breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τρομάζουν τον κόσμο για το εμβόλιο Ε.Ε. και Βρετανία!

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Τζόνσον ότι ενέκρινε… εσπευσμένα το δημιούργημα της Pfizer, «τρελαίνοντας» τον κόσμο

 

Σαν κεραυνός εν αιθρία -αλλά και εν μέσω πανδημίας- έπεσε χθες στα γραφεία των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων η πληροφορία πως το πολυσυζητημένο εμβόλιο των εταιριών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε τελικά έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα!

«Πληροφορία» που έγινε βέβαια «είδηση» και άμεσα πρώτο θέμα στη διεθνή επικαιρότητα, στον απόηχο και της δήλωσης της βρετανικής ηγεσίας, που ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα»!

Μπορούν τελικά να «τρέξουν» τόσο γρήγορα οι διαδικασίες για την έγκριση ενός νέου εμβολίου;

Και, κυρίως, είναι τελικά ασφαλή τα εμβόλια αυτά ή απλώς κάποιες κυβερνήσεις τρέχουν να τα εργαλειοποιήσουν και πολιτικά εν μέσω πανδημίας; Το σίγουρο είναι πως τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες, που αντέδρασαν, δεν αντιλαμβάνονται πως με τις διαφωνίες τους μόνο σύγχυση προκαλούν στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, που αγωνιά.

Τον «χαρμόσυνο» χαρακτήρα της είδησης που ερχόταν από το Νησί, λοιπόν, δεν τον συμμερίστηκε η Ευρώπη, η οποία από χθες έχει ακόμη έναν λόγο -πέρα από το Brexit- για να διαφωνεί ανοιχτά με τους Βρετανούς.

Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωσε ευρωβουλευτής που δεν θέλησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Την ίδια στιγμή, σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο συνάδελφός του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο» τόνισε. «Το να γιορτάζει κανείς τη γρήγορη έγκριση από τη Βρετανία του εμβολίου των BioNtech/Pfizer κατά του κορονοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της Ε.Ε., από την οποία έχει αποχωρήσει η Βρετανία» ήταν το… χολερικό σχόλιο που έκανε με αφορμή τις εξελίξεις ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο Αλμπερτ Μπούρλα, εντούτοις, ο επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, πανηγύριζε μετά τις βρετανικές ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά του Covid-19», ενώ σε πολιτικό επίπεδο ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε «απολύτως ενθουσιασμένος» από τα νέα.

 

 

dimokratianews
Back to top button