breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το BBC ετοίμασε μυστικά σενάρια για να διαβαστούν στον αέρα εάν οι ελλείψεις ενέργειας προκαλέσουν διακοπές ρεύματος

Προετοιμάζονται για σκοτεινές μέρες (και νύχτες) στο Ηνωμένο Βασίλειο…

Το BBC ετοίμασε μυστικά σενάρια που θα μπορούσαν να διαβαστούν στον αέρα εάν οι ελλείψεις ενέργειας προκαλέσουν διακοπές ρεύματος ή απώλεια αποθεμάτων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Τα σενάρια αυτά που έφτασαν στην κατοχή του «The Guardian», περιγράφουν πώς το κρατικό Μέσο Ενημέρωσης της Βρετανίας, θα καθησύχαζε τον κόσμο σε περίπτωση που μια «μεγάλη απώλεια ισχύος» προκαλέσει την κατάρρευση δικτύων κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τραπεζικών συστημάτων ή φωτεινών σηματοδοτών σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα επηρεαστεί επειδή το ηλεκτρικό της δίκτυο είναι κοινό με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Συνιστάται στο κοινό να χρησιμοποιεί ραδιόφωνα αυτοκινήτου ή δέκτες με μπαταρίες για να ακούει εκπομπές έκτακτης ανάγκης στα FM και στα βραχαία που συνήθως προορίζονται για το Radio 2 και το Radio 4.

Ένα προσχέδιο σεναρίου του BBC προειδοποιεί ότι ένα μπλακ άουτ μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες, με τα νοσοκομεία και την αστυνομία να υφίστανται «ακραία πίεση».

Ένα άλλο σενάριο λέει: «Η κυβέρνηση είπε ότι ελπίζει να αποκατασταθεί η ισχύς τις επόμενες 36 έως 48 ώρες. Διαφορετικά μέρη της Βρετανίας θα αρχίσουν να λαμβάνουν διακεκομμένες προμήθειες μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών».

Γίνεται κατανοητό ότι γράφτηκαν από δημοσιογράφους του BBC ως μέρος ενός συνηθισμένου σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση υποθετικών σεναρίων. Περιλαμβάνουν τοπικές λεπτομέρειες για τις διάφορες περιοχές και έθνη της Βρετανίας.

Σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης, το BBC έχει επίσημο ρόλο στη βοήθεια  για τη διάδοση πληροφοριών σε ολόκληρη τη χώρα, ως μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης για έκτακτα περιστατικά. Το πλαίσιο διακυβέρνησης του ραδιοτηλεοπτικού φορέα αναφέρει: «Εάν σε οποιονδήποτε υπουργό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι έχει προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτός ο υπουργός μπορεί να ζητήσει από το BBC να μεταδώσει ή να διανείμει με άλλο τρόπο οποιαδήποτε ανακοίνωση ή άλλο πρόγραμμα».

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το BBC ως μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, αν και δεν είναι σαφές εάν είχε κάποια συμβολή σε αυτά τα σενάρια. Ένας εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο που θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χειμώνα».

Το BBC δεν σχολίασε τα σχέδιά του για έκτακτη μετάδοση.

Οι υπουργοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ότι είναι απίθανο το μπλακ άουτ. Ωστόσο, το National Grid, το οποίο επιβλέπει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία, εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση ότι τα τροφοδοτικά ενδέχεται να κινδυνεύουν. Ο οργανισμός είπε ότι σε ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσαν να διαταχθούν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για έως και τρεις ώρες την ημέρα, εάν η Ρωσία διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, Τζον Πέτιγριου, προχώρησε παραπέρα και είπε ότι εάν τελικά όλα πάνε στραβά, θα μπορούσαν να υπάρξουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ.μ. Οι ταχύτητες του ανέμου είναι πολύ χαμηλές για να τροφοδοτήσουν τις τουρμπίνες των ανεμογεννητριών ώστε να καλυφθεί πλήρως το νησί από ηλεκτρική ενέργεια.

Το προσχέδιο σενάριο του BBC υποδηλώνει ότι σε μια εθνική διακοπή ρεύματος θα εκτελούσε μια έκτακτη ραδιοφωνική υπηρεσία από το κέντρο εκπομπών έκτακτης ανάγκης του Ηνωμένου Βασιλείου, που ονομάζεται EBC και έχει την έδρα του σε μια μυστική αγροτική τοποθεσία.

Αυτή η υπηρεσία θα παρείχε μισάωρα δελτία ειδήσεων στα FM και στα Βραχέα του Radio 4 και μια «μουσική υπηρεσία», με ενημερώσεις ειδήσεων στο φάσμα των FM που χρησιμοποιείται από το Radio 2.

Ένα άλλο σενάριο προϋποθέτει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο μόνο σε μερικά ελαφρώς κατοικημένα μέρη της Σκωτίας – στα Δυτικά Νησιά, το Όρκνεϊ και το Σέτλαντ και ορισμένα μέρη των Χάιλαντς.

Τα σενάρια αναφέρουν επίσης ότι αυτές οι διακοπές ρεύματος θα επηρεάσουν τα συστήματα παροχής φυσικού αερίου και θα εξουδετερώσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα ταμειακά διαθέσιμα και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα φανάρια θα σταματούσαν να λειτουργούν, προκαλώντας αναστάτωση στους δρόμους.

Ένα ακόμα σενάριο, γραμμένο για ένα υποθετικό δελτίο ειδήσεων, προειδοποιεί: «Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση. Συνιστάται στους ανθρώπους να μην επικοινωνούν μαζί τους εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι στην Ουαλία έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης, ενώ στη Σκωτία η πρωθυπουργός Νικόλ Στέρτζιον, προεδρεύει της συνεδρίασης έκτακτης ανάγκης της αποκεντρωμένης κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό προσθέτει: «Αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει τρέχων κίνδυνος για την προμήθεια και τη διανομή τροφίμων. Αλλά ζητούν από τους ανθρώπους να προσέχουν τους ευάλωτους γείτονες και συγγενείς τους».

Δημήτρης Σωτηρίου

Back to top button