breaking newsΕλλάδα

Αυτά Είναι Τα Πρώτα Στοιχεία Της Δικογραφίας Novartis!

Αυτά Είναι Τα Πρώτα Στοιχεία Της Δικογραφίας Novartis!

Βενιζέλος: “Οχετός συκοφαντιών – Αυτή τη φορά τα «πάμπερς» είναι… βρεγμένα”

 

Με τα πεπραγμένα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων, ξεκινά κατά πληροφορίες η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την υπόθεση Novartis και τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μίζες που διακινήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα ανέρχονται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημίες του ελληνικού δημοσίου από τη δραστηριότητα της Novartis στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται από δικαστικές πηγές την 15ετία 2000-2015 στο ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις «ωφέλιμες» πληρωμές και διένειμε τις μίζες.

Οι καταθέσεις αυτές αρχίζουν να δίδονται από 8 Νοεμβρίου του 2017, κλιμακώνονται και επιταχύνονται τώρα έως το Φεβρουάριο του 2018 προφανώς γιατί είχε γίνει μακρά προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis κ. Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκομένους. Οπως αναφέρεται, για παράδειγμα, έχει δωροδοκήσει τον κ. Αβραμόπουλου προκειμένου να παρασυρθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και να γίνει μεγάλη και υπερβολική παραγγελία αντιγριπικών εμβολίων.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, δεν υπάρχει υπουργός υγείας και εργασίας που να μνημονεύεται το όνομα του και να μην έχει δωροδοκηθεί με τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

«Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε πριν λίγο από το περιστύλιο της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια αφού διάβασε το υλικό της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα -κατά τις πρώτες πληροφορίες- αναφέρουν ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες.

Στη δικογραφία, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δημοσιογράφοι που έχουν εταιρείες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Για «οχετό συκοφαντιών» και «πλήρη γελιοποίηση των θεσμών» έκανε λόγο ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος της Βουλής, όπου διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, η οποία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

«Τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού είναι μόνο τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, προστατευομένων μαρτύρων. Μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους, ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, διαχρονικά επί δεκαετίες ολόκληρες» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Η αξιολογική μου κρίση είναι εύκολη γιατί η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία και τελείως παρεμπίπτουσα. Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής αλλά και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989, είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μία ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα».

«Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα, για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα ή εν πάση περιπτώσει, εάν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιους και για κάποτε, αυτό ας γίνει.

Αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Back to top button