breaking newsΕλλάδα

O Ερντογάν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα αρχεία για την συνθήκη της Λωζάνης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ερντογάν και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου παίζουν ένα πολύ « πονηρό παιχνίδι» εις βάρος της Ελλάδος,  με την αναζήτηση «οποιαδήποτε παρατυπίας» κατά τους ίδιους στα αρχεία της συνθήκης της Λωζάνης για να το  χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για πίεση ή πολεμική πρόκληση κατά της χώρας μας για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.   

Το χει η μοίρα, όπως σε κάθε επέτειο της κρίσης των Ιμίων έτσι και τώρα να πλησιάζει μια ακόμη αναμέτρηση με την Τουρκία. Και ποιος ο καλύτερος τρόπος να εορτάσει η ΔΥΚ την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή σε Τούρκους ειδικούς εμπειρογνώμονες να εξετάσουν τα αρχεία της ομώνυμης  συνθήκης, για την κυριότητα των 18 ελληνικών  νησιών,  που σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει καταλάβει η Ελλάδα.

Στη Νικομήδεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ετοιμάζει φάκελο με ιστορικά αρχεία για τη Συνθήκη της Λωζάννης, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Οπως γίνεται κατανοητό, Ερντογάν και Κιλιντσάρογλου θα ψάξουν για «παρατυπίες» στην Συνθήκη της Λωζάνης εις βάρος της Ελλάδας.

 «Αν δεν εξηγήσετε σωστά τον εαυτό σας στη διεθνή κοινότητα τότε χάνετε στις διαπραγματεύσεις όσα χάνετε στις μάχες.

 

Έτσι δεν έγινε στη Λωζάνη;

Αν ρωτήσεις τον Κιλιτσνταρογλου υποστηρίζει πως κερδίσαμε στη Λωζάνη.

Και μετά προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για τα νησιά στο AKP.

Εσείς δώσατε τα νησιά.

Όσοι ήταν στην ηγεσία του κόμματος σας.

Ετοιμάζω ιστορικούς φακέλους γι αυτά»

«Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία.

Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάννη.

Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε.

Και τότε θα δουν, ποιος, πού και τι έδωσε!», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Ερντογάν.

Ερχεται θύελλα… Ο Ερντογάν ψάχνει νομιμοποιητική βάση για επίθεση…

Στην ουσία όμως ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί το αίσθημα κοινής λογικής των Ελλήνων διότι ο ίδιος ερχόμενος στην Αθήνα μας μίλησε πρώτος απ’ όλους  για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της εν λόγω συνθήκης διότι λέει έχουν παρέλθει πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά .

Τώρα υποτίθεται όπως δηλώνει ότι  θα «εξετάσει» τα αρχεία της συνθήκης για να αποστομώσει την αντιπολίτευση .

Μιλάμε για ανατολίτικα παιχνίδια του καφενέ από τον «μαχαλόμαγκα» Ερντογάν , ο οποίος νομίζει ότι οι Έλληνες είναι Τούρκοι.

Αυτό που ετοιμάζει ο νέος  Τούρκος σουλτάνος μαζί με τον ανύπαρκτο Κιλιτσάρογλου είναι η αναθεώρηση της συνθήκης αυτής εις βάρος της Ελλάδος , με οποιοδήποτε τρόπο , για να γίνει πιστευτή…. τουρκική μελλοντική προκλητικότητα  από την διεθνή κοινότητα.

Μην ξεχνάμε ότι την επίθεση στην Συρία την ονόμασε «επιχείρηση κλάδου ελαίας» και την καλύπτει με την δικαιολογία της εξόντωσης τρομοκρατών . Με την Ελλάδα «πρέπει» να βρεθεί νομικό πάτημα για να γίνει ότι ….είναι  να γίνει.

Η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Υπογράφηκε στην ελβετική πόλη 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη)

Περιελάμβανε την παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης, των νησιών Ίμβρος και Τένεδος, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία και την περιοχή της Σμύρνης.

Ακόμα, παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών. Επίσης παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η ράτσα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή.

Η Συνθήκη υποχρέωσε ταυτόχρονα την Ελλάδα να πληρώσει σε είδος τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας.

Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Με την σειρά της, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Η Συνθήκη ουσιαστικά κατήργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης και προέβλεπε μεταξύ άλλων την παραχώρηση της Ίμβρου και της Τενέδου και την ανατολική Θράκη.

Η Σμύρνη, σύμφωνα με την πρώτη Συνθήκη ανήκε στην Τουρκία αλλά διοικούνταν από Έλληνα αρμοστή. Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας ήταν η ανταλλαγή πληθυσμών που έφερε ως αποτέλεσμα δύο ακόμα προβλήματα: το μειονοτικό και το προσφυγικό. Το κατά πόσο συνιστά «νίκη» ή «ζημία» και για τα δύο έθνη αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας.

Επί της ουσίας, η Συνθήκη της Λωζάνης σηματοδότησε την οριστική μετάβαση από την πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική Αυτοκρατορία στα ομοιογενή εθνικά κράτη.

Όπως ανέφερε το «Βήμα» σε παλαιότερο δημοσίευμά του, η Συνθήκη των Βερσαλλιών και οι συναφείς συνθήκες που υπογράφτηκαν το 1919-1920, κλείνοντας τον εξοντωτικό Μεγάλο Πόλεμο, είχαν ως βασικό χαρακτηριστικό ακριβώς τη διάλυση των αυτοκρατοριών και τη δημιουργία στη θέση τους των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνών-κρατών στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη.

 

Back to top button