breaking newsΚύπρος

Ήρθε ο λογαριασμός για τις διευκολύνσεις που κάναμε

 

Καλά τα λέει ο Οζντίλ Ναμί. «Οι Τουρκοκύπριοι -λέει- έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα τα τεμάχια.» Και «η  ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές της περιοχής για την οποία υπέγραψε η «τδβκ» με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.»

Δηλαδή; Απλά πράματα:

Οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στα τεμάχια της τουρκοκυπριακής ΑΟΖ (αυτήν που είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά δεν το εννοούσε, ότι είναι η ΑΟΖ της παρανόμου οντότητας) όπου υπέγραψαν με την τουρκική εταιρεία, αλλά έχουν και στην ελληνοκυπριακή ΑΟΖ (κατά τη δική τους λογική, όχι τη δική μου, για να εξηγούμαστε), όπου υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες εταιρείες.

Οπότε ισχύει πάντα το γνωστό: τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας πάλι δικά τους. Απλώς επαναλαμβάνεται η λογική, η τουρκική λογική, που παρακολουθούμε χρόνια και χρόνια να αναπτύσσεται στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τώρα, αναπτύσσεται και την ώρα που ο τουρκικός στρατός προτάσσει τα όπλα εναντίον των Ελληνοκυπρίων και οι Τουρκοκύπριοι (Ακιντζί, Οζερσάι, Ναμί) δεν σκέφτονται ούτε στιγμή ότι απειλούνται οι αδελφοί και εταίροι τους·τουλάχιστον να αποφύγουν τις προκλητικές δηλώσεις, αλλά αρπάζουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα προς λεηλασία. Πειρατές κανονικοί και με συγχωρείτε για το αφοριστικό. Τι άλλο, όμως, όταν αυτά που λένε δεν έχουν ίχνος λογικής και σεβασμού;Ήρθε ο λογαριασμός για τις διευκολύνσεις που κάναμε

Ο Ακιντζί να απαιτεί συνδιαχείριση από κοινή επιτροπή, αλλιώς «οι Τ/κ θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία». Και θα τους πετσοκόψουν, δηλαδή, τους Ε/κ, όπως το ξανάκαναν. Κι ο Οζερσάι να απαιτεί διαμοιρασμό του πλούτου, αλλιώς να πληρώσουν οι Ε/κ αποζημιώσεις στους Τ/κ.

Την ώρα που 200.000 Ε/κ πρόσφυγες μάταια περιμένουν 43 χρόνια αποζημιώσεις για τα κλεμμένα σπίτια τους, καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι αποζημιώσεις στους Τ/κ. Κι όμως, εμείς τροφοδοτήσαμε αυτό το θράσος.

Εμείς τους πλασάραμε όλους αυτούς στη διεθνή κοινότητα και στην ΕΕ, τους χαρίσαμε αξιοπιστία και προσβάσεις, σιωπούσαμε όταν γύριζαν τον κόσμο και μας κατηγορούσαν ότι τους έχουμε απομονωμένους και κέρδιζαν συμπάθειες, τους επιβραβεύαμε στηρίζοντας όλες τις αξιώσεις τους όταν ονόμαζαν την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα, χέρι – χέρι τους παρουσιάζαμε στην Ευρώπη (στο Νταβός, στη Νέα Υόρκη…) ως καλούς και διαλλακτικούς Κύπριους, που έχουν μαζί μας «κοινό όραμα» για την Κύπρο.

Κι όχι μόνο οι ηγεσίες.

Αλλά, και πολλοί άλλοι, που οργάνωναν και εκδηλώσεις, να επευφημούν τον Ακιντζί, τον συμπρόεδρο. Που είχε και δίκαιο 100% όταν απαιτούσε να έχει λόγο για δημοκρατικές αποφάσεις του νόμιμου Κοινοβουλίου…

Καμιά αντίδραση όταν Αμερικάνοι, Γκουτέρες και άλλοι την ώρα που ο γκρίζος λύκος άνοιγε το στόμα του να μας καταβροχθίσει, αντί να βλέπουν το στόμα, μας συμβούλευαν ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να διαμοιραστεί ακριβοδίκαια στις δυο κοινότητες.  

Τώρα, άντε να πείσεις τους ξένους για το δίκιο σου.

Άντε να πείσεις ότι ο φυσικός πλούτος δεν ανήκει σε καμιά κοινότητα, ανήκει σε όλους τους νόμιμους πολίτες με ευθύνη του νόμιμου κράτους. Και ότι θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες όταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεήσουν να λύσουν το Κυπριακό.

Άντε να πείσεις ότι αυτοί ευθύνονται για τα αδιέξοδα, όταν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί και διάφοροι τζιτζιφιόγκοι της πολιτικής περιφέρειας μήνες ολόκληρους έκαναν εκστρατείες κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτός ευθύνεται για τη μη λύση, αυτός και ο Κοτζιάς.

Τι κάνουμε τώρα, θα μου πείτε. Όπως έστρωσαν οι ηγέτες μας και τους χειροκροτούσαμε, θα κοιμηθούμε, αλλά να μην ανησυχούμε, γίνονται πολλά στο παρασκήνιο, λέει ο Πρόεδρος. Τόσα πολλά που η Τουρκία ανανεώνει την πολιορκία μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Υ.Γ. Μετά που υπέγραψε τη συμφωνία της 23ης Μαΐου 2008, ο Δημήτρης Χριστόφιας εξηγούσε ότι στη συμφωνία αναφέρθηκε το αποτέλεσμα της ομοσπονδίας «ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον φίλο μου Ταλάτ», όμως η τουρκική πλευρά «το θεώρησε αυτό ως το σημείο εκκίνησης, ότι δηλαδή υπάρχουν ήδη δύο πολιτείες οι οποίες θα αποφασίσουν μαζί για το μέλλον τους» (19/6/2008). Στις 15/10/2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, είπε ότι στο Κραν Μοντάνα εισηγήθηκε την παραμονή αστυνομικής δύναμης αποτελούμενης από τις εγγυήτριες δυνάμεις, για να «διευκολύνει τον κύριο Ακιντζί».

Έτσι πολιτευτήκαμε τόσα χρόνια. Διευκόλυνση ο ένας, διευκόλυνση ο άλλος, ιδού τα αποτελέσματα.

 

Back to top button