Διεθνή

ΜΕΛΕΤΗ Royal College of Surgeons Ιρλανδίας (RCSI) : Τα παιδιά ως 2 ετών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid19 λόγω lockdown έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας. Ενώ τα μεγαλύτερα έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις!!

ΜΕΛΕΤΗ Royal College of Surgeons Ιρλανδίας (RCSI) : Τα παιδιά ως 2 ετών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid19 λόγω lockdown έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας. Ενώ τα μεγαλύτερα έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις!!

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας λόγω περιορισμένων αλληλεπιδράσεων κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την πανδημία Covid19, αναφέρει μελέτη από την Ιρλανδία.

Στην ηλικία των δύο ετών, τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν παρόμοια συμπεριφορά και ανάπτυξη σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από την άφιξη του Covid-19 – με μία εξαίρεση. Οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες υστερούν σε σχέση με αυτές των προγενέστερων.
Αυτά είναι τα συναρπαστικά ευρήματα μιας μελέτης –που διεξήχθη από ερευνητές με έδρα το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία (RCSI)– η οποία εξέτασε πώς ήταν η ζωή για τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους.
Η μελέτη – που διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής τη Susan Byrne, ανώτερη λέκτορα στο RCSI, και τον Jonathan Hourihane, καθηγητή παιδιατρικής του RCSI – επικεντρώθηκε σε μωρά που γεννήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του lockdown και τα σύγκρινε με παρόμοια ομάδα μωρών που γεννήθηκαν. πριν την πανδημία. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 354 οικογένειες και τα μωρά τους.
«Θέλαμε να καταλάβουμε πώς ήταν η ζωή για τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι μπορεί να σημαίνει για τη γενική υγεία και την ανάπτυξή τους», είπε ο Μπερν στον Observer.

Οι ανακαλύψεις της ομάδας ήταν εντυπωσιακές. Διαπίστωσαν ότι, στους έξι μήνες, κατά μέσο όρο μόνο τρία άτομα είχαν φιλήσει μωρά, συμπεριλαμβανομένων των γονιών τους – υποδηλώνοντας ότι τα μωρά είχαν συναντήσει πολύ λίγους συγγενείς ή οικογενειακούς φίλους. Ένα στα τέσσερα μωρά δεν είχε γνωρίσει άλλο παιδί της ηλικίας του μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, αποκαλύφθηκε επίσης.
Ο Μπερν πρόσθεσε ότι όταν οι γονείς ρωτήθηκαν πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί κατά τη διάρκεια του lockdown, χρησιμοποιούσαν συχνά λέξεις όπως «μοναχικά» και «απομόνωση». Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε επίσης ότι ο οικογενειακός χρόνος και το δέσιμο διευρύνθηκαν.
Τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιθανότατα άκουγαν λιγότερα λόγια επειδή δεν έβγαιναν από το σπίτι τους και αυτό μπορεί να οδήγησε σε ελαφρώς χαμηλότερους βαθμούς επικοινωνίας σε σύγκριση με εκείνους των παιδιών που γεννήθηκαν νωρίτερα.
Ωστόσο, για άλλα χαρακτηριστικά – όπως οι κινητικές δεξιότητες και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων – δεν καταγράφηκε συνολική πτώση στην απόδοση. Επιπλέον, ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς δεν αποκάλυψαν διαφορές στη συμπεριφορά των παιδιών τους όσον αφορά τα προβλήματα ύπνου, το άγχος ή την κοινωνική απόσυρση.

Τώρα η ομάδα ελπίζει να επεκτείνει τη μελέτη και να παρακολουθήσει τα μωρά μέχρι να ξεκινήσουν το σχολείο στην ηλικία των πέντε ετών. «Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Μπερν στον Observer.
«Οι περιορισμοί του Covid τελείωσαν πριν από λίγο καιρό και τα μωρά βγήκαν έξω και κάνουν κανονικές δραστηριότητες, συναντούν άλλους ανθρώπους, πηγαίνουν σε ομάδες. Και θα ελπίζατε ότι τα ευρήματα θα διευθετηθούν μέχρι την ηλικία των πέντε ετών – αλλά πρέπει να μάθουμε οριστικά αν αυτό ισχύει».
Τα σχετικά ενθαρρυντικά συμπεράσματα της ιρλανδικής μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μεγαλύτερων παιδιών.
Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία εξακολουθούσαν να τα πηγαίνουν χειρότερα στα μαθηματικά και τη γραφή σε σύγκριση με τα πρότυπα που είχαν καθιερωθεί πριν από την πανδημία που επέβαλε το κλείσιμο των σχολείων. Η απόδοση της ανάγνωσης βρέθηκε επίσης να έχει σταματήσει.
Τα τυπικά τεστ αξιολόγησης (Sats), που πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία στο τέλος του δημοτικού σχολείου, παρουσίασαν ελαφρά βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, αλλά τα αποτελέσματα παρέμειναν πολύ πίσω από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Δεν έγιναν δοκιμές το 2020 και το 2021 λόγω διακοπής του Covid.
Λιγότεροι από τα τρία πέμπτα των μαθητών φθάνουν στο αναμενόμενο επίπεδο στα βασικά μαθήματα της ανάγνωσης, της γραφής και των μαθηματικών, όπως διαπιστώθηκε. Το φετινό ποσοστό του 59% είναι χαμηλότερο από 65% πριν από το lockdown και είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο της κυβέρνησης για το 90% των μαθητών να πληρούν τα αναμενόμενα πρότυπα και στους τρεις κλάδους στο βασικό στάδιο 2 έως το 2030.
Η Δρ Mary Bousted, κοινή γενική γραμματέας της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το επιχείρημα των δασκάλων και των ερευνητών: τα δημοτικά σχολεία εξακολουθούν να επηρεάζονται βαθιά από την πανδημία και το Sats επιδεινώνει αυτήν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής.theguardian 16.7.23
dimpenews.com

Back to top button