breaking newsΕλλάδαΚύπρος

Τα Αποτελέσματα ακόμα μιας «Ιστορικής Αποτυχίας».   Η Διαχρονική Δουλοπρέπεια της Αθήνας, οι Αστυνομικές Κλούβες και οι Ψευδαισθήσεις…

της Φανούλας Αργυρού*

 

Παρακολουθήσαμε και αυτό το βάσανο τελικά. Την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Αττίλα της Κύπρου, αλλιώς Τούρκου Προέδρου Ταγίπ  Ρ. Ερντογάν,  στην Ελλάδα με πρόσκληση της ελλαδικής κυβέρνησης.

Η δουλοπρέπεια βέβαια της Αθήνας δεν υστέρησε ούτε αυτή τη φορά. Υπέδειξε και πάλιν την κατωτερότητά της έναντι ξένων επισκεπτών, σε σχέση με την Κύπρο. ΄Οπως ακριβώς έγινε και το 1991 με την επίσκεψη George W.  Bush, του τότε Αμερικανού Προέδρου όταν επισκέφθηκε την Αθήνα μεταξύ 18 – 20 Ιουλίου 1991.

2017 – Ερντογάν στην Αθήνα – Συλλήψεις φοιτητών  του Δράσις ΚΕΣ από την ελλαδική αστυνομία

Κατά την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα ομάδα Ελλήνων Κυπρίων φοιτητών εκεί προέβη έξω από την τουρκική πρεσβεία να διαμαρτυρηθεί για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου. Και τι ακολούθησε; Να τρέξει στο άκουσμα της διαδήλωσης η αστυνομία της Αθήνας να συλλάβει τους 57 φοιτητές και να τους μεταφέρει με  αστυνομικά οχήματα σε αστυνομικό σταθμό! Για να τους αφήσει μετέπειτα ελεύθερους εφόσον δεν είχαν κάνει κανένα αδίκημα ή… έγκλημα. Το πανό που κρατούσαν και προφανώς ενόχλησε  έγραφε « ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ».

Και αυτό γιατί ούτε το ελλαδικό κράτος ούτε το κυπριακό υποστηρίζουν τέτοια λύση εφόσον η παντιέρα της ‘λύσης’ τους είναι η βρετανο-τουρκική διαιρετική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία(εμπνευσμένη, γεννημένη και ‘βαφτισμένη’ στο βρετανικό Φόρειν ΄Οφις από το 1956 μεταξύ του Βρετανού Υπ. Αποικιών και του Δρ. Νιχάτ Ερίμ).

Σχετικό  άρθρο του Δρ. Γ. Χαραλαμπίδη Οι Φοιτητές του Δράσις ΚΕΣ και τα Μνημεία της Παρακμής

http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/12/2313/oi-foitites-tou-drasis-kes-kai-ta-mnimeia-tis-parakmis

Επίσης δηλώσεις του Προέδρου των Φοιτητών Κώστα Χατζηκώστα,  στο Ράδιο Πρώτο Πρώτη Εκπομπή Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου, 7.12.2017

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/736/proti-ekpompi-radio-proto-pempti-07122017  Από 36.20 λπ. 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Άξιον απορίας βέβαια πως και πορεία Κούρδων κατά του Ερντογάν στο κέντρο της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου 2017 δεν ενόχλησε τις ελλαδικές αρχές Αστυνομία και Κυβέρνηση με πανό ‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΣΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ – ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ’, ενώ τους ενόχλησαν μέχρι συλλήψεως οι Έλληνες Κύπριοι φοιτητές μας.   Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους Κούρδους και ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. (Σύνδεσμος για την ανάρτηση από πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ στην ιστοσελίδα www.tanea-diaspora.net στο τέλος του κειμένου.)

1991 – Bush στην Αθήνα – Συλλήψεις Ελληνίδων Κυπρίων από την ελλαδική αστυνομία

Η συμπεριφορά της ελληνικής  Αστυνομίας και της ελληνικής κυβέρνησης μου θύμισε  μια άλλη επίσκεψη, εκείνη του τότε Αμερικανού Προέδρου George W. Bush, το 1991, (μεταξύ 18-20 Ιουλίου 1991) η πρώτη μετά το 1959, όταν  η ελληνική Αστυνομία ενέργησε με την ίδια ακριβώς ανεπίτρεπτη και δουλοπρεπή συμπεριφορά.  Είχαμε τότε πάει από Κύπρο μια μεγάλη ομάδα – περίπου ίδια σε αριθμό με εκείνη των φοιτητών του Δράσις-ΚΕΣ –  αποτελούμενη από όλα τα κόμματα της Κύπρου (βρισκόμουν τότε στην Κύπρο και έλαβα μέρος) για να διαδηλώσουμε, όπως και οι φοιτητές, υπέρ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ της Κύπρου.

Βρισκόμασταν τότε να θυμίσω, σε μια περίοδο, ένα χρόνο  μετά το διαιρετικό βρετανικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατάφερε τελικά επί Γιώργου Βασιλείου να εξασφαλίσει το Φόρειν ΄Οφις, το διαβόητο 649/90, το οποίο εισήγαγε  για πρώτη φορά τη δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία. Και είχαμε την ευφορία του Γ. Βασιλείου ότι θα έβρισκε ‘λύση’ που θα ικανοποιούσε και τα τουρκικά συμφέροντα κτλ.

https://history.state.gov/departmenthistory/travels/president/greece

Πρώτη φωτογραφία – Η κα Έλλη Σταύρου σε παλαιότερη φωτογραφία της και 2) μαζί με τις μητέρες του οδοφράγματος στο πόστο τους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μαζί με τις οποίες παρευρέθηκαν σε πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκτός Κύπρου όπως εκείνη της Αθήνας το 1991 ως οι καλύτερες διαφωτίστριες του δράματος της Κύπρου

Όπως και κατά την επίσκεψη του Αττίλα Ερντογάν, έτσι και τότε παρέλυσε κυριολεκτικά η Αθήνα, από το αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι την Πλατεία Συντάγματος όπου ανέμεναν τον Αμερικανό Πρόεδρο. Συγκεντρωθήκαμε και εμείς όλες στην Πλατεία λοιπόν, όπου η αστυνομική παρουσία ήταν πρωτοφανής μαζί με τους Αμερικανούς της προεδρικής φρουράς που είχαν ήδη πάρει θέσεις δίπλα από τους Έλληνες αστυνομικούς, και διαδηλώναμε ειρηνικά.

Οπόταν δίχως καμία πρόκληση  από την πλευρά μας, εκτός των φωνών διαμαρτυρίας υπέρ της Κύπρου, που προφανώς ενόχλησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για δείξουν μέχρι που έφτανε η δουλοφροσύνη τους, η εξευτελισμένη ελληνική  Αστυνομία  προκλητικότατα έφερε αστυνομικά αυτοκίνητα ‘κλούβες’ και μάζεψε καμία 25αριά γυναίκες και τις μετέφερε στο Τμήμα … για να τις ανακρίνει και κατηγορήσει! Αλλά για ποίο αδίκημα, ποιο έγκλημα; Τις άφησε λίγο  αργότερα ελεύθερες.  Όπως και τους φοιτητές… Μεταξύ των συλληφθέντων τότε ήταν και η μητέρα του οδοφράγματος όπως έμεινε γνωστή, η θρυλική Κερυνειώτισσα  Έλλη Σταύρου. 

Ακύρωσαν της διαμαρτυρίας στο Λονδίνο Ιούλιος 2017 ελέω Κράν Μοντάνα;

Παρεμπιπτόντως, και ένα άλλο πολύ πιο πρόσφατο συμβάν έλαβε χώρα στο Λονδίνο.  Αφού για 42 χρόνια η ομογένεια κάθε χρόνο διαμαρτύρεται κάθε Ιούλιο στους δρόμους του Λονδίνου εναντίον της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής, με συνθήματα όπως, έξω τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι από την Κύπρο, για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και κάποιοι από μας και εναντίον της δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας, όπως το Λόμπυ για την Κύπρο και άλλους φορείς, φέτος την τελευταία ώρα ακυρώθηκαν τα πάντα. Μας δόθηκε η δικαιολογία ότι « Ενόψει των δυσάρεστων τρομοκρατικών επιθέσεων, και μετά από συζήτηση με τις Βρετανικές αρχές και τους ασφαλιστές μας, η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β έχει πάρει τη δύσκολη απόφαση να μην οργανώσει φέτος την καθιερωμένη αντι-κατοχική πορεία…» (Παροικιακή  6.7.2017). Παρόλα ταύτα για εβδομάδες πριν η πορεία διαμαρτυρίας διαφημιζόταν στις σελίδες της ίδιας εφημερίδας, που υποδεικνύει ότι η πορεία διαμαρτυρίας είχε τύχει της έγκρισης από τις ‘βρετανικές αρχές’…

Ψευδαισθήσεις

Νεότερες πληροφορίες ισχυρίζονται ότι η ακύρωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ήλθε από την κυπριακή πλευρά, λόγω των συνομιλιών στην Ελβετία και όχι από τις ‘βρετανικές αρχές…’  Ευελπιστούσαν προφανώς κυβερνώντες , Κύπρου, Ελλάδας και το κατεξοχήν «αρμόδιο» για την τραγωδία της Κύπρου Φόρειν Οφις (το οποίο παρευρέθηκε εκεί σύσσωμο με μια 30μελή αντιπροσωπεία με τους επικεφαλής των κυριοτέρων τμημάτων του) ότι θα έκλειναν το Κυπριακό!

Γι΄αυτό και δεν ήθελαν να ενοχληθούν οι  μελλοντικοί ‘συνέταιροι’ στο Κραν Μοντάνα εφόσον ήσαν … τόσο κοντά!! Έτσι συμβιβάστηκε μάλλον (και ας μην το παραδέχεται)  η διοργανώτρια Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας και ακύρωσε τις διαμαρτυρίες ενώ είχε εξασφαλιστεί , όπως λένε οι πληροφορίες, η άδεια από την Αστυνομία…

Πάντως, τις ίδιες μέρες,  άλλες ομάδες διαδήλωναν στους ίδιους δρόμους του Λονδίνου…

Όπως έγραψε μεταξύ άλλων, σήμερα  ο αγαπητός Σάββας Ιακωβίδης στο άρθρο του «Το απλωμένο ελληνικό χέρι φιλίας και το ακονισμένο τουρκικό γιαταγάνι»:

«…Γι’ ακόμα μια φορά, οι ψευδαισθήσεις και οι ευσεβείς πόθοι και προσδοκίες εκατέρωθεν του Αιγαίου, κατέρρευσαν. Αθήνα και Λευκωσία ήλπιζαν, αφελώς, ότι ο σουλτάνος Ερντογάν θα μετέβαινε στην ελληνική πρωτεύουσα με δώρα φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας. Ιδιαίτερα η μονίμως αιθεροβατούσα κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέμενε να διευκρινιστούν οι «πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό». Ως εάν όλες αυτές τις δεκαετίες η κατοχική Τουρκία να μη διευκρίνισε ξεκάθαρα, πεντακάθαρα και ωμά τις προθέσεις της. Την περ. Κυριακή, σε αυτήν τη στήλη είχαμε εξηγήσει γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεπτόταν την Αθήνα ως αλαζόνας και υπερφίαλος εισβολέας, με αξιώσεις νικητή! Αυτό έπραξε!…»

http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2328/-to-aplomeno-elliniko-xeri-filias-kai-to-akonismeno-tourkiko-giatagani

Καθώς και ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης στο δικό του άρθρο «Ο Ερντογάν τους δουλεύει και αυτοί… ψωνίζονται»:

«…Τι τους είπε ο Ερντογάν στη Θράκη; Αντισταθείτε! Και το έπραξε αυτό με τον γνωστό ακραίο ισλαμικό χαιρετισμό των τεσσάρων δακτύλων. Έναντι ποιων να αντισταθούν οι μουσουλμάνοι της Θράκης; Προφανώς, έναντι των Ελλήνων, οι οποίοι, δήθεν  τους καταπιέζουν, ενώ στην Πόλη, οι Έλληνες ανθούν. Ποιοι Έλληνες; Δεν έχουν μείνει παρά μόνο κάποιοι γέροντες, που σε λίγο θα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού…»

http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/12/2316/o-erntogan-tous-doulevei-kai-aftoi-psonizontai

Κλείνω  ολοκληρώνοντας με το κύριο άρθρο θέση εφημερίδας Σημερινής, «Ιστορική Αποτυχία»10.12.2017, το οποίο απαντά και στις ψευδαισθήσεις όλων,  περιλαμβανομένων και καθηγητών ακόμα οι οποίοι επικαλούνται ότι  τάχα … υπήρξαν κέρδη από την επίσκεψη Ερντογάν!!!

«…Ήταν η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της επίσκεψης Ιστορική. Σημειώθηκε επισημοποίηση και εμβάθυνση των διαφορών. Σημειώθηκε δημόσια, πρωτοφανής διπλωματική σύγκρουση Προέδρων Κρατών… Για την Κύπρο, ιδιαίτερα, η επίσκεψη σήμαινε κάτι; Ναι. Ο Τούρκος ηγέτης είπε (χωρίς αντίδραση) ότι φταίει η Ελληνική πλευρά, που δεν επιτυγχάνεται λύση στο Κυπριακό. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βελτιώθηκαν. Επισημοποιήθηκαν με την Ιστορική αποτυχία της επίσκεψης.

ΥΓ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς αναφέρθηκε στις 120.000 Ελλήνων της Πόλεως που εκριζώθηκαν… Για τις 200.000 Ελλήνων της Κύπρου, που προσφυγοποιήθηκαν στη χώρα τους, με την Τουρκική Εισβολή και Κατοχή, γιατί δεν μίλησε; Έπρεπε να επισημάνει, να τονίσει ιδιαίτερα ότι για 43 χρόνια συνεχίζεται η Τουρκική Κατακτητική Κατοχή της Κύπρου

http://www.sigmalive.com/news/politics/474855/thesi-simerinis-istoriki-apotyxia

 Πορεία Κούρδων κατά του Ερντογάν στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία Κούρδων κατά του Ερντογάν στο κέντρο της Αθήνας

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

Back to top button