breaking newsΔιεθνήΚύπρος

Πρόταση «βόμβα» από Λαβρόφ για την Κύπρο που παρακάμπτει Τουρκία-Βρετανία προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις ΗΠΑ

 

Νέα ρωσική διπλωματική παρέμβαση υπέρ της Κύπρου έχει προκαλέσει «εκνευρισμό» σε Άγκυρα-Λονδίνο αλλά και Ουάσιγκτον  για την πραγματική στάση της Μόσχας στο θέμα, ενόψει  «υπερθέρμανσης » το επόμενο διάστημα της περιοχής λόγω της μετακίνησης τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» , διαπιστώνεται  ανεπιφύλακτη στήριξη της Μόσχας στα αιτήματα της Λευκωσίας για το Κυπριακό, σύμφωνα με συνέντευξη του ίδιου του Ρώσου υπουργού  Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε κυπριακά ΜΜΕ.

Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα, ο ηγέτης της ρωσικής διπλωματίας , υποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνη οδό για εξεύρεση ενός συστήματος ασφάλειας στην Κύπρο.

Ο  Λαβρόφ, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις προσπάθειες έξωθεν επιβολής έτοιμων αποφάσεων στο Κυπριακό και εμμένει στην άποψη ότι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού (ασφάλεια και εγγυήσεις) πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Απορρίπτοντας ασυζητητί την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Λαβρόφ η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, θα αποτελέσει το κλειδί και για διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων για τα mails της δεύτερης τη τάξει της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένης Λοϊζίδου και την πολύκροτη υπόθεση Μπράουντερ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει την απογοήτευσή του, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της Μόσχας και εκστρατεία κάποιων κυπριακών Μέσων, που σκοπό έχει τη δυσφήμιση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας. Εκφράζει παράλληλα την ευχή οι κυπριακές Αρχές να προχωρήσουν αμερόληπτα κι’ ευσυνείδητα τη δικαστική εξέταση στην υπόθεση Μπράουντερ.

 

Μέσω της κυπριακής εφημερίδας  ο Ρώσος ΥΠΕΞ , αποστέλλει μήνυμα στις Βρυξέλλες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες που  «εξοβελίζουν» την Ρωσία από την περιοχή και ζητά να πάψουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να να κινούνται με  ρωσοφοβικές τάσεις.

Επιγραμματικά τόνισε  ο Ρώσος ΥΠΕΞ:

  • Όχι σε επιβολή έξωθεν αποφάσεων στο Κυπριακό

  • Οι εγγυήσεις να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας

  • Εκστρατεία διασάλευσης των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας από Κυπριακά ΜΜΕ

  • Η Μόσχα δεν «υπακούει » στην Ε.Ε.

Η Ρωσία παρά τις φαινομενικά καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, το τονίζουμε αυτό, δεν θέλει να απεμπολήσει σε καμία περίπτωση  τις σχέσεις της τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο με τις οποίες θέλει να κρατά «ανοικτούς διαύλους».

 

Η πρόταση της για τις  εγγυήσεις…οι οποίες…πρέπει  να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας , ενέχουν τόσο τον χαρακτήρα της νομιμότητας όσο και της περίτεχνης  «ντρίπλας» σε Τούρκους, Βρετανούς  και Αμερικανούς που θέλουν να επιβάλουν ο καθένας για λογαριασμό του το δικό του συμφέρον στην μεγαλόνησο .

Η στάση αυτή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και την Βρετανία η οποία μετά από τόσα χρόνια διατηρεί ακατανόητα δύο αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο , χωρίς να αποτελεί βέβαια κανενός είδους χώρα –εγγυητή.

Ελλάδα και Κύπρο οφείλουν να ακολουθήσουν την ρωσική πρόταση και να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους,  διότι κάτι τέτοιο αποτελεί προς το παρόν  μία πολύ καλή λύση στα προβλήματα που έρχονται στο νησί λόγω …Ερντογάν.

 

 

.pentapostagma.gr

Back to top button