breaking newsΕλλάδα

Μάζης: Η Τουρκία ίσως προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου – Κοντοζυγώνει το θερμό επεισόδιο που επιδιώκει ο Ερντογάν

Οι Τούρκοι έβγαλαν από τους ναυστάθμους τους κι άλλες μονάδες

Την ώρα που η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να φιλοξενήσει τους αλλοδαπούς που έμεναν στο ΚΥΤ Μόριας, παρατηρείται έντονη κινητικότητα από το τουρκικό ναυτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκαν και άλλες μονάδες.

Συγκεκριμένα από χθες, Τετάρτη, οι Τούρκοι έβγαλαν από τους ναυστάθμους τους κι άλλες μονάδες που αναπτύχθηκαν όχι μόνο στην περιοχή πέριξ του Καστελόριζου, αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Εκτός τουρκικών ναυστάθμων βρίσκονται και τέσσερα υποβρύχια.

Στο Καστελόριζο η τουρκική ναυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ι.Μάζης: «Η Τουρκία εικάζεται πως θα προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου»

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη του τηλεοπτική συνέντευξη πως η Τουρκία είναι αρκετά πιθανό να προχωρήσει ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου.

Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι να πιέσει τους Διεθνής οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Έκθεση ενόψει της Ειδικής Συνόδου, ώστε να αποδείξει ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το σύμπλεγμα του Καστελορίζου, το οποίο κατά τη δική τους λογική, αποδεικνύει και την ισχύ των επιχειρημάτων τους, ότι δηλαδή το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει επήρειες όπως απαιτεί το Δίκαιο της θαλάσσης, ανέφερε σε εκπομπή του ΣΙΓΜΑ ο Ιωάννης Μάζης.

Αυτό που εικάζεται ότι θα κάνει η Τουρκία, είναι η ανακήρυξη νέας NAVTEX που θα κινείται στα έξι ναυτικά μίλια και πέρα, από το σύμπλεγμα του Καστελορίζου, πράγμα το οποίο ισοδυναμεί με ναυτικό αποκλεισμό του.

Με αυτό τον τρόπο θα θέσουν ένα ζήτημα ανικανότητας της Ελληνικής Κυβερνήσεως , όπως είπε, να υπερασπίσει το πάτριο έδαφος και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν διχασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Η Αθήνα, συνέχισε ο κ. Μάζης, θα αντιδράσει με αντι-NAVTEX ώστε να μην φανεί ότι παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, ωστόσο το αποτέλεσμα δε θα αλλάξει.

Εκείνο το οποίο περιμένει η Τουρκία είναι να αναγκάσει την Ελλάδα σε ένα διάλογο με όλη την ατζέντα όπως την εννοεί η ίδια, χωρίς να ικανοποιήσει καμία από τις προθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά.

crashonline
Back to top button