breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

22 αναφορές για παρενέργειες από το εμβόλιο στην Κύπρο

 

 

Συνολικά 22 αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών έλαβε κατά τον πρώτο μήνα χορήγησης των αδειοδοτημένων εμβολίων για την COVID-19 (26/12/2020-26/01/2021), ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης και Κλινικών Δοκιμών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, το 82% των αναφορών υποβλήθηκε από επαγγελματίες υγείας και το 18% από τους ίδιους τους ασθενείς ή οικείους τoυς.

Το 41% των αναφορών αφορά μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες και το 59% συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στο σύνολο των ανεπιθύμητων ενεργειών, κανένα περιστατικό δεν προκάλεσε θάνατο ή νοσηλεία/παράταση νοσηλείας, ή ήταν απειλητικό για την ζωή του ασθενή, ή προκάλεσε ανικανότητα ή αναπηρία. Το σύνολο των περιστατικών ήταν παροδικά ή αντιμετωπίστηκαν με ίαση των ασθενών.

Παράλληλα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ενημερώνουν ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό από την ιστοσελίδα www.kitrinikarta.gov.cy.

Η Κίτρινη Κάρτα είναι το σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών σε φαρμακευτικά προϊόντα που διαχειρίζονται οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και κυκλοφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης και Κλινικών Δοκιμών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να επαγρυπνούν και να αξιολογούν για πιθανή συμπτωματολογία από φαρμακευτικά προϊόντα που λαμβάνουν, και να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή: philenews

Back to top button