breaking newsΔιεθνή

Αναβρασμός και πολεμικές προετοιμασίες στη Μ. Ανατολή – Ένα βήμα πριν την μεγάλη σύγκρουση – Ισραήλ και μαχητές της Χεζμπολάχ προετοιμάζονται για το μεγάλο «μπαμ»

Σε αναβρασμό και πολεμικές προετοιμασίες ευρίσκεται ολόκληρη η περιοχή του Λιβάνου, Ισραήλ και Νότιας Συρίας από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή.

H αναμενόμενη πολεμική  σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ προκαλείται από τις εξελίξεις στο νότιο Λίβανο, ενώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδεχόμενο να ανοίξει  ένα νέο μέτωπο στη νοτιοδυτική

Συρία , καθώς το Ιράν και οι Λιβανέζοι σύμμαχοι του πλησιάζουν επικίνδυνα στο Γκολάν, αναφέρουν ισραηλινές  πηγές .

Οι «πολεμικοί σχηματισμοί» και οι εσωτερικές διεργασίες συνεχίζονται και στην ίδια την λωρίδα της Γάζας .

Αναβρασμός και πολεμικές προετοιμασίες στη Μ. Ανατολή – Ένα βήμα πριν την μεγάλη σύγκρουση – Ισραήλ και μαχητές της Χεζμπολάχ προετοιμάζονται για το μεγάλο «μπαμ» - Εικόνα0

Την ίδια στιγμή η Χαμάς εξέφρασε την προθυμία της  να ενταχθεί στην στρατιωτική πτέρυγα υπό την ηγεσία της  Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης , σύμφωνα με την εφημερίδα του Al-Hayat με έδρα  στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι βασίστηκε στην έκθεση για πηγές στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Χαμάς έχει διαβιβάσει μηνύματα προς τον  Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς λόγω της τρέχουσας  συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στην εφημερίδα  Haaretz ότι η οργάνωση  δεν ενδιαφέρεται για στρατιωτική κλιμάκωση με το Ισραήλ, παρόμοια με  το καλοκαίρι του 2014.

«Η Χαμάς ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων (με το Ισραήλ) και στη Δυτική Όχθη, αλλά σε καμία περίπτωση [δεν ενδιαφέρεται] για πυραυλική επίθεση με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με το Ισραήλ», δήλωσε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε όμως ότι η Χαμάς δεν μπορεί να δεχθεί την παρούσα κατάσταση η οποία  οδηγεί κατευθείαν σε πολεμική αναμέτρηση.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής αρχής στην  Ραμάλα , ένα από τα θεσμικά όργανα της ΟΑΠ .

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι διάφορες ομάδες της  ΟΑΠ θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΑΠ.

Ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που συνδέεται με τη Χαμάς στη Γάζα δήλωσε στον ισραηλινό τύπο  ότι οι ανώτεροι ηγέτες του παλαιστινιακού οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη Yahya Sinwar, επιμένουν ότι δεν θα επιστρέψουν στον προηγούμενο διαχωρισμό μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και είναι διατεθειμένοι να κάνουν  πρόσθετα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας συμφιλίωσης.

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακοίνωση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, αλλά στη Λωρίδα της Γάζας οι κάτοικοι εξακολουθούν να μην αισθάνονται καμία πραγματική αλλαγή ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Η διέλευση των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στη Ράφα εξακολουθεί να είναι κλειστή, παρόλο που το άνοιγμά της θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, ενώ η οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται.

Αναβρασμός και πολεμικές προετοιμασίες στη Μ. Ανατολή – Ένα βήμα πριν την μεγάλη σύγκρουση – Ισραήλ και μαχητές της Χεζμπολάχ προετοιμάζονται για το μεγάλο «μπαμ» - Εικόνα1

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα εξέδωσε προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και σε απάντηση ο υπουργός Υγείας της Π.Α., κ. Jawad Awaad, υποσχέθηκε ότι μια μεγάλη αποστολή φαρμάκων θα φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας την επόμενη εβδομάδα.

Η Χαμάς θεωρεί ότι η συμφιλίωση δεν σημειώνει πρόοδο και η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, η οποία έπρεπε να επιβλέψει την εφαρμογή της, αποχώρησε  από τη Γάζα πριν από λίγες εβδομάδες και δεν έχει ακόμη επιστρέψει, δήλωσε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Γάζα.

Μόλις υλοποιηθούν και αυτές οι «προετοιμασίες» από τους Παλαιστινίους θα έχουμε σχεδόν σίγουρα πολεμική σύγκρουση διότι πλέον τα συμφέροντα και τα θέματα που είναι ανοικτά…δεν δείχνουν προοπτική επίλυσης .

ΠΗΓΗ

Back to top button