breaking newsΔιεθνή

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να προετοιμαστούν για πιθανή εκλογή Τραμπ

Να ανανεώσουν τους “όρκους συνεργασίας” επιχειρούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη σύνοδο κορυφής για το εμπόριο, υπό το φόβο της έλευσης του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα που επικεντρώθηκε στο εμπόριο και την τεχνολογία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο εμπορικός τσάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis θα επικαλεστούν την αναζωπυρωμένη διατλαντική φιλία.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος που απέκτησε το POLITICO, θα ανακοινώσουν κοινή υποστήριξη για έργα τηλεπικοινωνιών και ημιαγωγών επόμενης γενιάς. Θα υποστηρίξουν τις λεγόμενες βιώσιμες εμπορικές πρακτικές και τους ισχυρότερους δεσμούς γύρω από τις διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού. Και θα συντονιστούν πιο στενά για τα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης για να απωθήσουν την Κίνα και να συγκεντρώσουν νέες μορφές τεχνολογίας που έγιναν διάσημες από το ChatGPT του OpenAI.

Ωστόσο, ιδιωτικά, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζουν τη συγκέντρωση της ΕΕ-ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας, ή TTC, έχει γίνει όμηρος της τύχης.

Η ασυνέχεια της Κομισιόν

Τα άτομα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συμπεριλαμβανομένου του Dombrovskis και της Margrethe Vestager – θα αλλάξουν μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του μπλοκ τον Ιούνιο, ακόμη και αν η πρόεδρός της, Ursula von der Leyen, εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Το πιο σημαντικό, μια μελλοντική κυβέρνηση Trump είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προωθούσε μια ατζέντα «Η Αμερική Πρώτη» – αυτή που υποστήριξε κατά την πρώτη του θητεία και η κυβέρνηση του Joe Biden συνέχισε, αν και με λιγότερο συγκρουσιακό τρόπο. Αυτοί οι μεταβαλλόμενοι πολιτικοί άνεμοι θα επηρεάσουν τη συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας στο Leuven.

Ως μέρος του σχεδίου της κοινής δήλωσης αυτής της εβδομάδας, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα ζητήσουν τώρα τη γνώμη ξένων για να «χτίσουν στα θεμέλια του TTC για τις μελλοντικές διοικήσεις». Εν μέσω φωτογραφιών και ανακοινώσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολιτικοί αναζητούν μια κληρονομιά για τους διατλαντικούς δεσμούς που ήταν τεταμένοι σε οριακό σημείο στην πρώτη θητεία του Trump.

«Δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών όσον αφορά το εμπόριο και την τεχνολογία», είπε ο Phil Hogan, πρώην επίτροπος εμπορίου της ΕΕ που βοήθησε στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον στα τελευταία στάδια της θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Η μόνη διαφορά είναι η τακτική», πρόσθεσε.

Ό,τι κι αν κάνετε, μην αναφέρετε τον Trump

Κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη – σε μια πόλη του Βελγίου που φιλοξενεί ένα κορυφαίο εργαστήριο έρευνας ημιαγωγών στον κόσμο – οι ηγέτες θα επισημάνουν πώς η εκδήλωση που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο βελτίωσε τη διατλαντική διπλωματία χωρίς να επαληθεύσει τις πολιτικές καταιγίδες που έρχονται. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, εμπορικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, που εργάζονταν μέσω του διατλαντικού οργάνου, έθεσαν γρήγορα κοινές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου που τέθηκαν σε ισχύ εντός εβδομάδων.

Αφού η Vestager μοιράστηκε ένα σημείωμα δύο σελίδων τον περασμένο Μάιο με την Gina Raimondo, την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, σχετικά με την αστυνόμευση της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι συζητήσεις μετατράπηκαν σε μια συλλογική απάντηση της G7, η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσα σε μήνες. Από το βιώσιμο εμπόριο έως τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας, αξιωματούχοι και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον είναι πιο ευθυγραμμισμένες, ακόμη και όταν οι διαφωνίες για την ψηφιακή νομοθεσία της ΕΕ και τις λεγόμενες κρίσιμες πρώτες ύλες των ΗΠΑ σιγοβράζουν.

«Ήταν πολύ επιτυχημένο», δήλωσε ο Daniel Mullaney, πρώην κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα με την Ευρώπη, του TTC. «Είχαμε προσοχή υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών επιπέδων, σε όλα αυτά τα θέματα. Αυτό διατήρησε τη δυναμική».

Τι θα συμβεί εάν εκλεγεί ο Trump

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα συμβεί εάν ο Trump κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο. Ακόμα κι αν ο Biden συνεχίσει για δεύτερη θητεία, η οικονομική του ατζέντα γνωστή ως «Bidenomics» επικεντρώνεται στις κρατικές επιδοτήσεις για τις τοπικές βιομηχανίες και στην αυξανόμενη επιφυλακτικότητα για την παγκόσμια εμπορική τάξη. Οι σημερινοί αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργάζεται πάντα στενά με τους συμμάχους.

«Όποιος πρόκειται να καθίσει στον Λευκό Οίκο ή στο κτίριο Berlaymont θα πρέπει να συνυπολογίσει το γεγονός ότι αυτή η εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Leopoldo Rubinacci, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. τμήμα εμπορίου. Ωστόσο, ο Trump, τώρα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές.

Στην πρώτη του θητεία, ο Trump έβαλε επίσης δασμούς σε πολλά ευρωπαϊκά αγαθά και χρησιμοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να πείσει τους συμμάχους της ΕΕ να στραφούν εναντίον της Huawei, του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών.

PrimeNews.

Back to top button