breaking newsΕλλάδακοινωνία

Στην «Ηλεκτρονική Εποχή» Από Σήμερα Οι Πλειστηριασμοί – Στο Σφυρί Μπαίνουν Πρώτα 70 Ακίνητα

Νέα εποχή από σήμερα, για τους πλειστηριασμούς.

Δεν θα διεξάγονται πλέον στα Ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά για χρέη προς ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου.

Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν το ακίνητο.

Ήδη μάλιστα όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός οφειλετών σπεύδει να ρυθμίσει το χρέος του.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 70 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών ενώ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα παίρνει φωτιά καθώς αναμένεται να βγουν στο σφυρί 260 ακίνητα. Μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 1.784 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα διενεργούνται σταδιακά μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αφορούν κυρίως ακίνητα όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι κυρίως τράπεζες με τους ιδιώτες να είναι ακόμα ελάχιστοι.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται και ακίνητα πτωχευμένων επιχειρηματιών οι οποίοι κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ακίνητα του Καρούζου, των αδερφών Κωνσταντόπουλοι και της Adams Αναγνωστόπουλος.

Σε πλειστηριασμό είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα το κεντρικό εργοστάσιο της χρεοκοπημένης «Πετζετάκις» με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος πριν τη διεξαγωγή του καθώς δεν υπήρξε κανένας να ενδιαφερθεί για την κάποτε σημαντική ελληνική βιομηχανία.

Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς Γιώργο Ρούσκα καθημερινά οι συμβολαιογράφοι γράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άρχισαν πλέον να μπαίνουν και οι συμβολαιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννενα, τη Θράκη και την Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιογράφοι που μπορούν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων προσεγγίζοντας τον στόχο των 1.000 πλειστηριασμών το μήνα που είχε τεθεί από την ΕΚΤ για τους πρώτους μήνες του έτους.

Από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο για 3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από το Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα.

Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 – 12.000 πωλήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών αν και πιο συντηρητικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να κινείται στην περιοχή των 5.000 – 6.000.

Από την ημέρα πάντως που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι ήταν για χρόνια εξαφανισμένοι, εμφανίστηκαν την παραμονή του πλειστηριασμού του ακινήτου τους και ζήτησαν ρύθμιση από την τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις στους δέκα επιχειρηματίες όταν βλέπουν να βγαίνει στο σφυρί η προσωπική τους περιουσία που συνδέεται με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σπεύδουν να ζητήσουν διακανονισμό.

Πηγή: newsit.gr

Back to top button