breaking newsΚύπρος

Τι θέλεις, κύριε, του λέει του Ακιντζί. Να ξεχάσουμε την κατεχόμενη γη;

 

  του   Άριστου Μιχαηλίδη 

 

Πολύ μεγάλο το μπέρδεμα. Ακούς κάτι κουβέντες από τους πολιτικούς και τα επιτελεία που σου έρχεται σκοτοδίνη.

Λες, τώρα ακούω Αναστασιάδη ή Νικόλα; Ακούω Λιλλήκα ή Λυσσαρίδη; Ακούω Νικόλα ή Σιζόπουλο;

Ακούω Μαλά ή τελειόφοιτο φοιτητή κυπριακού πανεπιστημίου; Δεν είναι να βγάλεις συμπέρασμα.

Και πώς θα κρίνεις για να ψηφίσεις, θα μου πεις. Σωστό κι αυτό.

Αλλά αν είναι να κρίνεις από το τι σου λένε τις τελευταίες βδομάδες, μάλλον θα πέσεις έξω.

Προσωπικά, αν έκρινα με τις θέσεις που κατατίθενται τελευταία, θα ψήφιζα Νίκο Αναστασιάδη χωρίς αμφιβολία. Αφού ταυτίζεται πλήρως με όσα γράφω χρόνια σε αυτή τη στήλη. Μέχρι και στον Ακιντζί απαντά ευπρεπώς και αξιοπρεπώς.

Προχτές, τον ρωτούσε ρητορικά τι νοοτροπία μας ζητά να αλλάξουμε. «

Να ξεχάσουμε την κατεχόμενη γη;

Να ξεχάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα; Να ξεχάσουμε την παρουσία του κατοχικού στρατού;

Να αλλάξουμε μυαλά ή νοοτροπία γιατί πρέπει να υιοθετήσουμε θέσεις και πρόνοιες μέσα στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του υπό μετεξέλιξη κράτους που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου;».

Αμέ! Τι νόμισε ο Ακιντζί; Ότι θα τον άφηνε να μας προσβάλλει, χωρίς να του απαντά;

Τον έβαλε στη θέση του μια χαρά ο Πρόεδρος. Αλλά, δυστυχώς, δεν μετράνε τώρα αυτά. Δεν έχουν νόημα.

Είναι προϊόντα επικοινωνιολόγων κι όχι πολιτικές θέσεις και σταθερές απόψεις. Διότι σήμερα μπορεί να του λέει ο Πρόεδρος ότι δεν είναι η δική μας νοοτροπία το πρόβλημα, αλλά την ώρα που ευδοκιμούσαν τα όνειρα θερινής νυκτός, δεν απευθυνόταν στον Ακιντζί και στην Άγκυρα, απευθυνόταν στους Ελληνοκύπριους.

Και τη μια τους έλεγε ότι «ο σημαντικότερος αγώνας είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι ζούμε σε μια χώρα ευρωπαϊκή και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας» και «πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους η κουλτούρα της συμβίωσης και της ανεκτικότητας» (8/12/15).

Και την άλλη, έλεγε ότι «δεν πρόκειται να γίνω συνεργός σε μια προσπάθεια δυστυχώς κάποιων, που ενδεχόμενα διαφωνούν με την επιλογή της λύσης, να καταστρέψουν τη διαδικασία» (3/2/16). Λες και είχε δίκαιο ο Ακιντζί που μας ζητούσε να αλλάξουμε νοοτροπία και τον ενίσχυε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο ίδιος Αναστασιάδης που σήμερα του απαντά όπως πρέπει να απαντά ο ηγέτης ημικατεχόμενης χώρας. Τις προάλλες ανακάλυψε ακόμα και το ότι στις συνομιλίες «άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας.

Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας» (7/9/17)

Αλλά, μέχρι πρόσφατα, δεν τον ενδιέφερε αυτό, που είναι το ουσιαστικότερο μέρος του προβλήματός μας, και λάμβανε μέρος σε εκστρατείες, ενίοτε και με τον Ακιντζί αντάμα, για να πείσει τους Ελληνοκύπριους ότι η λύση θα μας γεμίσει τα πορτοφόλια μας λίρες (τουρκικές;) και «θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, με τεράστια δυνητικά οφέλη στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας» (3/11/15).

Αυτό ήταν το πρόβλημά μας και όποιος έλεγε ότι «εκείνο που επιθυμώ να καταστήσω σαφές είναι πως δεν επιθυμούμε να μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας» (Αναστασιάδης, 20/7/17), ήταν κινδυνολόγος. Τώρα το λέει ο ίδιος ντόμπρα και παλληκαρίσια.

Γι΄ αυτό, λέω, τι σημασία έχει τι αραδιάζει σήμερα ο κάθε υποψήφιος, αν έχει αποδείξει στην πράξη ότι αυτά που λέει ούτε τα πιστεύει ούτε τα υιοθετεί, αλλά τα πλασάρει ως έμπειρος πολιτικός, που αναγνωρίζει προς τα πού πάει το ρεύμα και το ακολουθεί;

Είναι θέμα φιλοσοφίας. Που εκδηλώθηκε και δοκιμάστηκε ουκ ολίγες φορές την ώρα της κρίσεως.

Εκείνοι, ας πούμε, που έσπευδαν πανικόβλητοι σε μυστικά ραντεβού με τον Ακιντζί για να τον πείσουν ότι έγινε λάθος που ψήφισε δημοκρατικά η Βουλή τη σχολική αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα κι έφερναν φιρμάνια για να διορθώσουν το έγκλημα, είναι δυνατό να διαφωνούν με τον Ακιντζί που μας καλεί να αλλάξουμε νοοτροπία; Μα, αφού είναι οι ίδιοι που του έδωσαν το δικαίωμα.

Μπορούν να λένε σήμερα: τι θέλεις κύριε Ακιντζί, να ξεχάσουμε την παρουσία του κατοχικού στρατού;

Αφού εμπράκτως απέδειξαν ότι την ξέχασαν και την έκρυβαν κάτω από το χαλί των θεατρικών παραστάσεων της Σαλαμίνας και των ευθυγραμμισμένων άστρων, που τελικά έπεσαν στα κεφάλια μας.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/460632/ti-theleis-kyrie-toy-leei-toy-akintzi-na-xechasoyme-tin-katechomeni-g

Back to top button