breaking newsΕλλάδαΚύπρος

Μα, είναι πράματα αυτά, να του λένε του σουλτάνου για εισβολή και κατοχή;

 

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη  

 

Πέρα από την εντελώς λανθασμένη πρόσκληση επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του δικτάτορα της Τουρκίας, ευτυχώς τουλάχιστον που Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας του έδωσαν ολόσωστες απαντήσεις, δημοσίως και χωρίς περιστροφές. Ότι στο Κυπριακό «η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ» και ότι το πρόβλημα υπάρχει «γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία».

Έτσι. Αν μη τι άλλο, να διατηρηθεί και μια αξιοπρέπεια, να έχουμε και μιαν ευχαρίστηση, έστω και συναισθηματική, μέσα στη μιζέρια μας. Διότι, τόσα χρόνια με τα μασημένα λόγια της Αθήνας και το βόλεμα της Λευκωσίας δεν είδαμε προκοπή.

Μας λένε, η επίσκεψη του Ερντογάν μπορεί να βοηθήσει και το Κυπριακό, διότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι ωφέλιμες για όλη την περιοχή και φυσικά για την Κύπρο. Ξεχάσαμε ότι περάσαμε μεγάλες εποχές ανθηρών σχέσεων, αγάπης, ζεϊμπέκικων και κουμπαριών και φτάσαμε να μας λένε κατάμουτρα ότι τον κατοχικό στρατό τον θέλουν στην Κύπρο για να τον χρησιμοποιήσουν όποτε χρειαστεί.

Για να μας επιβάλουν την τάξη;

Για να μας σφάξουν; Τόση επιτυχία από τις καλές σχέσεις, από την πολιτική εξημέρωσης του θηρίου είκοσι ετών. Κι ας περίμεναν μερικοί, ακόμα και μετά από αυτά τα τραγικά αποτέλεσμα της πολιτικής μας, ότι ο σουλτάνος θα πάει στην Αθήνα και θα προσφέρει ελπίδα και προοπτική. Πήγε και συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς ανέμεναν όσοι είναι πραγματικοί ρεαλιστές και όσοι δεν κάνουν πολιτική με βάση του πώς θα ήθελαν να είναι η τουρκική πολιτική και ο δικτάτορας και όχι πώς είναι στην πραγματικότητα.

Τι έλεγε χτες ο Νίκος Τορναρίτης, για παράδειγμα;

Ότι δεν έχουν σημασία οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά τι θα λεχθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τέτοια ψευδαίσθηση! Φαντάσου, τι έλεγε πίσω από κλειστές πόρτες όταν δημοσίως δεν σεβάστηκε αυτούς που τον φιλοξενούσαν και άνοιξε όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από τον γνωστό τουρκικό παραλογισμό. Για τους μουσουλμάνους της Θράκης, για τον διορισμό του Ιμάμη, για το Αιγαίο, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, για το Κυπριακό.

Ευτυχώς, ξαναλέω, πήρε τουλάχιστον απαντήσεις και από τον Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό κι ελπίζω να μην θυμώσουν πάλι ο γνωστοί προβοκάτορες εδώ και να αρχίσουν να τους κατηγορούν που μιλούν με αυτό τον τρόπο στον σουλτάνο, που μιλούν για εισβολή και κατοχή και δεν αφήνουν την ασάφεια και τη γονυκλισία να ορίζει τις σχέσεις όπως προηγουμένως.

Μπορεί να τους φταίξει κι ο Κοτζιάς πάλι, που τους παρασύρει και ζητούν από τον Τούρκο να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα χαϊβάνια εδώ είναι. Έτοιμα. Όπως προχτές που θύμωσαν με τους φοιτητές που πήγαν έξω από την τουρκική πρεσβεία και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ερντογάν και του Ακιντζί και διατάραξαν τις καλές μας σχέσεις.

Πάντως, οι δικοί μας επιμένουν να βρίσκουν θετικά πράματα να μας λένε. Για να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, όπως έλεγε κι ο Ερντογάν. Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, για παράδειγμα, μιλώντας στο Σίγμα, έλεγε το εξής: «Παρατηρήσαμε διαφορετική ρητορική από αυτήν που παρατηρήθηκε στη μετά Κραν Μοντάνα εποχή.» Πώς αυτό; Διότι, λέει, έκανε λόγο για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Συγκλονιστικό!

Δεν πειράζει που άλλη βιωσιμότητα έχει αυτός στο μυαλό του κι άλλη εμείς. Τι σημασία έχει; Φτάνει που είπε τη λέξη «βιώσιμη» κι ας εννοεί τη βιωσιμότητα που θα μας προσφέρει ο τουρκικός στρατός. «Μένει να δούμε αν εννοεί όντως βιώσιμη λύση, τη λύση στη βάση των παραμέτρων που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», εξήγησε ο Βίκτωρας.

Κι ενώ περιμένουμε, όπως περιμέναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν καταλάβαμε πού το πάει ο δικτάτορας, αυτός θα εδραιώνει τα τετελεσμένα στα κατεχόμενα, θα αποενοχοποιείται, θα παρεμβαίνει στις έρευνες των κοιτασμάτων για να κλονίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα εφαρμόζει την πολιτική που στοχεύει να νομιμοποιήσει τον έλεγχο όλης της Κύπρου. Εμείς, όμως, ας περιμένουμε χειροκροτώντας χαζοχαρούμενα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/463270/ma-einai-pramata-afta-na-toy-lene-toy-soyltanoy-ga-eisboli-kai-katochi

Back to top button