breaking newsΚύπρος

Ναι, ορέ Τσαβούσογλου, η ε/κ πλευρά έχει το νόμιμο κράτος

Καλά, δυο φορές πήγε αντιπροσωπεία στην Τουρκία, η πρώτη με Νίκο Αναστασιάδη, η δεύτερη με Άντρο Κυπριανού, και δεν κατάφεραν να πείσουν την τουρκική ηγεσία ότι δεν θα είχαν ένσταση να μοιράσουν την εξουσία όταν θα την αναλάμβαναν;

Και μετά, τόσες και τόσες εξουσίες μοιράστηκαν στους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των συνομιλιών και πάλι δεν πείσθηκε ο Τσαβούσογλου;

Και επιμένει να επαναλαμβάνει ότι ακόμα και δέκα χρόνια να συζητούμε δεν πρόκειται να υπάρξει λύση διότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία»

Ας μας εξηγήσουν αυτοί που είχαν ιδιαίτερες επαφές μαζί του και έκαναν διαπιστώσεις από πρώτο χέρι, αυτοί που ο ίδιος αποκαλεί φίλους του, τι εννοεί και πού το πάει; Διότι αυτός επιμένει και οι δικοί μας τρέχουν να τον πείσουν ότι κάνει λάθος.

Του δίνουν κάθε φορά και κάτι παραπάνω (η τελευταία προσφορά ήταν η εκ περιτροπής προεδρία, μην πω για την εντελώς τελευταία με την ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας και διαστρεβλωθώ), όμως τους λέει «δώστε κι άλλα να με πείσετε». Και δώσ’ του οι έξυπνοί μας!

Τι άλλο απέμεινε να δώσουν;

Ίσως αρχίσουν να συζητούν ξανά την αναλογία 70:30, μόνο που, όπως πάμε, αυτή τη φορά, το 30 θα είναι των Ελληνοκυπρίων. Αφού, ήδη, με όσα συμφωνήθηκαν, το μελλοντικό κράτος της Κύπρου θα διοικείται με την αναλογία 50:50, μισό-μισό.

Και με τα βέτο που απαιτεί η τουρκική πλευρά (και στο πλαίσιο Γκουτέρες γίνονται αποδεκτά για να συζητηθούν περαιτέρω) η αναλογία μάλλον τείνει να ανατρέψει και την αναλογία 50:50 προς όφελος της καημένης της μειοψηφίας… Να γίνει 30:70 για να ευχαριστηθούν;

«Η ε/κ πλευρά δεν θα πλησιάσει για λύση», λέει ο φίλος τους ο Τσαβούσογλου, «επειδή η ε/κ πλευρά έχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται, είναι μέλος της ΕΕ, η οικονομία της είναι σχετικά λίγο καλύτερη».

Και κούρσα οι δικοί μας να τον προλάβουν, να του δώσουν ακόμα κάτι.

Τόσες δεκαετίες κι ακόμα να καταλάβουν ότι σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν τέτοιες τοποθετήσεις.

Που δεν είναι μόνο δημόσιες, αλλά τις διαπίστωσαν από πρώτο χέρι και στο τραπέζι των συνομιλιών. Ότι, δηλαδή, έτσι θα τους καθοδηγεί μέχρι να τα πάρει όλα. Όπως πήρε μέχρι τώρα όσα απαίτησε χωρίς να παραχωρήσει τίποτε απολύτως. Κι απέμεινε μόνο μια συμφωνία για εσαεί παραμονή κατοχικού στρατού και εγγυήσεων. Διότι, στον διαμοιρασμό της εξουσίας δεν εκκρεμεί τίποτα. Κι αν απέμειναν «λεπτομέρειες» είναι διατεθειμένοι οι δικοί μας να τις συζητήσουν με ανοικτά μυαλά, δηλαδή απλόχερα.

Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτό ακριβώς, που λέει ο Τσαβούσογλου, θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα της στρατηγικής μας κι όχι να χρησιμοποιείται από τους Τούρκους για να δείξουν ότι εμείς είναι που δεν θέλουμε λύση.

Ναι, «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται, είναι μέλος της ΕΕ, η οικονομία της είναι σχετικά λίγο καλύτερη» και αυτά δεν θα αλλάξουν παρά μόνο αν η ε/κ πλευρά τα εκχωρήσει στον βωμό μιας όποιας λύσης. Ας διαβεβαιώσουν οι ηγέτες μας τον Τσαβούσογλου ότι τέτοια εκχώρηση δεν πρόκειται να κάνουν και ότι για να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση πρέπει να συμφωνήσει η Άγκυρα σε δίκαιη, δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση, σε ένα φυσιολογικό κράτος του κυπριακού λαού χωρίς πάτρωνες και σουλτάνους.

Σε διαφορετική περίπτωση, ναι, να το πουν καθαρά και μεγαλοφώνως, χωρίς να μετατρέπουν το πλεονέκτημά μας σε μειονέκτημα για να ικανοποιήσουν τους «απομονωμένους» Τουρκοκύπριους ή το όποιο μομέντουμ τους δημιουργούν κάθε φορά οι μεσολαβητές. Ναι, λοιπόν, το νόμιμο αναγνωρισμένο και ευρωπαϊκό κράτος που έχει το Διεθνές Δίκαιο να το προστατεύει είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κι αν θα πάρει ο καθένας τον δρόμο του, όπως απειλούν συνεχώς ο Ακιντζί κι ο Τσαβούσογλου, ο δρόμος των Τουρκοκυπρίων είναι ο παράνομος με όλες τις συνέπειες. Αυτό θέλουν;

Υ.Γ.: Τη διαδικασία του δώσε-δώσε τη δοκιμάσαμε και είδαμε το αποτέλεσμα. Είναι αυτό που μας λέει ο Τσαβούσογλου: Δώστε τα όλα. Τι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, δηλαδή; Για να φτάσουμε στον διαμοιρασμό 30:70;

Φιλελεύθερος
Back to top button