breaking newsΔιεθνή

Η Ολλανδία αποσύρει τον πρέσβη της από την Τουρκία

Η Ολλανδία αποσύρει τον πρέσβη της από την Τουρκία

Της Amberin Zaman
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν

 ΄Ενα σιγοβράζον σίριαλ μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας αναζωπυρώθηκε σήμερα, όταν η τελευταία ανήγγειλε την απόσυρση του πρεσβευτή της από την Άγκυρα.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του:

“Η Ολλανδία και η Τουρκία είχαν πρόσφατα συνομιλίες σε διάφορα επίπεδα. Σε αυτό το στάδιο, αυτές οι συνομιλίες δεν προσφέρουν ακόμη μια προοπτική εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων”.

Στον πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Άγκυρα Cornelis van Rij είχε ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία από τον Μάρτιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας προσπάθησε να υποβαθμίσει την απόφαση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μπόζνταγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Κάτω Χωρών έχουν αποκοπεί. … Υπάρχουν κατηγορίες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.”

Ωστόσο, η κίνηση υποδηλώνει ότι τα αιτήματα της Τουρκίας για απολογία της ολλανδικής κυβέρνησης για την εξομάλυνση των σχέσεων δεν πρόκειται να γίονουν αποδεκτά.

Η ένταση κορυφώθηκε, όταν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας προσπάθησε να προωθήσει το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών της προεδρίας στην ολλανδική επικράτεια.

Ένα αεροπλάνο που μεταέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος προτίθετο να προσελκύσει Τούρκους ψηφοφόρους στο Ρότερνταμ, δεν του επετράπη να προσγειωθεί στις Κάτω Χώρες. Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Fatma Betul Sayan Kaya, η οποία κατάφερε να εισέλθει χερσαίως από τη Γερμανία, αναγκάστηκε να φύγει. 

Η απέλασή της προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των Τούρκων διαδηλωτών και της αστυνομίας έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Ο εξαγριωμένος Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απεκάλεσε τους ολλανδούς “ναζιστικά απομεινάρια”, βυθίζοντας τις σχέσεις σε ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό.

Ο Κάτι Πίρι, ένας ολλανδός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ο εισηγητής του Σώματος για την Τουρκία και ένας δυναμικός επικριτής της διολίσθησης του ΑΚΡ στον αυταρχισμό, εξέφρασε τη λύπη του για την απόσυρση του van Rij, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να ήταν η έσχατη λύση.

“Είναι μια θλιβερή κατάσταση που δεν μπορεί να υποστηριχθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και έχουν σημαντικούς στρατηγικούς δεσμούς”, και πρόσθεσε ότι: “Είναι σαφές ότι χωρίς ολλανδό πρεσβευτή στην Τουρκία, τα ολλανδικά συμφέροντα θα υπερασπίζονται λιγότερο.”

 Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 16% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν βοήθησε το γεγονός οτι η ένταση του προηγούμενου έτους συνέπεσε με τις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας, στις οποίες αντιμεταναστευτικά δεξιά κόμματα αναμενόταν να αυξήσουν το μερίδιό τους, αναγκάζοντας τον φιλελεύθερο Πρωθυπουργό Mark Rutte να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή από ότι συνήθως.

Το Λαϊκό κόμμα του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε κάποιες έδρες και μόνο τον Οκτώβριο μπόρεσε να συμπήξει ένα κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον προσεχή μήνα και το Ρότερνταμ, με την μεγάλη εθνική τουρκική κοινότητα – που αποτελούν το 8% περίπου του συνολικού πληθυσμού της – θα είναι μια από τις πιο έντονα διεκδικήσιμες πόλεις. Το Denk, ένα κόμμα υπέρ του Ερντογάν που ιδρύθηκε από δύο Τούρκο-ολλανδούς βουλευτές το 2015, ανακοίνωσε έναν κατάλογο υποψηφίων, ως άλλο ένα σημάδι του πώς η Τουρκία και η εσωτερική πολιτική της Ολλανδίας γίνονται ολοένα και πιο αλληλένδετες.

Ο Froukje Santing είναι εξέχων ολλανδός σχολιαστής για τις τουρκικές υποθέσεις. Είπε στο Al-Monitor ότι ο μεγάλος και βαθιά πολωμένος πληθυσμός των Τούρκων και Κούρδων, καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τους ολλανδούς ηγέτες να εξισορροπήσουν τις επίσημες σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, καθώς η δημοτικότητα του Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων επιτρέπει στον Ερντογάν να εμπλέκεται στις εγχώριες υποθέσεις.

“Οι ολλανδικές αρχές δυσκολεύονται να διαβάσουν τον Ερντογάν, ο οποίος τη μία του απευθύνει προσκλήσεις φιλίας και την άλλη τους αποκαλεί Ναζί”, ανέφερε. “Στο τέλος, όλα γίνονται κυρίως για να διατηρεί ο Erdogan τη δική του δημοτικότητα στο εσωτερικό”, υποστήριξε.

Πράγματι, μόλις το Δεκέμβριο, τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ προανήγγειλαν τη συμφιλίωση, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία σύντομα θα ορίσει νέο πρεσβευτή στην “αυλή” του βασιλιά Willem-Alexander και ότι ο απεσταλμένος των Κάτω Χωρών θα επιστρέψει στην Άγκυρα.

Η καθημερινή Sabah στην αγγλική γλώσσα, επικαλούνταν πηγές που ανέφεραν ότι η Τουρκία ανέμενε ότι το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών θα «εκφράσει τη θλίψη του» για τα περιστατικά του Μαρτίου 2017. Προφανώς δεν το έκανε.

Ο Μαρκ Πιερίνι, επισκέπτης καθηγητής στο Carnegie Europe και πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία, πιστεύει ότι η κρίση του Ρότερνταμ παραμένει ζωντανή για δύο λόγους.

Είπε στο Al-Monitor ότι “οι Τούρκοι πολιτικοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία του λόγου [στις Κάτω Χώρες] για να εκστρατεύσουν για το «ναι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα, ενώ στην Τουρκία δεν επιτρέπεται να εκστρατεύουν ελεύθερα οι υποστηρικτές του «όχι».

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι Ολλανδοί πολιτικοί “εξομοιώθηκαν με τους Ναζί” και οι συμπλοκές έξω από το τουρκικό προξενείο με “το Ολοκαύτωμα του Β΄ΠΠ, που σκότωσε περίπου 6 εκατομμύρια Ευρωπαίους Εβραίους.” Είναι οι Ολλανδοί αυτοί που αισθάνονται ότι τους οφείλεται μία συγνώμη.

Η επίσημη υποβάθμιση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ανησυχία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνομιλίες για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας παραμένουν ουσιαστικά παγωμένες και δεν παρουσιάζουν σημεία απόψυξης, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να καταστέλλει αδίστακτα όλους τους διαφωνούντες και να υπονομεύει τη δικαιοσύνη, παραβιάζοντας καταφανώς τους κανόνες της ΕΕ.

Η Federica Mogherini, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο υπουργός Εξωτερικών της, θα μιλήσει αύριο σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας κατά των Συριακών Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στο Αφρίν.

Ο αυξανόμενος αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη συριακή περιοχή που κυριαρχούν οι Κούρδοι, θα φιγουράρει δίπλα στον αριθμό των δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων κυβερνητικών επικριτών που κρατούνται από την Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο Pierini σημείωσε ότι έχουν εκδοθεί έξι επίσημες δηλώσεις κατά της ένταξης της Τουρκίας από τον Οκτώβριο στη σειρά, από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

“Αυτή είναι μια βαθιά αλλαγή”, δήλωσε ο Pierini. “Η νέα απόφαση της Ολλανδίας αντικατοπτρίζει με άλλον ένα τρόπο την τρέχουσα προδιάθεση ανάμεσα στο κοινό και τους πολιτικούς στην Ευρώπη για την Τουρκία”. 

Back to top button