηγή υποστήριξε ότι υπήρξε και ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι μία πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από δεύτερη πηγή, αλλά δεν υπάρχει ούτε και διάψευση.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία αντέδρασε στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνήσει στην κυπριακή ΑΟΖ για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έστειλε ξανά το Barbaros, και απειλεί ανοικτά μία χώρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι έπραξαν οι εν λόγω οργανισμοί;

Μα τίποτα… Περίμενε κανείς ότι θα ίδρωνε το αυτί των γραφειοκρατών του ΟΗΕ και της Ε.Ε. εάν κινδυνεύει ένα μέλος τους. Ούτε συζήτηση. Όσοι ρομαντικοί πιστεύουν σε θαύματα, ας ξυπνήσουν. Ότι και να κάνουν η Τουρκία και ο πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν, οι Ευρωπαίοι και ο κ. Γκουτέρες θα βρουν τον τρόπο να τους αθωώσουν.

Το χειρότερο που συμβαίνει με αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι κατατάσσουν τους εισβολείς και κατακτητές σε «καλούς» και «κακούς». Εάν ασχοληθεί κανείς σοβαρά και επισταμένα με τη συμπεριφορά του ΟΗΕ και της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και το Ισραήλ, δύο χώρες-κατακτητές, έκπληκτος θα διαπιστώσει ότι οι ανακοινώσεις τους για το Εβραϊκό Κράτος είναι καταθλιπτικές, ενώ για την Τουρκία δεν τρέχει και τίποτα. Και τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να δικαιολογήσουν την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Η Τουρκία δεν θα σταματήσει να προκαλεί στο Αιγαίο και την Κύπρο. Τη δουλειά της κάνει. Το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και πως αντιδρούμε όταν στέλνει τα πολεμικά της στα Ίμια και στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Στην Ελλάδα, κατά βάση κρύβουμε τη δράση της Τουρκίας και αυτό είναι μέγα λάθος.

  • Στην Κύπρο είναι πιο θαρραλέοι. Συνεχίζουν τους σχεδιασμούς τους, χωρίς να διαθέτουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα. Έχουν άγνοια κινδύνου, ή μήπως έχουν προχωρήσει σε ανάλογες συμμαχίες, που δεν τις διαφημίζουν. Μακάρι να ισχύουν όσα ακούμε.

Πάντως, «κτύπησε» άσχημα και μας υποψίασαν οι πανηγυρισμοί του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου μετά την άφιξη του γεωτρύπανου Saipem 12000, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, βλέπετε, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τα θέματα αυτά «πουλάνε» στους ψηφοφόρους. Μόνο που δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να γίνονται βορά για να προσελκύσουν τους λεγόμενους «εθνικόφρονες» ψηφοφόρους…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι διαχρονικά η Τουρκία προβαίνει είτε σε δημόσιες δηλώσεις, είτε σε ενέργειες, με τις οποίες αποσκοπεί να δημιουργήσει μια εικόνα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ενέργειες και δηλώσεις οι οποίες ενισχύονται κατά τη διάρκεια υλοποίησης των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Πρόσθεσε ότι «καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία είναι η παρουσία όλων αυτών των ενεργειακών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική και οικονομική ψήφο εμπιστοσύνης».

  • Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, επειδή μελετώ τον Ταγίπ Ερντογάν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, επειδή μας θεωρεί μυρμήγκια μπροστά στο δικό του ελέφαντα, θα κλιμακώσει τις προκλήσεις. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή των Ιμίων, την Τρίτη, τότε πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά.

Θα επανέλθουμε…

mignatiou.com

Related Articles

Back to top button