breaking newsΔιεθνή

«Μπλόκο» των Ρεπουμπλικάνων σε νέα στήριξη προς την Ουκρανία

 

Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας έχει εμπλακεί στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες των ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που πρόβλεψε επείγουσα βοήθεια περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο έλαβε 49 ψήφους κατά και 51 υπέρ, καθώς το καταψήφισε κάθε Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία. Για να περάσει χρειάζονταν 60 ψήφοι. Οι Ρεπουμπλικάνοι και στα δύο σώματα του Κογκρέσου είχαν ζητήσει αυστηρότερους κανονισμούς στα σύνορα σε αντάλλαγμα την υποστήριξή τους και είπαν ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις τους.

Για να περάσει το νομοσχέδιο οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ζητήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου στις ΗΠΑ, καθώς καταγγέλλουν ότι περίπου 10.000 μετανάστες περνούν καθημερινά τα σύνορα από το Μεξικό.

Όλα δείχνουν ότι το Κογκρέσο δε θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία έως τα τέλη του έτους. Η στήριξη προς την Ουκρανία ήταν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλάμβανε επίσης βοήθεια για Ισραήλ και Ταϊβάν.

Πριν την ψηφοφορία είχε συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Ζελένσκι, η συμμετοχή του οποίου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε καλέσει τους ηγέτες της ομάδας G7 να συνεχίσουν να είναι λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία εκτιμά ότι τον επόμενο χρόνο η συμμαχία του ελεύθερου κόσμου θα καταρρεύσει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως ο Πούτιν έχει αυξήσει σημαντικά την πίεση στο μέτωπο του πολέμου. Παρότι παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει στην επίθεση στο μέτωπο, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες “αντιστέκονται στις επιθέσεις”.

PrimeNews.

Back to top button