breaking newsΚύπρος

Η Τουρκία πιέζει με στόχο λύση που θα την καθιστά Επικυρίαρχο

 

Με τον Ανδρέα Σ. Αγγελίδη*

 

Είναι η ώρα που δεν πρέπει να υπάρξουν δημόσια οι όποιες διαφωνίες. Πρέπει να εγείρονται, αφού υπάρχουν, σε επίπεδο ηγεσιών σε συνεδριάσεις των αρχηγών των κομμάτων και στο Εθνικό Συμβούλιο

 

Υπάρχουν στην ιστορία των λαών κρίσιμες συγκυριακές στιγμές, όπου επέρχεται η ενότητα λαού, λόγω του προφανούς κινδύνου που προκύπτει μέσα από επιθετικές προθέσεις που εκδηλώνονται εις βάρος της χώρας από τρίτους.

Αυτό συμβαίνει τώρα στη χώρα μας λόγω του νέου απαράδεκτου στρατιωτικού εκβιασμού της Τουρκίας, που, ελπίζω, να διέγραψε μονίμως την αχρείαστη συνεχή εσωτερική αντιπαράθεση και διχόνοια. Η προσοχή όλων μας, αλλά και άλλων γειτονικών χωρών, θα πρέπει να στραφεί στον κοινό «εχθρό» και ταραξία.

Είναι πλέον για όλους ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θεωρεί πως το δίκαιο του ισχυρού ή η ευνοϊκή αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει από τις μεγάλες δυνάμεις λόγω της στρατηγικής της θέσης, της επιτρέπουν να προκαλέσει πρόσθετη αποσταθεροποίηση, πέρα από όσα συμβαίνουν στη ήδη εύφλεκτη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία εγείρει από αρκετά τώρα χρόνια όχι τυχαία, θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ πρωτοστατεί στα θέματα Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου, αν όχι και των Σκοπίων, με «αλυτρωτικές» δήθεν διαθέσεις. Προφανώς δεν επιδιώκει πόλεμο με την Ελλάδα, της οποίας όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίου και στη Θράκη αμφισβητεί καθημερινά, στρατιωτικά, ή άλλως πως, όπως με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα.

Η εισβολή του 1974 στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει μέχρι σήμερα διασφαλίσει στην Τουρκία «ικανοποίηση» στόχων, που της επιτρέπουν να ελπίζει ότι η λύση που προετοιμάστηκε (με τις δικές μας υποχωρήσεις), της δίνει τη βεβαιότητα της απόλυτης δικής της επικυριαρχίας επί του νέου κρατικού μορφώματος, που ονομάζει όχι τυχαία «ενωμένη Κύπρο».

Επειδή όμως δεν επήλθε ακόμη λύση ως την επιθυμεί, αποφάσισε να μεταφέρει εκφοβισμό στο περί δικαίου συναίσθημα του απλού Ελληνοκύπριου πολίτη, για νέα μεγάλη καταστροφή, υπό τον κίνδυνο της πολεμικής αποσταθεροποίησης.

Αν το 2013 το κούρεμα και η οικονομική κρίση δεν γονάτισε τον λαό, ώστε να επέλθει μια λύση καταστροφική στο Κυπριακό, τώρα η προσπάθειά της είναι να επιφέρει διά του φόβου, την κάμψη της όποιας αντίστασης, ή τουλάχιστον να επιτύχει μια νέα δική μας εσωτερική αυτοκαταστροφική αντιπαλότητα, μεταξύ των όσων θα πιέζουν για την αποδοχή της οποιασδήποτε λύσης υπό το φως του στρατιωτικού εκβιασμού και εκείνων που διαβλέπουν τους κινδύνους μιας τέτοιας λύσης.

Είναι η ώρα που δεν πρέπει να υπάρξουν δημόσια οι όποιες διαφωνίες. Πρέπει να εγείρονται, αφού υπάρχουν, σε επίπεδο ηγεσιών σε συνεδριάσεις των αρχηγών των κομμάτων και στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να προκύπτει η μεγαλύτερη δυνατή σύνθεση για ιδέες και ενέργειες.

Συνεδριάσεις όμως που θα πρέπει να καθιερωθούν σε τακτική και συστηματικά επαναλαμβανόμενη βάση, ώστε να εξασφαλίζουν δυνατότητες όχι μόνο αντίδρασης σ’ ό,τι η Άγκυρα προωθεί, αλλά να καθορίζουν στρατηγική και προτάσεις από τη δική μας πλευρά, που θα επιφέρει συνέπειες πολιτικές και οικονομικές στην Τουρκία.

Προφανώς είναι η ώρα που θα πρέπει να αποδειχθούν ουσιαστικές και οι όσες άλλες συνεννοήσεις είχαμε σε τριμερές επίπεδο με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία. Άλλωστε πρέπει οι χώρες αυτές να διαβλέπουν κινδύνους που θα τις αφορούν και επηρεάσουν από την πολιτική των κανονιοφόρων αλλά και της νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Ήδη για πρώτη φορά, επιτέλους, τέθηκε και θα πρέπει να συνεχίσει να τίθεται επιτακτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα της επιθετικότητας της Τουρκίας στον βαθμό που η δική μας επιμονή και επιρροή, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικεί κατά το δίκαιο.

Είναι η ώρα που δεν πρέπει να υπάρξουν δημόσια οι όποιες διαφωνίες. Πρέπει να εγείρονται, αφού υπάρχουν, σε επίπεδο ηγεσιών σε συνεδριάσεις των αρχηγών των κομμάτων και στο Εθνικό Συμβούλιο


*Δικηγόρος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/490637/i-tourkia-piezei-me-stoxo-lysi-pou-tha-tin-kathista-epikyriarx

Back to top button