breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝθρησκεια

Θρησκευτική διπλωματία, η “ευλογημένη” διγλωσσία της Νέας Εποχής του Οικουμενισμού

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν εκπρόσωποι του Ισλάμ, Ραβίνοι, Παπικοί, Μητροπολίτες και Αγιορείτες για την θρησκευτική διπλωματία

«ΕΣΤΩ ΔΕ ΗΜΩΝ ΤΟ ΝΑΙ, ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥ, ΟΥ»

Στην μετα-Κολυμπάρια εποχή ο διαθρησκειακός διάλογος έχει εκτραπεί εντελώς.

Όπως τον προηγούμενο αιώνα το κέρδος των διαλόγων ήταν η επιχείρηση συνοδικής κατοχύρωσης της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, έτσι στην μετα-Κολυμπάρια εποχή, τα όργανα της νέας εποχής εργάζονται πυρετωδώς για να συνεχίσουν παραπέρα.

Η στάση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Ουκρανικό, δημιούργησε σχίσμα στην Εκκλησία και γεννά συνέπειες σε όσους κοινωνήσουν με τους ακοινώνητους σχισματικούς της Ουκρανίας. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της Εκκλησίας.

Άραγε τι επιτίμια επιβάλλουν σε όσους συμπροσεύχονται με αιρετικούς και αλλοθρήσκους;

Να βάλουμε το θέμα των διαλόγων στη σωστή του βάση λοιπόν και μετά έχει ο Θεός.

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν εκπρόσωποι του Ισλάμ, Ραβίνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Μητροπολίτες και Αγιορείτες για την θρησκευτική διπλωματία

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν εκπρόσωποι θρησκειών για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα για την θρησκευτική διπλωματία και την εκκλησιαστική στρατηγική που θα πρέπει να χαραχθεί ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων.

Εκπρόσωποι του Ισλάμ, Ραβίνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Μητροπολίτες, Αγιορείτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι υπό την Αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών αυτή τη φορά, ενώ στο παρελθόν η πρεσβεία του Ισραήλ είχε και πάλι διοργανώσει κεκλεισμένων των θυρών μια σύναξη σε γνωστό ξενοδοχείο των βορείων προαστείων με συμμετοχή Μητροπολιτών της εκκλησίας της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ραβίνους για ανταλλαγή απόψεων. Ενώ πιο πρόσφατα είχε διοργανώσει πάλι το υπουργείο εξωτερικών την Ελλάδος μια διημερίδα με εκπροσώπους των εκκλησιών, προκαθήμενους των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων και Ιμάμηδες.

Γενικότερα υπάρχει μια τάση συνομιλιών και καλής διάθεσης για την χάραξη μιας διεθνούς πολιτικής να αντιμετωπίζονται θέματα με κοινό παρανομαστή λόγω της συνύπαρξης πλέον διαφορετικών θρησκειών πολιτών και λόγω της μετανάστευσης.

Όμως το μεγάλο θέμα είναι ποιος τελικά μπορεί να βγει κερδισμένος από αυτές τις συζητήσεις και τις προτάσεις και ποιος ίσως είναι ο βαθύτερος στόχος πίσω από τη βιτρίνα δεδομένου ότι η Ορθοδοξία βάλλεται πανταχώθεν και είναι γεγονός ότι οι μάχες θα είναι δύσκολες περισσότερο από ποτέ.

Οι συνομιλίες ποτέ δεν έβλάψαν αλλά τα σχέδια των ισχυρών πολύ εύκολα υπερτερούν.

Σε αυτή τη διημερίδα τα πρόσωπα που θα πάρουν μέρος δεν είναι τυχαία, ούτε οι εκπρόσωποι των εκκλησιών είναι τυχαίες επιλογές, ούτε οι καθηγητές, ούτε ακόμη και οι Αγιορείτες. Από την έκθεση όμως απόψεων ως την τελική χάραξη σχεδίου φοβόμαστε ότι θα υπάρχει μια διαφορά.

Το γεγονός ότι για την θρησκευτική και εκκλησιαστική διπλωματία θα συναντηθούν εκπρόσωποι εκκλησιών και θρησκειών   στη διημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο εξωτερικών είναι παρόλα αυτά ένα βήμα.

Ο στόχος της διημερίδας είναι όπως ενημερώνει το υπουργείο η αποτύπωση αρχών πολιτικής και για η χάραξη προτάσεων σε μια εποχή που τα θρησκευτικά θέματα βρίσκονται στο φακό της επικαιρότητας και του πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος.

Τα θέματα που θα συζητηθούν φαίνεται να ανταποκρίνονται στους προβληματιμσούς και τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και είναι συνέχεια πολλών και διαφορετικών τάσεων που ακολουθεί η Ελλάδα αυτή την εποχή δια των αρμόδιων φορέων της

Η άσκηση θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας φαίνεται να αποτελεί επιτακτική ανάγκη των σημερινών πολιτικών διαθέσεων σε μια εποχή που το μεταναστευτικό θέμα, οι απαιτήσεις της Τουρκίας, η εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα μας αλλά και η επεκτατική πολτική χωρών, μέσω της θρησκείας έχουν πλέον απασχολήσει τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και των ενδιαφερόμενων χωρών αλλά κυρίως σε μια εποχή που η αναθεώρηση του συντάγματος αφορά και άρθρο στο οποίο αναφέρονται θέματα θρησκείας.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Ενώ το μείζον θέμα για την “Ορθοδοξία και την Οικουμένη και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή είναι επίσης ένα πάντα επίκαιρο ζήτημα. Μέσα στα στρατηγικής σημασίας θέματα θα συζητηθεί μάλιστα και η Άσκηση Εκκλησιαστικής Διπλωματίας στο πλαίσιο λειτουργίας των πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Ενώ η ανάπτυξη Εκκλησιαστικής Διπλωματίας μέσω της δράσης των ΜΚΟ και των αναπτυξιακών προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών, θα απασχολήσει τη διημερίδα

Από την άλλη πλευρά οι Εκκλησιαστικές Σχολές, τα Δίκτυα, η Εκπαίδευση, η Άσκηση, και το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι αρκετά σοβαρό θέμα πάνω στο οποίο θα τεθούν απόψεις.

Στη  διημερίδα αυτή που έχει ως θέμα την Θρησκευτική -Εκκλησιαστική διπλωματία στον 21ο αιώνα θα χαιρετίσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ Ιερώνυμος, ο υπουργός εξωτερικών κ Κατρούγκαλος, εκπρόσωποι παγκόσμιου συμβούλιου εκκλησιών και ευρωπαϊκών εκκλησιών και θα ξεκινήσει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο υφ Εξωτερικών κ Μάρκος Μπόλαρης με θέμα Παγκόσμιος Διάλογος με θρησκείες και Εκκλησίες.

katanixis.gr:

Back to top button