breaking newsΚύπρος

Στα πρόθυρα «θερμού επεισοδίου»: Τετελεσμένο γεγονός στην κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκει η Άγκυρα – Τουρκικά πολεμικά παρενοχλούν όλα τα πλοία στο οικόπεδο 3

 

 

Τη δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 3 επιχειρεί η Τουρκία διατηρώντας στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI «Saipem 12000» να πλεύσει στο σημείο «Σπουπιά» που είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση του.

Η Τουρκία ωστόσο δεν παρεμποδίζει μόνο το γεωτρύπανο, αλλά όλα τα πλοία που επιχειρούν να εισέλθουν στην περιοχή, θεωρώντας την τσιφλίκι της στο οποίο ασκεί την κυριαρχία.

Πριν από λίγο, με καθυστερημένη είναι η αλήθεια ανακοίνωση του, το ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να παύσει τις έκνομες πράξεις της και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει κινήσεις πέραν του διπλωματικού επιπέδου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πώς στην περιοχή βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» και μία επίσης φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού. 

Η ανακοίνωση την Κυριακή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πέραν του προκλητικού λεκτικού με το οποίο επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αποκαλύπτει επί της ουσίας και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας ENI για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ κινητοποίησε την τουρκική κυβέρνηση, που επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα βάζοντας πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνεται ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν στο να παγώσουν σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και του ενδεχομένου ανάληψης από τον διεθνή παράγοντα νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών. 

Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θέλει να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκοντας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογοναθράκων, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

 Μέσα στο όλο σκηνικό προκλήσεων και έντασης σε όλα τα επίπεδα που επιχειρείται από πλευράς Τουρκίας, τα τουρκικά σκάφη προχώρησαν την Κυριακή σε παρενόχληση και άλλων πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.

Η Λευκωσία αποφεύγει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους.

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και με τη Ρώμη, προβαίνοντας από κοινού σε παρασκηνιακά διαβήματα προκειμένου τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από την περιοχή και να αφήσουν το «Saipem 12000» να προχωρήσει στο ερευνητικό του πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της ΕΝΙ στην Κύπρο σε δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δείχνοντας ότι ο ιταλικός κολοσσός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά παρά τις τουρκικές ενέργειες.

 Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, συζητώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο στέλεχος της ΕΝΙ από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών στην οποία επισημαίνεται: 

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ. 

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

pentapostagma

Back to top button