breaking newsΕλλάδα

Κοτζιάς: Είπα στον Ερντογάν «ο Αλλάχ μας έβαλε να ζούμε δίπλα, θες να ζήσουμε ειρηνικά;»

Ο διορισμενος και οχι εκλεγμενος υπουργισκος, καλα θα κανει να το βουλωσει και  να σταματησει επιτελους να λεει αηδιες…..

 «Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Είναι μια χώρα νευρική μετά το πραξικόπημα. Είναι μια φοβισμένη χώρα που φέρεται με αλαζονεία. Και αυτό είναι ένα συγκρουσιακό φαινόμενο που προκαλεί ανασφάλεια».

«Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δει πως θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας προβοκάτσιας και να δυναμώσει στο εσωτερικό της Τουρκίας δημοκρατικών δυνάμεων. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και νηφάλιοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

«Εγώ λέω, πάντα, στον Ερντογάν: κοίτα να δεις ο Αλλάχ μας έριξε να ζούμε δίπλα- δίπλα. Θα ζήσουμε ειρηνικά; Και εκείνος χαμογελάει και λέει πως πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς διεκδικήσεις. Ο αναθεωρητισμός τους μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχει μια μελέτη που βγάζει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λένε και διεκδικούν οι Τούρκοι» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια. Δεν υπάρχει κίνηση των Τούρκων που να μην την καταγγέλλουμε διεθνώς. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Απλά δεν βοηθάει να τα κάνουμε και διαφημιστικό σποτ. Δοκιμάζουν τη νηφαλιότητά μας και δεν χρειάζεται να τους τα δείχνεις όλα. Κόκκινη γραμμή είναι εκεί που κάποιος θα επιχειρήσει να προσβάλει την εδαφική μας ακεραιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει να μη φτάνουμε στα σκληρά ζητήματα. Με ενδιαφέρει να τα λύνουμε όλα στο επίπεδο της διπλωματίας».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: «Έχουμε διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό με την Τουρκία. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη της Δικαιοσύνη», ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως αποικιακή δύναμη.

«Απαγορεύεται να έχουν κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και να παριστάνεις την εγγυήτρια δύναμη. Αυτό το θέμα είναι σε βάρος της. Πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική της παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Έχω πει στον Τούρκο ομόλογό μου πως αν δίνατε στους Κούρδους τα μισά από αυτά που ζητάτε εσείς από την Κύπρο, δεν θα είχατε το παραμικρό πρόβλημα ασφάλειας».

Στην συνέντευξή του στον «ALPHA», ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τόνισε πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά. «Στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», είπε ο κ.Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

«Δεν θα το ξανακάνει»

Σε ερώτηση αν αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο ένα άλλο τουρκικό σκάφος εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν θα το ξανακάνει».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει και προσέθεσε: «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και σημείωσε πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία.
«Εξετάζουμε να ζητήσουμε αποζημίωση για το σκάφος»

Ο κ. Κοτζιάς αποκαλύπτει επίσης ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. «Είμαστε στην αναζήτηση μήπως πρέπει να πληρώσουν οι Τούρκοι» ανέφερε συγκεκριμένα και είπε πως έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να το εξετάσει. Αν η νομική υπηρεσία αποφανθεί ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι πολύ ευτυχής και διαβεβαίωσε ότι τότε θα κινηθεί νομικά.

«Θα έπρεπε να μετράει τα λόγια του»
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά του προκλητικού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Ερωτηθείς πως ο σύμβουλος του Ερντογάν έχει παρομοιάσει «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», απάντησε «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους» προσέθεσε.

«Αισιόδοξη η έκφραση του Ζάεφ»
Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. «Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

http://www.katanixis.gr

Back to top button