breaking newsΚύπρος

Αυτή η κρίση κι αν θέλει ηγέτες!

 

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Λες και μας λένε καμιά μεγάλη εξυπνάδα όσοι πολιτικοί και άλλοι, με αφορμή την τουρκική πειρατεία, δεν ξέρουν τι άλλο να πουν και υπενθυμίζουν ξανά και ξανά ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα είναι η λύση του Κυπριακού.

Ευχαριστούμε πολύ. Αυτό το ξέρουμε.

Το θέμα είναι να μας πουν τι κάνουμε χωρίς λύση. Διότι αν είναι για την όποια λύση, χαίρω πολύ!

Θα μπορούσαμε από καιρό να δεχθούμε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις και να λυθεί το Κυπριακό στο άψε σβήσε. Τα δεδομένα και τα τετελεσμένα δεν επιτρέπουν να λέει ο καθένας την εξυπνάδα του για να βγάζει την ουρά του απ’ έξω.

Έχουμε μπροστά μας δυο γεγονότα:

Πρώτο, δεν υπάρχει λύση, ούτε προβλέπεται σύντομα εκτός αν αρχίσουμε πάλι τις θεαματικές κωλοτούμπες.

Και δεύτερον, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στη θάλασσα, εκτός από αυτά που δημιούργησε στην ξηρά. Δοκιμάζει τις αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και τις αντοχές των ξένων εταιρειών οι οποίες επωμίζονται κάθε μέρα που περνά τεράστιο κόστος από την παρεμπόδιση των ερευνών τους. Το ερώτημα είναι αν εμείς έχουμε γνώση και αποφάσεις για να χειριστούμε αυτή την κρίση, η οποία ήταν αναμενόμενη.

Γιατί, αν δεν έχουμε και απλώς προσευχόμαστε να λήξει η κρίση μόνη της, μάλλον είτε τώρα είτε αργότερα η Τουρκία θα πετύχει τους στόχους της κι εμείς θα περιμένουμε εσαεί την ευθυγράμμιση των άστρων.

Πρώτος στόχος είναι βέβαια να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Αυτή ήταν και η απαίτηση του Μουσταφά Ακιντζί, από τον περασμένο Ιανουάριο, ως προϋπόθεση της μετάβασης στη Γενεύη για έναρξη συζήτησης του εδαφικού. Δεύτερος στόχος η επίσης πάγια τουρκική θέση να βάλει την ενέργεια και την ΑΟΖ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Γεγονός που βεβαίως θα σημαίνει για την πλευρά μας αποδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί μονομερώς και παράνομα. Και κατά δεύτερο, ότι συμφωνεί να παγώσει κάθε ενεργειακή συμφωνία μέχρι την τελική επίλυση του Κυπριακού.

Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οι ενέργειές της έχουν αναγνωρισθεί από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες σημαντικές χώρες, αλλά και από τους στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή. Επομένως, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση, έστω και σε ένδειξη καλής θέλησης, θα είναι καταστροφική.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Άγκυρα δεν θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, όπως διακηρύσσει, αλλά την (εκβιαστική) συμμετοχή της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες χωρίς την Κύπρο δεν έχει θέση.

Η Τουρκία, παρά τις φανφάρες που εξαπολύει, γνωρίζει ότι δεν έχει καμιά στήριξη στην πειρατεία που διαπράττει. Γνωρίζει, επίσης, ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την Κύπρο, που ολίγον θα την ενδιέφερε, αλλά με κολοσσούς που ελέγχουν τις οικονομίες των χωρών τους, άρα και με τις χώρες, όπως η Αμερική, η Γαλλία, η Ιταλία.

Και βεβαίως με την ΕΕ, που έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στο φυσικό αέριο ενός κράτους-μέλους (το οποίο ανέπτυξε και συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο).

Γι΄ αυτό και η παρεμπόδιση του ερευνητικού σκάφους της ΕΝΙ γίνεται με τη δικαιολογία της ναυτικής άσκησης που διενεργεί στην περιοχή και όχι επειδή είναι μονομερείς οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όταν λήξει η άσκηση και η δέσμευση της περιοχής, πιθανόν να μην έχει άλλη δικαιολογία για την παρεμπόδιση.

Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με ανισόρροπη κατάσταση, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει από τους εγκεφάλους των νεοσουλτάνων.

Έτσι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ούτε να θεωρεί λύση του προβλήματος την άρον – άρον επιστροφή στις συνομιλίες.

Εξάλλου, οι προκλήσεις δεν τερματίστηκαν ούτε στιγμή όταν διεξάγονταν συνομιλίες. Δεν θα πει ένας δημοσιογράφος τι πρέπει να γίνει, αλλά αν δεν υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός για την αντίδρασή μας την ώρα της αναμενόμενης από καιρό κρίσης, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Τι στο καλό πηγαινοέρχονταν στην Αμερική και στην Ευρώπη υπουργοί και κομματάρχες τόσο καιρό;

Έστω και τώρα, όμως, να κληθούν πάραυτα ειδικοί (και το Εθνικό Συμβούλιο, για να μην λέει ο καθένας ανέξοδα ό,τι θέλει) και να αποφασιστεί ο χειρισμός της κρίσης.

Με δεδομένο ότι θα υπάρξει συνέχεια.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/489150/afti-i-krisi-ki-an-thelei-igtes

Back to top button