breaking newsΔιεθνή

Ρώσοι και Ουκρανοί κατηγορούν αλλήλους για τη μερική καταστροφή του φράγματος του Δνείπερου

Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη μερική καταστροφή υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, το οποίο χώριζε τις αντιμαχόμενες πλευρές από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το φράγμα έσπασε το πρωί της 6ης Ιουνίου, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή της Χερσώνας και φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να κατηγορήσει για το περιστατικό «Ρώσους τρομοκράτες».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε ομοίως τις ρωσικές δυνάμεις για την καταστροφή του φράγματος, η οποία, όπως είπε, «αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη βιαιότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Γενική άποψη του φράγματος Νόβα Καχόβκα, που έσπασε στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας στις 6 Ιουνίου 2023, σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης που προέρχεται από βίντεο. (Reuters)

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Μπορούμε να πούμε απερίφραστα ότι επρόκειτο για μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς της ουκρανικής πλευράς».

Στις 6 Ιουνίου, το υδροηλεκτρικό φράγμα Νόβα Καχόβκα, το οποίο διασχίζει τον ποταμό Δνείπερο στη νότια περιοχή της Χερσώνας, έσπασε εν μέρει, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή.

Το νερό από το φράγμα της σοβιετικής εποχής χρησιμοποιείται για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων στη Χερσώνα και τη γειτονική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την Κριμαία. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την ψύξη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, της πυρηνικής μονάδας Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται στη γειτονική ομώνυμη περιοχή.

Epoch Times Photo
Σπίτια κυκλωμένα από τα νερά των πλημμυρών στη μικρή ουκρανική πόλη Ντεμίντιβ. Το φράγμα του οικισμού χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στις 30 Απριλίου 2022

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Ελέγχει, επίσης, επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζια, μαζί με όλη τη Χερσώνα ανατολικά του Δνείπερου.

Αν και παραμένει ασαφές τι προκάλεσε το ρήγμα, ο Ζελένσκι έγραψε στο Telegram ότι η καταστροφή του φράγματος, «απλώς αποδεικνύει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν [οι Ρώσοι] από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης».

Ο Ζελένσκι συνέχισε υποστηρίζοντας ότι έως και 80 οικισμοί στην περιοχή υπόκεινται πλέον σε πλημμύρες ως αποτέλεσμα του ρήγματος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από όλα τα εδάφη της Χερσώνας δυτικά του Δνείπερου. Η περιοχή, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας, κατέχεται πλέον από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αποτυχημένη χαρακτηρίζει την ουκρανική αντεπίθεση η Μόσχα

Το Κρεμλίνο απάντησε κατηγορώντας το Κίεβο για την παραβίαση, η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες” -τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς είχε ως στόχο να στερήσει την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία από νερό και να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου.

«Αυτό το σαμποτάζ οφείλεται στο γεγονός ότι, έχοντας ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας πριν από δύο ημέρες, ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους του», είπε.

Μετά τους πρόσφατους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι μια μεγάλη ουκρανική επίθεση αποκρούστηκε στο Ντονέτσκ, παραμένει ασαφές αν η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου έχει πράγματι ξεκινήσει.

Εθελοντές Ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να πυροβολήσουν κατά των ρωσικών θέσεων κοντά στο Μπαχμούτ, περιοχή Ντονέτσκ

Το βράδυ της 5ης Ιουνίου, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η αναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου βρισκόταν πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «μεταβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες» σε ορισμένους τομείς κατά μήκος της μετωπικής γραμμής των περίπου 600 μιλίων.

Γράφοντας στο Telegram, η Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας περί ουκρανικής αντεπίθεσης είχαν ως στόχο να «αποσπάσουν την προσοχή» από τις πρόσφατες ρωσικές απώλειες κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, που αποτελεί σημείο ανάφλεξης.

Νωρίτερα, στις 5 Ιουνίου, η Μόσχα υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της είχαν αποκρούσει μια «μεγάλης κλίμακας» ουκρανική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες στην εμπλοκή, μεταξύ των οποίων 300 άτομα μάχιμου προσωπικού, 16 άρματα μάχης και 26 τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ψευδείς πληροφορίες»

Το Κίεβο, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε αποφασιστικά το Μπαχμούτ, βασικό κόμβο μεταφορών, μετά από εννέα μήνες μαχών. Το Κίεβο, ωστόσο, λέει ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να αντέχουν – και μάλιστα να ανακαταλαμβάνουν έδαφος – στα δυτικά προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της φιλορωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, το Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ στα ρωσικά) παραμένει σταθερά υπό ρωσικό έλεγχο.

Επιβεβαίωσε, όμως, επίσης, ότι τα περίχωρα της πόλης δέχονται πυρά από ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό.

«Όσον αφορά τα περίχωρα [της πόλης], η κατάσταση […] είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», ανέφερε ο Πουσίλιν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 5 Ιουνίου.

Ο Πουσίλιν πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές επιθέσεις κοντά στην πόλη Βουχλεντάρ, περίπου 85 μίλια νότια του Μπαχμούτ.

Και οι δύο επιθέσεις αποκρούστηκαν, είπε, αφού υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Τους τελευταίους δύο μήνες, αυξάνονται οι εικασίες για μια επικείμενη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, η οποία φαινομενικά αποσκοπεί στην ανάκτηση των χαμένων εδαφών.

Το Κίεβο, ωστόσο, έχει επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί ότι η περιβόητη «εαρινή επίθεση» θα μπορούσε να αναβληθεί -ανάλογα με τον καιρό και άλλους παράγοντες- μέχρι το φθινόπωρο.

Ρώσοι και Ουκρανοί κατηγορούν αλλήλους για τη μερική καταστροφή του φράγματος του Δνείπερου Prime News.

Back to top button