breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλλάζει η συμφωνία για το εμβόλιο της Pfizer – Η ΕΕ πληρώνει πρόστιμο για τις δόσεις που δεν παρέλαβε

 

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καταναλώσει μόνο το ένα τέταρτο από τα εμβόλια Covid-19 που είχε παραγγείλει ή δεσμεύσει, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNtech για αναθεώρηση του συμβολαίου τους, με την οποία περιορίζονται οι ποσότητες που η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράσει και παρατείνεται το περιθώριο παράδοσης μέχρι το 2026.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από μήνες πιέσεων που δεχόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις χώρες μέλη, δεδομένου ότι η ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου είναι περιορισμένη και ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να καταστρέψουν κάποιες παρτίδες.

Η τροποποίηση του συμβολαίου είναι ανάλογη με τις «εξελισσόμενες ανάγκες» δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σύμφωνα με το Reuters πίεζε εδώ και δύο μήνες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποδεχτούν την τροποποίηση.

Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι εταιρείες και η Επιτροπή δεν διευκρινίζουν το ύψος της μείωσης, σύμφωνα όμως με πηγή του Reuters που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις το τροποποιημένο συμβόλαιο περιορίζει κατά το ένα τρίτο των αριθμό των δόσεων που η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αγοράσει.

Οι χώρες-μέλη θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος για κάθε δόση που ακυρώνεται, ανέφερε η πηγή, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσό. Οι εταιρείες και η Κομισιόν αρνήθηκαν να δώσουν απάντηση.

Το αρχικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Μάιο του 2021 και δέσμευε την ΕΕ να αγοράσει 900 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου mRNA που αναπτύχθηκε από την γερμανική BioNTech και παράγεται από τη Pfizer. Το συμβόλαιο έδινε επίσης στην ΕΕ το περιθώριο να παραγγείλει ακόμα 900 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2023.

Οι μισές από τις αρχικές 900 εκατ. δόσεις δεν παραδόθηκαν λόγω μειωμένης ζήτησης και η ΕΕ δεν άσκησε το δικαίωμα στην οψιόν για περισσότερες δόσεις.

Το τροποποιημένο συμβόλαιο αναφέρει ρητά ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε εμβόλια που προσαρμόζονται σε νέες παραλλαγές του κοροναϊού.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι ορισμένες χώρες-μέλη επέλεξαν να εξαιρεθούν από την τροποποίηση και θα συνεχίσουν να δεσμεύονται από το αρχικό συμβόλαιο. Δεν αποκάλυψε ποιες είναι αυτές οι χώρες, σύμφωνα όμως με πηγές του Reuters πρόκειται για την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Prime News.

Back to top button