breaking newsΕλλάδα

ΓΕΕΘΑ: “Αμετάβλητες οι κινήσεις του τουρκικού ΠΝ στο Αιγαίο”

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.

Αρχικό κείμενο

Λήξη συναγερμού ή ακόμα ένας τεχνικός ελιγμός της Άγκυρας; Όπως και να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλά ιστάμενους Έλληνες αξιωματούχους, η Τουρκία μοιάζει να προχωρεί σε αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια προκάλεσε την Τρίτη, με την προκλητική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και τις αερομαχίες και την έξοδο του στόλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, τα περισσότερα τουρκικά πλοία αποσύρθηκαν και πάλι στο ναύσταθμο του Ακσάζ, και μόνο τέσσερα ή πέντε έχουν παραμείνει εκτός. Επίσης, σημειώνεται ότι το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια και δεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να βγει για σεισμικές έρευνες.

Φυσικά, η Αθήνα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις τουρκικές αυτές κινήσεις και παραμένει σε εγρήγορση για νέες διπλωματικές ενέργειες, αν η Άγκυρα αποφασίσει να ανανεώσει τις προκλήσεις και τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της. 

Τι κρύβεται όμως από πίσω; Οι Τούρκοι ήθελαν να μετρήσουν τις ελληνικές αντιδράσεις, ή παίζεται ένα περίεργο παρασκήνιο; 

 

Τα όσα λένε οι Γερμανοί είναι άκρως ανησυχητικά! 

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε εκτενή ανάλυσή της, υποστηρίζει ότι η συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή, ήταν προσυμφωνημένη μυστική διπλωματία που την «κάρφωσε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το Βερολίνο έμαθε πρόσφατα πόσο άχαρος μπορεί να είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Έπειτα από γερμανική πρωτοβουλία συναντήθηκαν στο Βερολίνο δυο υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι από Ελλάδα και Τουρκία με τον Γιαν Χέκερ, τον σύμβουλο της καγκελαρίου Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές και συμφωνήθηκε η συνάντηση να παραμείνει μυστική. Παρά ταύτα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αποκάλυψε την επομένη τα της συνάντησης. Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούν την αδιακρισία αυτή ως προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλίσει τη διαδικασία προσέγγισης πριν καν ξεκινήσει», γράφει η εφημερίδα.

Η Αθήνα επίσης φαίνεται πως κάτι μας κρύβει και ότι ίσως ”σέρνεται” σε διαπραγματεύσεις. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια!

 

 

pentapostagma

Back to top button