Διεθνή

Η ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τη CIA για ουκρανικό σχέδιο ανατίναξης του Nord Stream 2 τρεις μήνες πριν την ανατίναξή του!

Η ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τη CIA για ένα ουκρανικό σχέδιο ανατίναξης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 τρεις μήνες πριν οι εκρήξεις διαταράξουν το υπεράκτιο δίκτυο, η CIA προέτρεψε το Κίεβο να μην προχωρήσει στην επιχείρηση. Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NOS, με βάση μια κοινή έρευνα του NOS με την ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή ειδήσεων Nieuwsuur [Newshour] και τα γερμανικά μέσα Die Zeit και ARD.
Σύμφωνα με το NOS, η CIA προειδοποίησε την Ουκρανία αφού έλαβε μια ανησυχητική αναφορά από τις ολλανδικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες έμαθαν για το σχέδιο από μια ουκρανική πηγή.
Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τη CIA για το σχέδιο της Ουκρανίας στο παρελθόν, αλλά δεν διευκρίνισε τη χώρα. Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kaisa Olongren αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές
Σε συνέντευξη Τύπου στο Άμστερνταμ είπε ότι δεν μπορεί να «σχολιάσει το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών μας», προσθέτοντας ότι το περιστατικό ερευνάται από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία.
H «NOS» ανέφερε ότι το σχέδιο, που ανακαλύφθηκε από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες, εποπτευόταν από τον Ανώτατο Διοικητή του Ουκρανικού Στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, και περιλάμβανε μια μικρή ομάδα δυτών χρησιμοποιώντας ένα ιστιοφόρο, αλλά χωρίς να το γνωρίζει ο Ζελένσκι.
Η NOS μίλησε με πολλές διεθνείς πηγές πληροφοριών που γνώριζαν ότι οι ολλανδικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο
Η Washington Post ανέφερε ότι τα έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν από έναν εμπειρογνώμονα υπολογιστών που κατέχει θέση χαμηλού επιπέδου στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας, ανέφεραν ότι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τη CIA για το σχέδιο τον Ιούνιο του 2022.
Η Wall Street Journal δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο ότι
Οι Γερμανοί ερευνητές αναζητούν στοιχεία ότι η Πολωνία χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την ολοκλήρωση της επιχείρησης
dimpenews.com

Back to top button