breaking newsΕλλάδακοινωνία

Η νέα Κρατική Αρχή που μπαίνει «αφεντικό» στους Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Χωρίς να υπάρχει ούτε καν σκέψη να εξορθολογιστεί το φορολογικό σύστημα και να μειωθούν οι φόροι, βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανανήψουν, προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία ενός φορέα, στου οποίου τον έλεγχο επιδιώκεται να περάσει ο ιδιωτικός τομέας.

 

Η λειτουργία του θα θυμίζει την αντίστοιχη ενός οίκου αξιολόγησης όπως ο Fitch και θα κατατάσσει τους φορολογούμενους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε «καλοπληρωτές» και «μπαταχτσήδες», ενώ ταυτόχρονα θα εκπονεί «σχέδια» για την οργάνωση και πορεία των επιχειρήσεων.

Αυτό φυσικά θα έχει άμεσες συνέπειες στις συνάψεις δανείων και στις επαγγελματικές συναλλαγές τους.

Το Κράτος  θα αποφασίζει, εν τίνι μέτρω, ποιες επιχειρήσεις είναι «φιλικές» και «βιώσιμες» και ποιες θα κλείνουν! Αυτό προωθεί με μορφή νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όσες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν, κυρίως στις μέρες μας, λόγω των υπέρογκων φόρων ή τελοσπάντων δεν «βολεύουν» την κρατική πολιτική θα γράφονται στα «μαύρα κατάστιχα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το νομοσχέδιο που θα καταθέσει κατά το αμέσως επόμενο διάστημα στην Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προβλέπει την δημιουργία της «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ή Credit Bureau», όπως λέγεται στα αγγλικά, τα οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να προειδοποιήσει «τι μας περιμένει».

Όπου «ανεξάρτητη» βλέπε «ανεξέλεγκτη»!

Εννοείται το σχετικό νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει λάβει ήδη την… έγκριση των δανειστών.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η νέα «Ανεξάρτητη Αρχή» δεν θα περιορίζεται στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά θα μπορεί ταυτόχρονα να εκπονεί οικονομικές αναλύσεις, στατιστικές μελέτες, αλλά και σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Εν ολίγοις το Κράτος γίνεται σταδιακά αφεντικό και παύει να είναι ο επιχειρηματίας, όπως είχε αποκαλύψει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα Καφαντάρη!

Παράλληλα, η Κρατική Αρχή θα μπορεί να διορίζεται και ως εμπειρογνώμονας για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων (βλ. Ατζέντα 2030).

Επιπλέον, πρόσβαση στις πληροφορίες για τις οφειλές θα έχουν, πέραν των ίδιων των φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων, οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, καθώς και οι υπηρεσίες που ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία τους στο πλαίσιο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Τέλος, πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία θα έχουν και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκειμένου να ελέγχει εάν τηρείται η κρατική νομοθεσία.

Γιατί άραγε ενώ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα «μαραζώνουν» επιβάλλονται αυστηρά μέτρα ελέγχου και όχι πρώτα μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα; Μήπως η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της υπερφορολόγησης αξιοποείται, προκειμένου ο έλεγχος να περάσει στο Κράτος;

 

Back to top button