breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

«Το Τέταρτο Ράιχ». Γιατί απέτυχε η πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες

 Αξιωματικός της αστυνομίας στον καταυλισμό των προσφύγων από την Μέση Ανατολή στο Νησί της Λέσβου στην Ελλάδα. Φωτογραφία αρχείου

 

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΕ για την υποδοχή προσφύγων απέτυχε. 

Την ίδια στιγμή, ο διπλωμάτης ονόμασε τους κύριους «ενόχους» – την Πολωνία και την Ουγγαρία, που υπονόμευαν την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η κρίση μετανάστευσης, η οποία άρχισε το 2015, έδειξε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη τελικά χωρίστηκε στην παλιά και στη νέα.

Και αυτή η διάσπαση είναι πολύ πιο σοβαρή από το πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων. Πρόκειται για το μέλλον ολόκληρης της ηπείρου. Το  RIA Novosti κατανόησε τη σημασία της κρίσης των προσφύγων για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ούτε έναν πρόσφυγα

Οι κατηγορίες εναντίον της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης ήταν δικαιολογημένες: η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν δέχθηκαν ούτε  έναν  πρόσφυγα βάσει των καθορισμένων ποσοστώσεων. Σύμφωνα με Άσελμπορν,  στην ΕΕ όλα πήγαιναν  σύμφωνα με το γεγονός ότι θα απαιτούσε σύντομα μια ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την υποδοχή των μεταναστών. «Όταν εφαρμόζεται μια τέτοια μέθοδος, η γενική πολιτική προς τους πρόσφυγες (τελικά)  πεθαίνει», δήλωσε ο υπουργός Λουξεμβούργου.

Γιατί τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών του μικροσκοπικού Λουξεμβούργου είναι τόσο σημαντικά ώστε να ανατυπώνονται αμέσως από τα ΜΜΕ της Αυστρίας και της Γερμανίας; Το Μεγάλο Δουκάτο, που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στους δύο κύριους πυλώνες της ΕΕ – τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Εδώ είναι η  έδρα πολλών πολυεθνικών εταιρειών και μέχρι το 2020 το Λουξεμβούργο προτίθεται να αντικαταστήσει  το Λονδίνο ως οικονομικός κόμβος.

Από το βορρά, η μικρή ορεινή χώρα συνορεύει με το Βέλγιο, η  κύρια πόλη του οποίου είναι οι Βρυξέλλες  που εκτελούν τις λειτουργίες του κεφαλαίου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
© RIA Novosti / Σεργκέι Pyatakov Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn

Έτσι, η συνέντευξη Άσελμπορν – ήταν μια κλασσική μέθοδος   «ότι υπάρχει η  άποψη» και  οι απόψεις  του προσώπου αυτού  φαίνονται να  είναι τα συμφέροντα της επιρροής, αλλά δεν θέλουν  να μιλήσουν  απευθείας οι  δομές. Στην ΕΕ, τερματίζουν οι προσπάθειες διάρκειας  δύο ετών,  για την επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης για τις συνταγές που προτείνονται από μια  από τις κινητήριες δυνάμεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης – την  Γερμανία. Αυτή η περίοδος έδειξε ότι όχι μόνο τα παλιά αλλά και τα νέα μέλη της ενωμένης Ευρώπης ζητούν να  καθορίζουν το πρόσωπο της ηπείρου.

Η ασφάλεια των πολιτών της είναι η κύρια προτεραιότητα

Η Ανατολική Ευρώπη, όπως έδειξε το  2017, εξακολουθεί να διαφωνεί με τα σχέδια για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Τον Αύγουστο, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Pavel Solokh χωρίς καμία μέριμνα για την πολιτική ορθότητα, είπε ότι «ένα μεγάλο πλήθος των μουσουλμάνων που είναι πολύ καλά ενσωματωμένο, <…> είναι μια φυσική βάση για τους τρομοκράτες.» Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Solokh , η Βαρσοβία έκανε απολύτως σωστά  που  αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες.

Ο αξιωματούχος συγχρόνως αρνήθηκε κατηγορίες για υπονόμευση της πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Η Αλληλεγγύη βασίζεται στην συμμετοχή μας στη συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών, ακόμη και στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις», – είπε διδακτικά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Με λίγα λόγια, η θέση είναι σαφής: τελικά  – απλά δεν λαμβάνουν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Πρόσφυγες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής κατευθύντονται για το στρατόπεδο στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Mariusz Blaschak είπε ότι η Βαρσοβία αντέδρασε στις  υποσχέσεις των Βρυξελλών για επιβολή κυρώσεων εναντίον της   λόγω έλλειψης  στην υποδοχή των εκτοπισθέντων. «Η ασφάλεια των Πολωνών πολιτών είναι η κύρια προτεραιότητα της Πολωνικής κυβέρνησης», εξήγησε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Blaschak σημείωσε  ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης  των μεταναστών  επιβλήθηκε στην Πολωνία από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, και από τότε στην  κυβέρνηση φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά.

Σε απάντηση των ισχυρισμών της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας οι Πολωνοί  πολιτικοί έχουν υποβάλει το  αντεπιχείρημα: Η Πολωνία, ήδη έχει γίνει  ένα καταφύγιο για μεγάλο αριθμό μεταναστών από την  γειτονική  Ουκρανία. Ο Ευρωβουλευτής από τη Βαρσοβία, Jacek Saryusz-Wolski, τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να
δεχτεί  εκτός από τους Ουκρανούς άλλους  «μετανάστες από το νότο, οι  οποίοι, με τη σειρά τους, όπως γνωρίζουμε, δεν αφομοιώνονται, δεν προσαρμόζονται στα έθιμα μας, στον πολιτισμό μας , στους κανόνες μας και στους νόμους «. Η Πολωνία διατύπωσε τη θέση της ομάδας του Visegrad, η οποία, πέραν αυτής, περιλαμβάνει την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.
© RIA Novosti / Stringer Οι πολίτες της Ουκρανίας στο διεθνές σημείο διέλευσης στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας

Ωστόσο, ακόμα και το 2016, η θέση της Πολωνίας δεν ήταν τόσο ριζοσπαστική. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών Witold Waszczykowski της Πολωνίας εξέφρασε προσεκτικά τις αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της επανεγκατάστασης των προσφύγων . Για παράδειγμα, ανέφερε τη Γερμανία, στην οποία οι αρχές ήταν σε θέση να εντοπίσουν τους πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα  μόνο για το  20% των περιπτώσεων.

Η Πολιτική ανοικτών θυρών

Σε αντίθεση με την Πολωνία,  από τις κυβερνήσεις  της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της  Σλοβακίας και της Ρουμανίας γίνεται αμέσως αντιληπτή η  εχθρότητα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015. Το αντίστοιχο έγγραφο που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν  ένα ορισμένο αριθμό  προσφύγων από τους  120 χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικά εκτοπισμένων ήταν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα προσπάθησαν να προσβάλουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ενώπιον του δικαστηρίου – ωστόσο, χωρίς επιτυχία. Τον Σεπτέμβριο, οι αξιώσεις των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας απορρίφθηκαν, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η θέση της Βουδαπέστης θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
© RIA Novosti / Σεργκέι Stroitelev Πρόσφυγες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής στο τραίνο  Βουδαπέστη – Βιέννη

Η απότομη αντίδραση της  επικεφαλής της Γερμανικής κυβέρνησης είναι κατανοητή. Η μαζική υποδοχή των προσφύγων είναι στην πραγματικότητα το σχέδιο Merkel.  Την εκφράζει η  καγκελάριος  με μια σπάνια επιμονή.

Στην αρχή της κρίσης της  μετανάστευσης, τον Αύγουστο του 2015 στο χωριό Heidenau στη Σαξονία ταραχές ξέσπασαν εξαιτίας του γεγονότος ότι το κέντρο υποδοχής προσφύγων άνοιξε εκεί. Ακόμα και τότε ήταν σαφές ότι δεν είναι όλοι στη Γερμανία ικανοποιημένοι με την πολιτική των ανοιχτών θυρών. Αλλά η Μέρκελ δεν φοβόταν ένα τέτοιο μέλλον – η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε ότι αν το Βερολίνο έχει εκφράσει την επιθυμία να καλέσει τις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων, το πρόβλημα των προσφύγων είναι μια αμιγώς Γερμανική υπόθεση , και δεν αφορά  ολόκληρη την Ευρώπη. Δηλαδή, και το γεγονός ότι η FRG θα είχε  προβλήματα στις σχέσεις εντός της ΕΕ, ήταν προφανές. Αλλά αυτό δεν σταμάτησε το τότε Βερολίνο.

Το τρίτο δεν ήταν αρκετό
Δύο χρόνια αργότερα, η ΕΕ δήλωσε ότι το τέλος του Σεπτέμβρη του 2017 περίπου 20 χώρες της ΕΕ εκπλήρωσαν  τις υποχρεώσεις τους με όχι περισσότερο από 50 τοις εκατό. Ξεκινώντας από το 2015, όταν ξέσπασε η κρίση της μετανάστευσης,  οι απλοί πολίτες χίλιες φορές προσέφυγαν  στο Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στη Γερμανία με την αίτηση για προδοσία Μέρκελ. Η Εποπτεύουσα Αρχή ασχολήθηκε με την λεπτομερή εξέταση  και απέρριπτε τις αιτήσεις. Ωστόσο, η επιμονή των πολιτών ήταν ένα σημαντικό σημάδι – υπήρχε αλλαγή  στην στάση  της κοινωνίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Bundestag εξέδωσε έκθεση ότι το νομικό πλαίσιο για την εισδοχή των μαζών των προσφύγων ήταν ανεπαρκές.
Ταυτόχρονα, η Eurostat σημείωσε ότι το 2017 η Γερμανία δέχθηκε και πάλι περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις χώρες της ΕΕ μαζί.

© RIA Novosti / Σεργκέι Stroitelev Πρόσφυγες από τη Συρία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου

Δυσάρεστες ήταν οι  συνέπειες  της  κακής λύσης στο θέμα των προσφύγων ήταν και για το πολιτικό  μπλοκ της Angela Merkel – το CDU / CSU. Αυτό το μπλοκ   παραδοσιακά θεωρείται  κέντρο-δεξιό, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ο αγώνας για τις έδρες στο κοινοβούλιο δόθηκε  από το κόμμα που είναι ακόμη πιο δεξιά
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ομοσπονδιακή Βουλή για πρώτη φορά πέρασε το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ADH),
το οποίο χαρακτηρίστηκε ως “το λαϊκιστικό “ από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι νεοφερμένοι πήραν την τρίτη θέση στο κοινοβούλιο της χώρας, πιέζοντας το κυβερνώντα  συνασπισμό.

Το  πολιτικό κεφάλαιο  του  ADH προήλθε με πολλούς τρόπους και τη δυσαρέσκεια των Γερμανών με  τις μεταναστευτικές πολιτικές του κυβερνώντος CDU / CSU.

Στο πλαίσιο αυτό, από το στόμα του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου υπήρξε  ο ισχυρισμός ότι όλη η εικόνα των αποφάσεων, για εγχώριες και ξένες πολιτικές απώλειες  ήταν περιττές. Η ενιαία πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ απέτυχε.

«Το θέμα των προσφύγων είναι θεμελιώδους σημασίας για την Μέρκελ. Σε γενικές γραμμές, το Βερολίνο και το Παρίσι ως οι βασικοί πυλώνες της ελευθερίας της μετανάστευσης της ΕΕ ,το θεωρούν πολύ πιο σημαντικό από τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών. Μιλάμε για το σχεδιασμό της ΕΕ σε ένα τεράστιο υπερεθνικό οργανισμό, σύμφωνα με  «το Τέταρτο Ράιχ».

Η απροθυμία του Πολωνικού και του Ουγγρικού λαού να παραιτηθούν  από τα εθνικά τους συμφέροντά του για χάρη των ενιαίων έργων των Βρυξελλών είναι κατανοητή.
«Αυτό αναβίωσε την άποψη  για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, και στην πραγματικότητα – για την Ευρώπη της πρώτης και δεύτερης τάξης », – δήλωσε ο διευθυντής του διεθνούς προγράμματος  του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής Yuri Solozobov

Αυτό σημαίνει ότι τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, για την αποτυχία μιας ενιαίας πολιτικής για τη μετανάστευση,  είχε ένα δεύτερο, πιο σημαντικό και ουσιαστικό νόημα. Ο Asselborn δεν δήλωσε μόνο την αποτυχία του σχεδίου Merkel. Αναγνώρισε τη διάσπαση της ΕΕ σε δύο στρατόπεδα ως τετελεσμένο γεγονός.

https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

Back to top button