breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Washington Times: Η Κίνα κατασκευάζει όπλα που θα μπορούν να αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το «Neurostrike» έχει ως στόχο να βλάψει τη σκέψη, να μειώσει την επίγνωση της κατάστασης, να προκαλέσει μακροπρόθεσμη νευρολογική βλάβη και να θολώσει τις φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες

Washington TimesΟ Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας αναπτύσσει όπλα υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να διαταράσσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και να επηρεάσουν κυβερνητικούς ηγέτες ή ολόκληρους πληθυσμούς, σύμφωνα με έκθεση τριών αναλυτών στα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και τεχνολογικής τρομοκρατίας.

Τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση επίθεση ή έλεγχο εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μικροκύματα ή άλλα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας σε φορητά όπλα ή μεγαλύτερα όπλα που εκτοξεύουν ηλεκτρομαγνητικές δέσμες, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος των όπλων εγκεφαλικού πολέμου της Κίνας πριν ή κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης δεν είναι πλέον θεωρητικός.

«Άγνωστο σε πολλούς, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του ( PLA ) έχουν καθιερωθεί ως παγκόσμιοι ηγέτες στην ανάπτυξη όπλων νευροπλήξης», σύμφωνα με την έκθεση 12 σελίδων.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021 επέβαλε κυρώσεις στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας και σε 11 σχετικές οντότητες καθώς θεώρησε ότι χρησιμοποιούν «διαδικασίες βιοτεχνολογίας για την υποστήριξη κινεζικών στρατιωτικών χρήσεων, για που συμπεριλαμβάνουν υποτιθέμενα όπλα ελέγχου του εγκεφάλου»

Ωστόσο, λίγες δημόσιες μελέτες ή συζητήσεις έχουν γίνει σχετικά με τη νέα αυτή προηγμένη στρατιωτική ικανότητα.

Το «Neurostrike» είναι ένας στρατιωτικός όρος που ορίζεται ως η σχεδιασμένη στόχευση του εγκεφάλου στρατιωτικού προσωπικού ή πολιτών που χρησιμοποιούν μη κινητική τεχνολογία. Ο στόχος είναι να βλάψει τη σκέψη, να μειώσει την επίγνωση της κατάστασης, να προκαλέσει μακροπρόθεσμη νευρολογική βλάβη και να θολώσει τις φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες.

Η μελέτη γράφτηκε από τον Ryan Clarke, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ασίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, τον Xiaoxu Sean Lin, πρώην μικροβιολόγο του Στρατού και νυν του κολλεγίου Feitan. και τον LJ Eads, πρώην αξιωματικό πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και νυν ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη για την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι τρεις συγγραφείς γράφουν ότι η ηγεσία της Κίνας «θεωρεί το νευροπλήγμα και τον ψυχολογικό πόλεμο ως βασικό συστατικό της στρατηγικής ασύμμετρου πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον Ινδο-Ειρηνικό».

Σύμφωνα με την μελέτη, οι δυνατότητες νευροπλήξης αποτελούν μέρος των τυπικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ένα αντισυμβατικό όπλο που περιορίζεται για χρήση σε ακραίες συνθήκες.

Οι πιθανοί τομείς χρήσης των όπλων περιελάμβαναν την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τα αμφισβητούμενα σινο-ινδικά σύνορα.

Η απειλή δεν περιορίζεται στη χρήση όπλων μικροκυμάτων: «Το νέο τοπίο ανάπτυξης νευροπλήξεων [ της Κίνας ] περιλαμβάνει τη χρήση μαζικά κατανεμημένων διεπαφών ανθρώπου-υπολογιστή για τον έλεγχο ολόκληρων πληθυσμών, καθώς και μια σειρά όπλων σχεδιασμένων να προκαλούν γνωστικές βλάβες». είπε η έκθεση.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη χρήση όπλων εγκεφαλικού πολέμου βραχυπρόθεσμα, και πιθανώς κατά τη διάρκεια μιας κινεζικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ταϊβάν που αποτελεί στόχο για μελλοντικές κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Οποιαδήποτε σημαντική ανακάλυψη σε αυτή την έρευνα θα παρείχε πρωτοφανή εργαλεία στο ΚΚΚ για να εγκαθιδρύσει αναγκαστικά μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η οποία είναι ο δια βίου στόχος του [Κινέζου Προέδρου] Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε η έκθεση.

Στρατιωτικά, ο εγκεφαλικός πόλεμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό που το Πεντάγωνο αποκάλεσε στρατιωτική στρατηγική «κατά της πρόσβασης, άρνησης περιοχής» της Κίνας για τον Ινδο-Ειρηνικό.

«Φανταστείτε (τουλάχιστον εν μέρει) ανοσοποιημένα στρατεύματα του PLA να εισβάλουν σε μια γεωγραφίκή περιοχή όπου ένα συγκεκριμένο οπλισμένο βακτηριακό στέλεχος έχει απελευθερωθεί πριν από την είσοδό τους για να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα σημεία αντίστασης των αντιπάλων», αναφέρει η έκθεση. «Οποιεσδήποτε εναπομείνασες πηγές αντίστασης στο έδαφος αντιμετωπίζονται στη συνέχεια μέσω [κινεζικών] όπλων νευροπλήξης που ενσταλάζουν έντονο φόβο ή/και άλλες μορφές γνωστικής ασυνέπειας που καταλήγουν σε αδράνεια».

Αυτό το σενάριο θα επέτρεπε στον PLA να εδραιώσει τον απόλυτο έλεγχο σε ένα έθνος όπως η Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα να αμβλύνει κάθε αμερικανική στρατηγική επιλογή στο να παρέμβει και να στείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει το νησί. Ο PLA θα μπορούσε έτσι να αναιρέσει τη συμβατική στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση.

«Αυτό το σενάριο βασίζεται σε γνωστά υπάρχοντα ερευνητικά προγράμματα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και καταδεικνύουν τους σαφείς στόχους αυτών των προγραμμάτων», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η τοποθέτηση της Ακαδημίας Στρατιωτικής Ιατρικής Επιστήμης της Κίνας στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου με εταιρείες στις απαγορεύεται η πρόσβαση σε αμερικανικά προϊόντα ήταν το αποτέλεσμα του ηγετικού της ρόλου στην ανάπτυξη δυνατοτήτων εγκεφαλικού πολέμου Ένας ειδικός κλάδος του κινεζικού στρατού γνωστός ως «Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης» (SSF) είναι πιθανώς η κύρια μονάδα που είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή εγκεφαλικού πολέμου.

Η στρατηγική των «τριών πολέμων».

Οι SSF είναι ο ηγέτης σε αυτό που o PLA αποκαλεί στρατηγική «τριών πολέμων» για τη χρήση μη κινητικών όπλων στον πόλεμο. Οι τρεις πόλεμοι αποκαλύφθηκαν το 2014 από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Κίνας και αναφέρονται στην εφαρμογή του ψυχολογικού πολέμου, πολέμου δια των μέσων ενημέρωσης και νομικού πολέμου.

Λίγα είναι γνωστά για τα SSF, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι η δύναμη του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση περιβαλλόντων πληροφοριών επί του πεδίου και για την παροχή στον PLA των καλύτερων και πιο σίγουρων πληροφοριών για το πεδίο μάχης σε σχέση με τους αντιπάλους του.

«Με πρόσθετες δυνατότητες νευροπλήξης που μπορούν είτε να βλάψουν, είτε να αποπροσανατολίσουν ή ακόμη και να ελέγξουν την αντίληψη του αντιπάλου σε επίπεδο πληθυσμού, το «PLA SSF» θα αντιπροσώπευε μια εκθετική κλιμάκωση της επιθετικότητας [της Κίνας ] στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρει η έκθεση.

Οι επιχειρήσεις «τριών πολέμων» βρίσκονται σε εξέλιξη κατά της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και κατά μήκος των ινδο-κινεζικών συνόρων και οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος χρήσης των νέων δυνατοτήτων εγκεφαλικού πολέμου αυξάνεται.

Το SSF «λειτουργεί τώρα ως ένας τύπος υπερκατασκευής πάνω από μια αναπτυσσόμενη και ολοένα πιο ενεργή πλατφόρμα κινεζικών στρατιωτικών μέσων (γη, θάλασσα, αέρας, κυβερνοχώρος και διάστημα) σε πολλαπλά σημεία στον Ινδο-Ειρηνικό ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως η κύρια ανάπτυξη πλατφόρμα για νέα όπλα νευροπλήξης», τονίζει η έκθεση.

Για την αντιμετώπιση των δυνατοτήτων εγκεφαλικού πολέμου, η έκθεση παροτρύνει τον αμερικανικό στρατό να αποκαλύψει πρώτα την απειλή των όπλων νευροπλήξης και να απαιτήσει διεθνείς συνομιλίες και διορθωτικά μέτρα πολιτικής, όπως ανασκοπήσεις ηθικής για μελέτες νευροεπιστήμης και γνωστικής επιστήμης. Προληπτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σαμποτάρουν κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού συγκεκριμένων ιδρυμάτων ή εταιρειών που ασχολούνται με την έρευνα εγκεφαλικού πολέμου.

Οι δυνατότητες του κυβερνοχώρου θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση και τη διακοπή κινεζικών προγραμμάτων νευρόπληξη. Οι κυρώσεις κατά όλων των κινεζικών πολιτικών και στρατιωτικών προγραμμάτων που συνδέονται με εγκεφαλικό πόλεμο θα πρέπει επίσης να αυξηθούν.

Ο στόχος όλων των προσπαθειών αντεγκεφαλικού πολέμου θα πρέπει να είναι να αποτρέψουν την ηγεσία της Κίνας από την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας, ανέφερε η έκθεση.

«Όπως όλα τα προγράμματα ασύμμετρου πολέμου του ΚΚΚ, το νευροπλήγμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την παρουσίαση μιας μαζικά αποκεντρωμένης και κατακερματισμένης δομής δικτύου», σχολιάζει η έκθεση. «Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο να χαρτογραφηθεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακές προσεγγίσεις έρευνας ή πληροφοριών».

Η Κίνα δεν διαθέτει επί του παρόντος την αμυντική-βιομηχανική βάση που απαιτείται για την παραγωγή των τεχνολογιών για ένα πρόγραμμα νευροπλήξης που μπορεί να ανταποκριθεί στις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, ανέφερε η έκθεση, παρουσιάζοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Αυτό το θεμελιώδες κενό παρουσιάζει μια τεράστια ευπάθεια για αποκεφαλιστικά χτυπήματα κατά του προγράμματος νευρόπληξης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα κενά μπορούν να εμφανιστούν και να στοχευθούν με ακρίβεια», ανέφερε η έκθεση.

Οι ΗΠΑ και τα συμμαχικά κράτη πρέπει να εντοπίσουν βασικές αδυναμίες στα δίκτυα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα εγκεφαλικού πολέμου. Η μυστική στρατιωτική δράση μπορεί να «καταστήσει τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα όπλων ένα εγχείρημα υψηλού κινδύνου όπου η τεχνική αποτυχία και η αρνητική διεθνής προσοχή είναι τα πιο πιθανά αποτελέσματα», αναφέρει κλείνοντας η έκθεση.

primenews.

Back to top button