breaking newsΕλλάδα

Έκθετος ο Τσίπρας – O Zaev αποκλείει αναθεώρηση Συντάγματος: Το πρόβλημα είναι το όνομα, μην ανοίγουμε άλλα ζητήματα

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και κατά συνέπεια την απάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατά συνέπεια την απάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου απέρριψε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα».
«Η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα. 

Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. 
Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. 
Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. 

Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση» επισημαίνει ο Zaev σε συνέντευξη του στον ιστότοπο Balkan Insight.

Πρόκειται όμως για μια δήλωση που αφήνει έκθετο τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση που διατείνεται ότι θα υπάρξει λύση πακέτο, που θα διευθετεί τόσο το θέμα του ονόματος όσο και τις αλυτρωτικές βλέψεις της πΓΔΜ.Έκθετος ο Τσίπρας - O Zaev αποκλείει αναθεώρηση Συντάγματος: Το πρόβλημα είναι το όνομα, μην ανοίγουμε άλλα ζητήματα
Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. 
Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια “παράκαμψη”, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».
Παράλληλα, ο κ. Zaev εξέφρασε την επιθυμία εξεύρεσης λύσης για το όνομα μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Όπως εξηγεί «θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας».

Επίσης, δηλώνει πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».
«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή – δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει ο Zaev.

Η πΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Merkel

Eν τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της συνάντησης στις Βρυξέλλες του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel ήταν η συνάντηση που είχε η ίδια με τον Zaev αλλά και στα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εξεύρεση μίας σταθερής, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μία ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). 

Από την πλευρά της, η Merkel φέρεται να τόνισε ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

www.bankingnews.gr
Back to top button