Διεθνή

Aρνητές 3ης δόσης. Ποιοί είναι και γιατί.

Aρνητές 3ης δόσης. Ποιοί είναι και γιατί. «η 3η δόση πάει πάρα πολύ»: αυτοί οι εμβολιασμένοι που απορρίπτουν την αναμνηστική ένεση
“Περιττή”, “η δόση του πολύ”, “ένας κολασμένος κύκλος” … Αν και ήταν πεπεισμένοι για την ανάγκη να λάβουν δύο πρώτες ενέσεις κατά του Covid-19, ορισμένοι εμβολιασμένοι αρνούνται την αναμνηστική δόση, αλλά είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο.
«Είναι η δόση του πάρα πολύ»…

Από τις 15 Ιανουαρίου, όλοι οι ενήλικες πρέπει να δικαιολογήσουν τη λήψη αναμνηστικής δόσης το πολύ επτά μήνες μετά την προηγούμενη, διαφορετικά το πάσο τους θα ακυρωθεί.

Τρίτη δόση; «Δεν τίθεται θέμα», «είναι πάρα πολύ», είπε από την πλευρά του ο Kevin Perrote, 27 ετών.

Ούτε antivax ούτε antipass, αυτός ο οδηγός ασθενοφόρου στο Montmartin-sur-Mer (Νορμανδία) που υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού προτιμά να σταματήσει τη δουλειά του “μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα” και ήδη σκέφτεται “μια επανεκπαίδευση” σε τομείς όπου δεν απαιτείται pass sanitaire .

Μετάνιωσε μάλιστα που έλαβε δύο δόσεις. «Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πιο ευχάριστες από έναν μη εμβολιασμένο και δεν έχω άλλη ελευθερία: με αναγκάζουν να φορέσω τη μάσκα, πρέπει να απομονωθώ αν είμαι σε επαφή», αναστενάζει -.

«Θέλουν να μας εμβολιάσουν ξανά γιατί η ανοσία μας μειώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται», πιστεύει η Ντομινίκ, 70 ετών, που ζει στην Ανγκουλέμ.

Από τις 15 Δεκεμβρίου, ο κωδικός QR που έχει στην εφαρμογή TousAntiCovid έχει λήξει. Η επιλογή της: να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο την προθεσμία για την ενισχυτική εμβολίου γιατί δεν βλέπει «τη χρησιμότητα της αμέσως». Δύο δόσεις είναι αρκετές για να την προστατεύσουν, λέει, λέγοντας ότι είναι «σε εξαιρετική φόρμα».

Επιπλέον, υποστηρίζει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) “συνιστά τον εμβολιασμό των φτωχών χωρών ως προτεραιότητα, οπότε γιατί να είμαι ευνοημένος εγώ, ο δυτικός;”

Η προοπτική ενός ενισχυτικού εμβολίου αναστατώνει επίσης τον Loïc, έναν 24χρονο φοιτητή στα οικονομικά. Οι δύο δόσεις δεν τον «ενόχλησαν καθόλου», ήταν «υπέρ» του εμβολίου και της καθιέρωσης του πάσου υγείας. Αλλά από τότε που άκουσε για την τρίτη δόση, «αναρωτιέται για το λόμπι» των φαρμακευτικών ομάδων.

“Οι αναμνηστικές υπάρχουν για όλα τα άλλα εμβόλια, αλλά εδώ είναι πάρα πολύ κοντά. Είναι περιττό. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον κολασμένο κύκλο, με αυτόν τον ρυθμό μπορούμε να φτάσουμε στις 20 δόσεις!”, προβλέπει-.

Ο Kevin, ο Dominique και ο Loïc δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις παρενέργειες που αποδίδουν στις ενισχυτικές και τη χρήση διαφορετικών εμβολίων ανάλογα με τις ενέσεις.

Στη Γαλλία, η αναμνηστική πρέπει να γίνεται με εμβόλιο mRNA (Pfizer-BioNTech ή Moderna), ανεξάρτητα από το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τις πρώτες δόσεις.

“Αποκατάσταση της ανοσίας”
Η καλύτερη άμυνα ενάντια στην παραλλαγή Omicron για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca ή Janssen είναι να “προστεθεί μια δόση εμβολίου mRNA”, συνιστά η Pr Elisabeth Bouvet, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής εμβολιασμών στην Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (HAS).

«Με την αναμνηστική, ο παράγοντας προστασίας πολλαπλασιάζεται επί πέντε», χάρη στην παρουσία «80 έως 90%» εξουδετερωτικών αντισωμάτων (έναντι «20 έως 30%» στα εμβόλια διπλής δόσης). “Είναι μια ενίσχυση που χρειάζεται ο καθένας. Βοηθά στην αποκατάσταση της ανοσίας στην Omicron. Εκεί, πραγματικά, μη διστάσετε, πρέπει να εμβολιαστείτε!”, επιμένει η ειδικός.

Meriem, θα ήθελε να περιμένει «τουλάχιστον ένα χρόνο για την αναμνηστική κάπως σαν τη γρίπη».

«Κατά τη δεύτερη δόση μου, οι παρενέργειες με ταρακούνησαν: πυρετός, πονόλαιμος, έντονη κόπωση… Δεν θέλω να το ξαναζήσω», εκμυστηρεύεται αυτή η 32χρονη ελεύθερη επαγγελματίας.

Αλλά οι επιφυλάξεις της για την τρίτη δόση θα μπορούσαν να αρθούν γρηγορότερα από όσο ήθελε. Για έναν απλό λόγο: «Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να επιβιώσω χωρίς υγειονομικό πάσο…»

Στη Γαλλία, περίπου 16,7 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις είχαν χορηγηθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο υπουργός Υγείας, Olivier Véran, ελπίζει «20 εκατομμύρια μέχρι τα Χριστούγεννα».lalibre.18-12-2021

dimpenews.com

Back to top button