breaking newsΔιεθνή

Η Χεζμπολάχ πυρπολεί τον East-Med: «Ανατινάζει» τις εξέδρες γεώτρησης με πυραύλους – Δηλώσεις Χ.Νασράλα

Η Χεζμπολάχ πυρπολεί τον East-Med: «Ανατινάζει» τις εξέδρες γεώτρησης με πυραύλους – Δηλώσεις Χ.Νασράλα

 

ΕΙΔΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ με διάγγελμα του αρχηγού της Χ.Νασράλα ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχο όλες τις εγκαταστάσεις γεώτρησης φυσικού αερίου.  φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ στοχοποιεί τις εξέδρες φυσικού αερίου σε όλα τα ισραηλινά οικόπεδα από Λεβιάθαν, Ταμάρ ενώ δεν αποκλείεται οι αντιπλοικοί της πύραυλοι να φτάνουν μέχρι Κύπρο…

Το δεύτερο πιο σημάδιπου δείχνει άμεση εμπλοκή στην περιοχή είναι η φωτογραφία που διέρρευσε σε ΜΜΕ και δείχνει επιθεώρηση των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου από άντρες της Χεζμπολάχ μαζί με τον πρώην προεδρικό υποψήφιο του Ιράν,  Ebrahim Raisi.

Φυσικά πίσω από την ξαφνική αυτή ενέργεια της Χεζμπολάχ είναι η Ρωσία και η Τουρκία…

Καταιγιστικές εξελίξεις στο τεραστίων διαστάσεων «παιχνίδι» που διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τον αγωγόEAST MED που ενδιαφέρει άμεσα Ελλάδα και Κύπρο μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά όλων των ισραηλινών εγκαταστάσεων στην περιοχή με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας.

Η Χεζμπολάχ δημοσιεύει φυλλάδια και  βίντεο για τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο , ενώ απειλεί  ευθέως τις εγκαταστάσεις γεώτρησης φυσικού αερίου του Ισραήλ με ιρανικούς και ρωσικούς πυραύλους .

 

 Η Χεζμπολάχ  δημοσιεύει  φυλλάδια, αναφέροντας τηνπρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, στην οποία διευκρινίζεται  ότι ο Λίβανος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματά του σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική θαλάσσια ζώνη του.

Τα φυλλάδια περιείχαν επίσης μια εμφανή απειλή για το Ισραήλ, αναφέροντας:

«Όποιος θελήσει να υφαρπάξει θαλάσσιες περιοχές της ΑΟΖ του Λιβάνου οι δικές του πλωτές εγκαταστάσεις θα εξουδετερωθούν ενώ να  γνωρίζει ότι ο Λίβανος είναι πλήρως ικανός να το πράξει».

Ένα βίντεο που συνόδευε τα φυλλάδια παρουσιάζει φωτογραφία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Avigdor Lieberman και των πρόσφατων δηλώσεων του σχετικά με την ΑΟΖ του Ισραήλ σχετικά με την αμφισβητούμενη περιοχή που χωρίζει  τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Το βίντεο της Χεζμπολάχ παρουσιάζει την ανατίναξη των εργοστασίων φυσικού  αερίου του Ισραήλ με  εκτοξεύσεις πυραύλων επιφανείας -επιφανείας, που απεικονίζουν την απειλή που μεταφέρει η Χεζμπολάχ στο Τελ Αβιβ .

Αυτός ο «υβριδικός τρόπος» άσκησης προπαγάνδας από την Χεζμπολάχ αποσκοπεί σύμφωνα με ειδικούς στην αποκόμιση και πολιτικών κερδών  στα εσωτερικό  του Λιβάνου, εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν μετά από παρατεταμένη περίοδο συνομιλιών των διαφόρων  παρατάξεων  της χώρας .

Η Χεζμπολάχ δεν ήταν η μόνη που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα γεώτρησης στον επίμαχο τομέα, με την ονομασία οικόπεδο 9. Τρία από τα πιο υψηλά πολιτικά πρόσωπα του Λιβάνου, ο Πρόεδρος Michel Aoun, ο Πρωθυπουργός Saad Hariri και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri, επιβεβαίωσαν τις απαιτήσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα αραβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αποκλειστική οικονομική ζώνη του Λιβάνου περιλαμβάνει περίπου 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγεθος του αμφισβητούμενου μπλοκ 9 είναι 854 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο Λίβανος είχε αναλάβει πρόσφατα τη δημοσίευση προσφορών για να λάβει προσφορές από ξένες εταιρείες για την αναζήτηση πετρελαίου σε αρκετούς υπεράκτιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Block 9.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Lieberman σχολίασε το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, όταν και κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για τις προκλήσεις και είπε ότι το Ισραήλ δεν θα  υποχωρήσει στα διεθνώς αναγνωρισμένα θαλάσσια σύνορα  του .

Ο Lieberman σχολίασε επίσης την πρώτη δημοπρασία που διεξήγαγε ο Λίβανος για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου και δήλωσε ότι θα ήταν λάθος για τις ξένες ενεργειακές  επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε αυτή.

Την ίδια στιγμή ως ευθεία πρόκληση στο Ισραήλ ερμηνεύεται η επίσκεψη του προβεβλημένου Ιρανού Αγιατολάχ, Αλ Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος θεωρείται διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ, στα ελεγχόμενα από τη Χεζμπολάχ σύνορα του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ. Όπως αναφέρει το Al Arabiya, επρόκειτο για στρατιωτική περιοδεία.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και φωτογραφία του 58χρονου Ραϊσί, να περιοδεύει στα σύνορα συνοδευόμενος από οπλαρχηγούς της Χεζμπολάχ και Ιρανούς αξιωματικούς. Τα πρόσωπα των ατόμων της συνοδείας έχουν καλυφθεί με εφέ.

Η Χεζμπολάχ είναι σιιτικό κόμμα και παραστρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου και ελέγχει τα εδάφη στη νότια χώρα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι σιίτες μουσουλμάνοι, δηλαδή ομόθρησκοι των Ιρανών.

Ο Ραϊσί φέρεται να δήλωσε στους ομοϊδεάτες του στον Λίβανο ότι «η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ είναι κοντά».

Από την άλλη πλευρά το Τελ Αβίβ σχεδιάζει το μέλλον συμπεριλαμβάνοντας τις απειλές αυτές , για αυτό και ετοιμάζει ειδική θαλάσσια  δύναμη κρούσης με κορβέτες  και άλλα ταχύπλοα πλοία.

Υπενθυμίζουμε  ότι τα γερμανικά ναυπηγεία  στις 7 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν τις εργασίες για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών τύπου «Saar-6» για τις ανάγκες του ισραηλινού ναυτικού.

Αυτά τα πλοία θα αποτελούν τις μεγαλύτερες μονάδες μάχης στον ισραηλινό στόλο.

Τα οπλικά συστήματα που προορίζονται για κορβέτες αναμένεται να παραδοθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα νέα πλοία καλούνται να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ για την ασφάλεια των  ζωτικής σημασίας θαλάσσιων πεδίων .

Οι Κορβέτες  θα αποτελούν επίσης μέρος της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας  περιοχής και θα αποτελούν μέρος  του συγκροτήματος πυραύλων «Iron Dome». Επιπρόσθετα, τα σκάφη υποτίθεται ότι πρέπει να διαθέτουν και τακτικούς πυραύλους.

pentapostagma

Back to top button