breaking newsΔιεθνήΕλλάδα

Οι Αμερικανοκίνητοι στασιαστές χτύπησαν την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ κατά την Ανάσταση 2 Έλληνες τραυματίες. 15 άμαχοι εγκλωβισμένοι με Μητροπολίτη. Μητροπολίτης: πυροβολούν την εκκλησία ενώ έχει ελληνικές σημαίες, δεν έχει ξαναγίνει! Χτυπούν τη Μητρόπολη! ΒΙΝΤΕΟ

15 άτομα κρύβονται σε κτίριο της Μητρόπολης Νουβίας στο Χαρτούμ. Όπως ενημέρωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και πάσης Σουδάν Σάββας, εκεί έχουν βρει καταφύγιο και μια Ρωσίδα υπήκοος με την κόρη της.

Σύμφωνα με την ελληνική δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ, ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι στο κτίριο κρύβονται και Σουδανοί, Αιθίοπες και Έλληνες.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη σήμερα (17.4.2023) χτύπησε όλμος το σπίτι ενός Έλληνα χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.O Μητροπολίτης δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ: «Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Βούλα Μαλλά ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας τόνισε ότι το κτίριο όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος με άλλα 15 άτομα στο Χαρτούμ δέχεται πυρά, αλλά για την ώρα αντέχει, ενώ επισήμανε ότι το ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί.
«Χτυπάνε συνέχεια, είναι παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα όμως. Δεν κυκλοφορεί κανείς έξω εκτός από τον στρατό. Ρεύμα, νερό δεν υπάρχει. Κάνουμε υπομονή», αναφέρει ο Μητροπολίτης.

Χάος επικρατεί στο Σουδάν, όπου έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος. Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών υποκινούμενων από ΗΠΑ καθώς η νόμιμη κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει το Πορτ Σουδάν για να γίνει ρώσικη στρατιωτική βάση. Σουδάν. Οι στασιαστές είναι υποκινούμενοι από Δύση κατά καθεστώτος που θα κάνει ρώσικη βάση στο Port Soudan! 2 μέρες πριν την κλιμάκωση ο επικεφαλής των  RSF είχε συναντήσεις με ειδικούς απεσταλμένους ΗΠΑ, Μ Βρετανίας, Νορβηγίας.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ, ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββα στην ΕΡΤ
Την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που τραυμάτισε δύο Έλληνες.

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργεία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.» ( σσ επομένως τους χτύπησαν οι στασιαστές ως παράπλευρες απώλειες καθώς χτυπούν το καρτιέ με υπουργεία και κρατικά κτίρια)
Επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν: Μάχες και αδέσποτα πυρά

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, επισημαίνει: Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες ,να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί.»

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν στην αφρικανική χώρα. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Σουδάν, Ρόμπερτ Φαχίμι περιγράφει:
“Πάρα πολύ πυροβολισμοί έξω, σφαίρες ακούγονται, αυτό μόνο, πολύ δύσκολα. + 2:33 όλοι φοβούνται, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να φύγουμε κι όλας, αν υπάρχει τρόπος αλλά και το αεροδρόμιο είναι κλειστό. “

Η πολεμική αεροπορία να διεξάγει επιχειρήσεις ακόμα και μέσα στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα
Σκηνές χάους με μάχες και εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας περιγράφουν από το πρωί οι κάτοικοι που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους.

Επειτα από μήνες κλιμακούμενης έντασης οι παραστρατιωτικές δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το προεδρικό παλάτι, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Ο στρατός καταγγέλλει προσπάθεια πραξικοπήματος και οι παραστρατιωτικοί απαντούν ότι ο στρατός επιχειρεί το πραξικόπημα.

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο. Αεροσκάφη που βρίσκονταν στο έδαφος δέχθηκαν πυρά και ένα από τη Σαουδική Αραβία τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι παραστρατιωτικοί φτάνουν μέχρι το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης όπου την ώρα του δελτίου ακούγονται πυρά.

Με βίντεο που αναρτούν οι δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει στρατιωτικές βάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο στρατός όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει χάσει τίποτα από τον έλεγχό του. Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και ο πρέσβης στο Χαρτούμ πήγαν στο καταφύγιο. Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ρωσία εκφράζουν την ανησυχία τους.

Σουδάν: Εκατοντάδες νεκροί στασιαστές BINTEO

Πραξικόπημα στο Σουδάν εναντίον καθεστώτος συμφερόντων Αιγύπτου, Σ Αραβίας τώρα που οι 2 χώρες-κλειδί απομακρύνονται από δυτικό μπλοκ. Η Αίγυπτος θα έστελνε 40.000 πυραύλους στη Ρωσία σύμφωνα με διαρροή Πενταγώνου, ο αραβικός κόσμος ενώνεται και Ιράν-Σ Αραβία τα βρήκαν!

dimpenews.com

Back to top button