breaking newsΔιεθνή

Ιράν – Ισραήλ: H πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης: «Δεν υπήρξε επίθεση»

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», ανέφερε το πρακτορείο

Αρνείται την επίθεση του Ισραήλ το Ιράν, στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim να μεταδίδει ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό».

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα και καμία διευκρίνιση σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.

Νωρίτερα ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, είχε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να πετάξει drones το Ισραήλ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου που διέψευσε την επίθεση γύρω στις 8 το πρωί. Ο Hossein Dalirian έγραψε στο X: «Δεν υπήρξε καμία αεροπορική επίθεση από τα εξωτερικά σύνορα προς το Ισφαχάν ή άλλα μέρη της χώρας. Το Ισραήλ έκανε μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να πετάξει drones και έχουν καταρριφθεί».

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν επικαλείται «αξιόπιστες πηγές» που λένε ότι οι «ισχυροί ήχοι που ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της αεράμυνας για την αντιμετώπιση αρκετών αγνώστων μίνι μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν πάνω από τον ουρανό στο Ισφαχάν και ότι καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή, αναλυτής στην κρατική τηλεόραση Ιράν ισχυρίζεται πως «τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα στο Ισφαχάν πετάχτηκαν από άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν» . Με αυτόν τον τρόπο το Ιράν επιθυμεί να δείξει πως το Ισραήλ ουσιαστικά δεν κατάφερε να αποφύγει την αεράμυνα του.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτική αεροπορική βάση

Πάντως νωρίτερα αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ισφαχάν, που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης και φαίνεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίθεση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το Ισφαχάν φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση και αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Κοντά  βρίσκεται η πόλη Νατάνζ, κεντρικό σημείο του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Ωστόσο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν αναφέρει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν είναι «απολύτως ασφαλείς».

Ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν λέει ότι η πόλη Ισφαχάν είναι ασφαλής

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν υποβαθμίζει τις αναφορές για επίθεση. Ανέβασε μάλιστα βίντεο στο Telegram που δείχνει έναν από τους δημοσιογράφους του να στέκεται στην κορυφή ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης Ισφαχάν. «Η πόλη είναι ασφαλής και υγιής, οι άνθρωποι ζουν την κανονική τους ζωή», λέει ο δημοσιογράφος. «Πριν από μερικές ώρες ακούστηκαν ήχοι στον ουρανό. Από ό,τι γνωρίζουμε, πολλά μίνι drones πετούσαν στον ουρανό του Ισφαχάν όταν έγιναν στόχος» προσθέτει.

«Μέχρι στιγμής, οι επαρχιακές αρχές δεν μας έχουν δώσει καμία πληροφορία. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, αλλά με βάση την έρευνά μας αυτή η πληροφορία είναι ψευδής, κανένα μέρος δεν έχει στοχοποιηθεί», επεσήμανε.

Το Ισφαχάν «κέντρο» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mark Kimmitt μίλησε στο BBC News για τη σημασία του Ισφαχάν και γιατί το Ισραήλ μπορεί να το επέλεξε ως τόπο χτυπήματος. «Το Ισφαχάν είναι πραγματικά σε μεγάλο βαθμό το κέντρο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όσον αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα και, όπως θα έλεγαν κάποιοι, την ανάπτυξη της ιρανικής πυρηνικής ικανότητας. Έτσι είναι μια πιθανή τοποθεσία που το Ισραήλ θα χτυπούσε, επειδή ο μεγαλύτερος φόβος των Ισραηλινών δεν είναι οι συνεχιζόμενοι πύραυλοι, αλλά μια πυρηνική δυνατότητα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS, τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, αλλά η κλίμακα του όποιου πλήγματος, ο ακριβής στόχος και το αν ο στόχος του χτυπήθηκε παραμένει ασαφές.

ΔΟΑΕ: Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

Το κύριο αεροδρόμιο της Τεχεράνης ξαναρχίζει τις πτήσεις

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, μεταδίδει ότι οι πτήσεις επανήλθαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης. Οι πτήσεις είχαν νωρίτερα ανασταλεί σε μεγάλο μέρος του Ιράν.

PrimeNews.

Back to top button