breaking newsΕλλάδα

Βαθύ Γκρι! Οι Τούρκοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδας μας, που έχουν καταλάβει

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ακόμη, ουσιαστικά, μένει αναπάντητη η πρόκληση των Τούρκων. Η σύνθεση των γαλλικών μονάδων μάλλον επιβεβαιώνει την είδηση ότι πρόκειται για μια άσκηση που έγινε εκ των ενόντων και δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο, ως απάντηση στην τουρκική απειλή.

 

 

«Σπρώχνουν» την Ελλάδα σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης

 

  • Από τη
    Θεανώ Καρούτα

Μετά την εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις διαρκείς προσπάθειές του για αλλαγή του status quo στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε -στα λόγια- τη διπλωματία. Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία γνωστοποίησε πως η Αγκυρα επιθυμεί επίλυση με διάλογο με την Αθήνα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ενδιαφέρον έχει εδώ το γεγονός πως επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο και όχι το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο θα έπρεπε να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Επιπλέον, αν και το Βερολίνο δεν είχε σχολιάσει ως αργά χθες τη συνομιλία Μέρκελ – Ερντογάν, οι προηγούμενες παραινέσεις για διάλογο μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλούν, προερχόμενες από έναν υποτιθέμενο εταίρο μας.

Νωρίτερα, βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος υπήρξε πιο αποκαλυπτικός, όταν δήλωσε πως η λύση στη «διένεξη» (sic) της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και πως η Αγκυρα δεν επιδιώκει οποιουδήποτε είδους «περιπέτειες» στην περιοχή.

Ο «σουλτάνος», απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στο πλαίσιο της 19ης επετείου από την ίδρυση του, δεν δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Ηξεις αφήξεις

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις» τόνισε. «Έχουμε δηλώσει ότι καμία ξένη εταιρία ή πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις προκλήσεις με τη βοήθεια μιας χώρας που δεν έχει ακτή στην ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: αναφέρεται στη Γαλλία).

Η Τουρκία δεν αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος προσπαθούν να αγνοήσουν τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλώ ειλικρινά. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο.

Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χωρίς να… τσιγκουνευτεί τις προκλήσεις και τις απειλές, διαμήνυσε πως το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου και πρόσθεσε: «Αν τυχόν επιτεθείτε στο “Oruc Reis”, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα». «Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική.

Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 τ.χλμ. έχει ναυτική δικαιοδοσία 40.000 τ.χλμ.» επανέλαβε ο «σουλτάνος». Έχοντας δε χάσει κάθε μέτρο, επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του -με αφορμή τόσο τη χθεσινή παρέμβασή του, με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες όσο και εξαιτίας της στρατιωτικής στήριξης που παρέχει στην Ελλάδα-, λέγοντας αναφερόμενος στο θέμα του Λιβάνου ότι «ο Μακρόν επιδιώκει να επαναφέρει την αποικιοκρατία με τις ενέργειές του στη Βηρυτό», κάτι που, όπως είπε, «δεν είναι επιδίωξη της Άγκυρας».

Ο Ερντογάν είχε νωρίτερα μιλήσει και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν όψει της σημερινής, έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι, όμως στις προσπάθειες που αγνοούν την Τουρκία η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στον Σαρλ Μισέλ για να πάρει απάντηση -σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές- πως η Ε.Ε. στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στήριξη του Μακρόν και με «τιτίβισμα» στα ελληνικά ύστερα από τρία 24ωρα αφωνίας

Η επανεμφάνιση της Γαλλίας, κατόπιν εορτής, τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα αφότου ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις, ήρθε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η επί μήνες «σύσφιγξη των σχέσεων», οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και το κλίμα ευφορίας ανάμεσα στις δύο χώρες δεν εκφράστηκαν με κανέναν τρόπο τις πρώτες ώρες της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Η Γαλλία ήταν και αυτή, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, απούσα. Και, όταν εμφανίστηκε, το έκανε με ένα tweet στα ελληνικά του προέδρου Μακρόν, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για παράταιρα πανηγύρια.

Μια ανάρτηση στα ελληνικά, στην οποία ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα των εντάσεων που προκαλούν οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας στο θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίου, που πρέπει να πάψουν, προκειμένου να επιτρέψουν έναν ήρεμο διάλογο ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε δε την απαραίτητη αλληλεγγύη της Γαλλίας και της Ε.Ε. απέναντι σε ένα κράτος-μέλος, του οποίου η κυριαρχία αμφισβητείται.

Μάλιστα, στο ίδιο tweet, o κ. Μακρόν τόνιζε ότι θα ενίσχυε προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Εάν το σύνολο της ενίσχυσης ήταν η μία φρεγάτα, το έτερο σκάφος -που ήταν κατά τύχη στην περιοχή, αφού πήγαινε στον Λίβανο- και τα δύο πολεμικά αεροσκάφη που έφυγαν από την Κύπρο για να πάνε στην… Κρήτη, τότε το ίδιο το tweet είχε μεγαλύτερη αξία. Ακόμη κι αν σε αυτό επαναλαμβανόταν το ανούσιο της επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, χωρίς να προσδιορίζεται τίποτε παραπάνω. Σε διάλογο, άλλωστε, κάλεσε και ο Ερντογάν.

Στο μήνυμα του Ερντογάν απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δικό του tweet στα γαλλικά, στο οποίο σημείωνε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του Διεθνούς Δικαίου». Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη δεν παρέλειψαν να θριαμβολογήσουν για τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τα tweets υποστήριξης ως εξελίξεις που φέρνουν τον Ερντογάν «στη γωνία». Και όλα αυτά την ίδια ημέρα που το «Oruc Reis» επέστρεψε στην υφαλοκρηπίδα μας και συνεχίζει να κάνει (ή έστω να προσποιείται ότι κάνει) τις σεισμογραφικές έρευνές του.

Ο Ερντογάν επαίρεται για «θερμό επεισόδιο»! Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογαν ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει ο ίδιος, δηλώνοντας: «Είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να παρενοχλήσει το “Oruc Reis” και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση». Βέβαια, δεν διευκρινίζει ποια είναι η απάντηση, αλλά ίσως υπονοεί επεισόδιο μεταξύ ελληνικού πολεμικού με κάποιο από τα συνοδευτικά του «Oruc Reis». Την είδηση αυτή διαψεύδει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Πάντως πριν από αυτή τη διάψευση κυκλοφορούσε με πανηγυρικούς τόνους σε διάφορες ιστοσελίδες ως είδηση η «επακούμβηση» ενός τουρκικού πλοίου από ένα ελληνικό. Μια είδηση η οποία επίσης αρχικά δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε από από επίσημα χείλη, με αποτέλεσμα να λαμβάνει διάφορες μορφές και το επεισόδιο να θεωρείται από κάποιους ως η απόδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας.

Παρότι η είδηση έφτασε στη χώρα μας από πηγές των απέναντι και κάποιοι δείχνουν προς φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, αυτή δεν διαψεύσθηκε ως τουρκικό fake news, όπως συνήθως γίνεται. Αντιθέτως, επειδή βόλευε η εκμετάλλευσή της, κλείστηκε το «μάτι» σε αυτούς που τη διακινούν, με αποτέλεσμα αυτή να γίνει viral. Βόλευε επειδή με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σώζει ψήγματα αξιοπρέπειας, αφού δεν έχει κάνει τις κινήσεις που επιβάλλονται για να σταματήσει την παρέλαση των τουρκικών πλοίων που καταλύει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Βολεύει και εμάς, βολεύει και τους Τούρκους εν μέρει, που θέλουν να δείξουν ότι αυτοί είναι το «λογικό» μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.

Όμως η όποια επακούμβηση, είτε οφείλεται στις ανώτερες δεξιότητες των Ελλήνων ναυτικών είτε στην καλύτερη ποιότητα των ελληνικών πλοίων, δεν μπορεί να είναι η ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Δεν αρκεί. Δυστυχώς ο προβληματισμός δεν τελειώνει εκεί.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX αλλά κοντά στο Καστελόριζο. Εντός μάλιστα ελληνικών χωρικών υδάτων. Και αυτό ανοίγει μια ολόκληρη διαφορετική κουβέντα, με τουρκικά πλοία εντός χωρικών μας υδάτων σε σίγουρα μη αβλαβείς διελεύσεις…

Τι συζήτησαν Κυριάκος και καγκελάριος τηλεφωνικά

Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία της με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη Γερμανίδα πολιτικό το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, εν όψει μάλιστα και της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τελευταίες ημέρες έχει υψώσει επί της ουσίας ασπίδα προστασίας στην τουρκική πλευρά και δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου. Εκπρόσωποι, μάλιστα, της γερμανικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να χαρακτηρίσουν παράνομες τις τουρκικές ενέργειες.

«Παιχνίδια»

Η πολιτική των ίσων αποστάσεων την οποία τηρούν οι Γερμανοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένας φάρος για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή, καθώς μεταφράζεται ως έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εάν αυτό οφείλεται στις προνομιακές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας ή στη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο, η οποία πιθανώς τους ενόχλησε, είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι. Κατ’ άλλους, αυτό που εκνευρίζει ιδιαίτερα τη χώρα του Βορρά είναι ότι η Ελλάδα προτίμησε να πορευθεί με τη Γαλλία σε ζητήματα της Μεσογείου.

Πάντως, εδώ και καιρό η Γερμανία δηλώνει σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να προσέλθουν σε «διάλογο» και έχει ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση· έναν «διάλογο», όμως, ο οποίος φαίνεται να είναι κομμένος και ραμμένος στις τουρκικές απαιτήσεις, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει Έλληνες αναλυτές.

Στα σχοινιά…φαντάζεται ο Γεραπετρίτης την Τουρκία

Είναι τουλάχιστον παράξενο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στα κυβερνητικά στελέχη. Είτε δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε προσπαθούν να πιστέψουν και οι ίδιοι στις επικοινωνιακές πομφόλυγες που διακινούν για να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι το «Oruc Reis» δεν έχει «γκριζάρει» τη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού, προσπάθησε να μας πείσει με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι η Τουρκία είναι στριμωγμένη διπλωματικά.

Εκτιμήσεις

Εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση ούτε και διάθεση να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια σχετικώς αδύναμη διπλωματική θέση».

Αυτά τα είπε την ημέρα που ο Ερντογάν συνομίλησε με τη Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του πως η Γερμανία στέλνει ακόμα και όπλα στην Τουρκία και ότι πέρα από διάφορες μεγαλοστομίες κανείς Ευρωπαίος, πλην της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Κύπρου, δεν επιθυμεί να τα χαλάσει με την Άγκυρα. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν απομονώσει την Τουρκία.

Φυσικά, όσον αφορά τον περίπλου του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα, πως η επί τέσσερα 24ωρα ερευνητική προσπάθεια του τουρκικού σκάφους δεν έχει «ωφέλιμο ερευνητικό αποτέλεσμα».

Λες και τους Τούρκους ή εμάς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αν θα βγάλει σωστά νούμερα ο ηχοβολισμός του βυθού.

Σαμαρικά «Πυρά» για… τρίτο Αττίλα!

Ο χι με βαμβάκι, αλλά με… μπαλτά «σφάζει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το σαμαρικό antinews σε νέο άρθρο που δημοσιεύει με αφορμή το διάγγελμά του. Στο συγκεκριμένο κείμενο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -με τον χαρακτηρισμό «πατριωτική» να μπαίνει σε εισαγωγικά- κατηγορείται για ψέματα και μεγαλοστομίες για δήθεν υπεράσπιση της πατρώας γης, τη στιγμή που όλες οι γραμμές, κόκκινες, πράσινες και κίτρινες, έχουν παραβιαστεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το υπέρτατο συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι ο φόβος μη γίνει καμιά «στραβή». Φόβος που, όπως τονίζεται, κρύβει την ανασφάλεια και την έλλειψη ευψυχίας των κυβερνώντων.

Ειδική αναφορά γίνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, οι οποίοι, όπως τονίζεται, περιορίζονται σε λεκτικές αντιστάσεις απέναντι στον επιβουλέα των εδαφών μας, προς χάριν εντυπώσεων στο σανοφάγο κοινό των εφησυχασμένων Ελλήνων.

Οι δυο τους κατηγορούνται για εθνικές υποχωρήσεις «σε κάθε δύσκολη στιγμή» διά της αφωνίας και της απραξίας. Στο κείμενο χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί, όπως «νεο-ραγιάς», και γίνεται αναφορά τόσο σε πολιτική των Ιμίων όσο και στην κάστα των ανανιστών – εμφανή «καρφιά» και τα δύο για στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πολιτικές αναφορές στους εκσυγχρονιστές.

Επιπλέον, επιχειρείται η ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος περί σθεναρής στάσης, καθώς, όπως σημειώνεται, είδαμε την Τουρκία -χωρίς να συναντά αντίσταση- να «σπάει» για πρώτη φορά τον 28ο μεσημβρινό στο Αιγαίο και να καταπατά την εθνική μας κυριαρχία. Η δε παρέλαση του «Oruc Reis» περιγράφεται ως «τρίτος Αττίλας», 55 μίλια εντός της υφαλοκρηπίδας μας με ρότα την… Κάρπαθο.

Το πολιτικό προσωπικό εν γένει κατηγορείται για έλλειψη βούλησης αντίστασης στον εχθρό, αλλά και αποφασιστικότητας για προάσπιση των κεκτημένων και για χρήση κατευναστικών τακτικών, που οδηγούν στον… πάτο της εθνικής συνείδησης. Από ό,τι φαίνεται, τα… μαχαίρια έχουν ήδη αρχίσει να ακονίζονται.

Και το γεγονός ότι κάποιοι αναμένουν μια εξόφθαλμη κίνηση υποχώρησης για να ρίξουν το «ειδικό τους βάρος» στο ζύγι σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει.

Και η Χάγη δεν είναι τόσο… διακομματική επιλογή όσο κάποιοι θέλουν να ελπίζουν.

 

 

 

dimokratianews
Back to top button