NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Πώς η Αργεντινή ανοίγει στην Κίνα την πόρτα της Λατινικής Αμερικής – Επενδύσεις, εμπόριο και αποδολαριοποίηση

Η συνεργασία Κίνας – Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε σταθερή άνοδο. Στην τελευταία εξέλιξη, η Κίνα και η Αργεντινή έκαναν μια σειρά από βήματα για την επέκταση των διμερών δεσμών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αργεντινού υπουργού Οικονομίας Sergio Massa στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευα των Global Times την Κυριακής 4 Ιουνίου 2023.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI). Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ανανέωση και επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής νομισμάτων. Η Κίνα φέρεται επίσης να έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την ένταξη της Αργεντινής στους BRICS.

Η δυσφορία των ΗΠΑ

Ενώ τέτοια θετικά βήματα για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας θα πρέπει να είναι φυσιολογικά και καλοδεχούμενα, ορισμένοι στις ΗΠΑ προφανώς δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσφορία τους για την αναπτυσσόμενη συνεργασία Κίνας-Λατινικής Αμερικής.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν «νέα εργαλεία για να ανταγωνιστούν την Κίνα στη Λατινική Αμερική».

Επικαλούμενο τον Juan Gonzalez, ανώτερο διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκόπευε να βελτιώσει τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή μέσω αλλαγών στην Development Finance Corporation, μια αναπτυξιακή υπηρεσία για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος .

Το μαλακό υπογάστριο και η ηγεμονκή προσέγγιση

Τέτοιες κινήσεις αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ηγεμονική προσέγγιση της Ουάσιγκτον και την κυριαρχική οπτική της στις σχέσεις με άλλες χώρες και περιοχές. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό τη Λατινική Αμερική ως την «πίσω αυλή» τους και προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν την κανονική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, εν μέσω τοπικών οικονομικών δυσκολιών που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις τοξικές πολιτικές των ΗΠΑ, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής επιδιώκουν όλο και περισσότερο να επεκτείνουν τη συνεργασία με την Κίνα.

Το αποτυχημένο μοντέλο

Για χρόνια, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αυξήσουν την επιρροή τους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή. Ωστόσο, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν κατάφεραν να επιτύχουν την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη που επιθυμούσαν εδώ και καιρό.

Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ μετατοπίζονται σε προστατευτική νομισματική πολιτική, οι ευκαιρίες εμπορικής ανάπτυξης για τη Λατινική Αμερική έχουν διαβρωθεί περαιτέρω, με ορισμένες μάλιστα να αντιμετωπίζουν πολλαπλές κρίσεις λόγω της ανεύθυνης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθώς η ανοδική χειραγώγηση της ισοτιμίας του δολαρίου αυξάνει το χρέος του που είναι εκπεφρασμένο στο αμερικανικό νόμισμα.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός της Αργεντινής επιταχύνθηκε στο εντυπωσιακό 8,4% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθε συνολικά στο 108,8%, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 32% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής πέφτουν. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί παράγοντες όπως η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ευθύνονται για αυτό.

Mercosur και Κίνα

Κάποιες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Και γνωρίζουν τώρα περισσότερο από ποτέ ότι η Συναίνεση της Ουάσιγκτον (όπως αποκλήθηκε η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική), η οποία βασίζεται και στοχεύει στη διατήρηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, είναι νεκρή

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει αυξανόμενη στροφή στην Κίνα ως αξιόπιστο εταίρο για την περιοχή. Η Λατινική Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) στο σύνολό της έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιδίωξη επέκτασης της συνεργασίας με την Κίνα, η οποία βασίζεται στα αμοιβαία οφέλη και τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας με την Κίνα.

Στην περίπτωση της Αργεντινής, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής και η διμερής συμφωνία για τη χρήση του γιουάν βοήθησε στη μείωση των αποθεματικών σε δολάριο της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Επιπλέον, η Κίνα και η Αργεντινή παρουσιάζουν σημαντική συμπληρωματικότητα στην οικονομική τους ανάπτυξη, που είναι ο θεμελιώδης λόγος για τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στο πλαίσιο του BRI δεν θα ωφελήσουν μόνο την τοπική ανάπτυξη της Αργεντινής, αλλά θα ενισχύσουν επίσης τις εξαγωγές της στην Κίνα και τη συνεργασία στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η κοινή ανάπτυξη έργων BRI επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αμοιβαία οφέλη και βασίζεται αποκλειστικά σε κοινές ανάγκες και δεν στοχεύει κανένα τρίτο μέρος.

Επιπλέον, η Κίνα και η Αργεντινή εντείνουν τη συνεργασία τους σε έργα εξόρυξης λιθίου για να ενισχύσουν την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η Αργεντινή φιλοξενεί μεγάλα αποθέματα λιθίου, ενώ οι κινεζικές εταιρείες παράγουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του λιθίου παγκοσμίως ετησίως. Έτσι, η διμερής συνεργασία τους συμβάλλει στην προώθηση τόσο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια όσο και των εξαγωγών της Αργεντινής.

Συνδεσιμότητα

Με μια ευρύτερη έννοια, η κοινή ανάπτυξη έργων BRI θα προωθήσει επίσης τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία στο πλαίσιο της Mercosur. Στην πραγματικότητα, η Αργεντινή δεν είναι το μόνο μέλος της Mercosur που επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, έχει επίσης δείξει μεγάλη προθυμία για στενότερη συνεργασία με την Κίνα. Τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το κινεζικό γουάν για ορισμένες εμπορικες συναλλαγές.

Για τη Mercosur, καθώς το εμπόριο μεταξύ των μελών είναι περιορισμένο και οι ανταγωνιστικές πιέσεις συσσωρεύονται, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στη μεγαλύτερη διεθνή βιομηχανική αλυσίδα για να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Κίνα, με την προσέγγισή της win-win, είναι ένας από τους πιο κατάλληλους εταίρους σε αντίθεση με την αποικιοκρατική στάση των ΗΠΑ.

Πώς η Αργεντινή ανοίγει στην Κίνα την πόρτα της Λατινικής Αμερικής – Επενδύσεις, εμπόριο και αποδολαριοποίηση Prime News.

Back to top button