breaking newsθρησκεια

Τα 2 είδη της σιωπής κατά τον στάρετς Μιχαήλ και ένα τρίτο: το μαρτύριο της σιωπής.

Υπάρχουν δύο είδη σιωπής. Το πρώτο είδος είναι η σιωπή. Και αυτό δεν είναι κακό, τουλάχιστον δεν σαγηνεύετε ή προσβάλλετε τους άλλους. Δεν είναι όμως αρκετό. Οι πατέρες της ερήμου έλεγαν ότι ένας ερημίτης που κάθεται στη σπηλιά του και δεν βλέπει κανέναν είναι, ωστόσο, σαν έχιδνα που κάθεται στη φωλιά της και είναι γεμάτη με θανατηφόρο δηλητήριο, αν θυμηθεί τις προσβολές που του έκαναν κάποτε και θυμώσει. (σσ η σιωπή ως άσκηση )

Το δεύτερο είδος σιωπής είναι η εσωτερική σιωπή. Οι ίδιοι οι πατέρες μίλησαν γι’ αυτήν: υπάρχουν πρεσβύτεροι που μιλούν από το πρωί ως το βράδυ, μένοντας συνεχώς σιωπηλοί, γιατί δεν λένε τίποτα που δεν θα ήταν χρήσιμο στους άλλους και στους εαυτούς τους. Αυτή είναι η εσωτερική σιωπή. … Και όταν φτάσεις και σταματήσεις να κρίνεις τους άλλους, τότε σήκω και ευχαρίστησε τον Κύριο, που σου έδειξε τόσο μεγάλο έλεος. Τότε δεν είσαι μακριά από την καθαρότητα της καρδιάς. (Στάρετς μεγαλόσχημος Μιχαήλ /Πίτκεβιτς 1877/1962 ξεκίνησε από τη Μονή Βαλαάμ στη συνέχεια ομολογητής στη Φινλανδία,τέλος οσιακή κοίμηση στη Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου )

Το τρίτο είδος σιωπής είναι το μαρτύριο της σιωπής.. Που ακολουθεί αυτή την πνευματική αρχή.. ”ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν·”..

αυτή η ακρότατη σιωπή γεννοβολά το Λόγο με πόνους πολλούς γυνήόταν τίκτει λύπην έχει, ότι ήλθεν η ώρα αυτής, όταν δε γεννήση το παιδίον ουκ ετι μνημονεύει της θλίψεως δια την χαράν οτι εγεννήθη) όποιος θέλει να σώσει το λόγο του να διασώσει το λόγο του θα τον χάσει και πολύ περισσότερο θα απωλέσει το Λόγο …..(σσ η σιωπή ως μαρτύριο) ..

άλλο μαρτύριο άλλο άσκηση υπάρχει διαβάθμιση..

την άσκηση την επιλέγεις το μαρτύριο δεν είναι πάντα επιλογή (αφού ελλοχεύει και ο πειρασμός του εισπηδητικού) αλλά υπακοή (υπήκοος ως θανάτου) πολλές φορές είναι και ιερή συγκατάβαση-συγκατάνευση…

έχασαν ή θυσίασαν το λόγο τους, τη μιλιά τους και τους δόθηκε ο Λόγος

ὁ δὲ πνευματικὸς ἀνακρίνει μὲν πάντα, αὐτὸς δὲ ὑπ᾿ οὐδενὸς ἀνακρίνεται...

με διάκριση πνευμάτων.. πως έχεις διάκριση πνευμάτων αν δεν έχεις διάκριση ανθρώπων;

το κριτήριο όλων είναι η αγάπη.

dimpenews.com

Back to top button