breaking newsΔιεθνή

Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Πιθανός σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ

 

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και τι συνέπειες θα επιφέρει.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην τηλεόραση του «MEGA» για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και τις συνέπειες που θα επιφέρει.

Φουντώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός πολύ μεγάλου σεισμού, στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς, έπρεπε να είχε εκδηλωθεί ως το 2020, και όσο τα χρόνια περνούν τόσο συσσωρεύονται οι τάσεις.

Στην Τουρκία, Αρχές και πολίτες έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Δαρδανέλια, χαρακτηρίστηκε από σεισμολόγους προάγγελο του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο «MEGA» για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και τι συνέπειες θα επιφέρει.

«Υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος της Ανατολίας που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κων/πολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 ρίχτερ όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν. Μέσα σε μια 5ετια υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40% σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή ειναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο».

PrimeNews.

Back to top button