breaking newsΕλλάδα

Τουρκικό μανιφέστο κατά Ελλάδας-ΗΠΑ: «Η Αγία Σοφία δεν έχει σχέση με τον χριστιανισμό» – «Υπάρχουν κατάσκοποι στην αμερικανική αρχαιολογική αποστολή»

 

Συνεχίζουν να προκαλούν βάναυσα οι Τούρκοι με τον ιερότερο ναό της χριστιανοσύνης την Α. Σοφία και σήμερα μετά τον Ερντογάν την σκυτάλη πήρε ο γνωστός στην χώρα αυτή Τούρκος ιστορικός İlber Ortaylı, ο οποίος  δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «Ο Ναός της Αγίας Σοφίας δεν έχει καμία σχέση με τον χριστιανικό κόσμο» θέλοντας να τον απομονώσει από την Ορθοδοξία, για να υλοποιήσει ο σουλτάνος τα σχέδια του.

 

Ο ίδιος επίσης μετά τον ΙΝ της Αγίας Σοφίας, στοχοποίησε και την αμερικανική αρχαιολογική αποστολή, τα μέλη της οποίας εμμέσως πλην σαφώς τα κατηγορεί ως «κυνηγούς αρχαιοτήτων», σε μια σαφή προσπάθεια κεκαλυμμένης εχθρότητας για πιθανή κατασκοπική δράση τους εντός τουρκικής επικράτειας.   

Ο Τούρκος ιστορικός Δρ İlber Ortaylı παρεβρέθη στο συνέδριο Heritage Istanbul tekn, το οποίο διοργανώθηκε για τέταρτη φορά φέτος στο ξενοδοχείο Hilton της Κωνσταντινούπολης και το οποίο είχε θέμα την «Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανατολής», κάνοντας την δική του ομιλία.

Ο Δρ İlber Ortaylı δήλωσε συγκεκριμένα: «Τα πολιτιστικά πλούτη της Τουρκίας κάτω από την γη και πάνω σε αυτήν, αφορούν αποκλειστικά εμάς και κανέναν άλλον στον κόσμο. Οφείλουμε επίσης να κάνουμε μια ορθή καταγραφή όλου του αποκαλούμενου «υπέργειου πλούτου» της χώρας μας για να γνωρίζουμε τα πάντα.

Για παράδειγμα η «Αγία Σοφία δεν έχει καμία σχέση με τον χριστιανικό κόσμο, (θεωρώντας την ως αρχαιολογικό θυσαυρό)», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ortaylı αγγίζοντας το «καυτό θέμα» της Αγίας Σοφίας στην ομιλία του, επικαλέστηκε τον ΙΝ ως αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του 15ου αιώνα, τονίζοντας ότι «εδώ δεν έχουμε καμία παγκόσμια κατάσταση να υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση. Εδώ (στην Τουρκία) υπάρχουν αμέτρητοι θησαυροί μέχρι τον 19ο αιώνα και αφορούν οικοδομήματα και νεοκλασικά κτίρια τα οποία είναι δικά μας (μόνο στην Κων/πολη τα ελληνικά νεοκλασικά είναι ένα σωρό)». 

Ο Ortaylı, μιλώντας στοχοποίησε στην συνέχεια την αμερικανική αρχαιολογική αποστολή στην χώρα:

«Πρώτον τονίζω ότι το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων συνεχίζεται. Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν όλες οι προσπάθειες όλων των παραγόντων που βοηθούν στο λαθρεμπόριο σε ελάχιστο χρόνο.

Οι Αμερικανοί για παράδειγμα συλλέγουν αρχαιότητες και αυτό είναι ένα γεγονός.

Η αμερικανική αρχαιολογική αποστολή παίζει τυχερά παιχνίδια με την κοινωνία σε αυτή τη χώρα, υλοποιώντας κυνήγι θησαυρού και αυτοί είναι εχθροί μας. Η ιστορία της τέχνης και τα τμήματα αρχαιολογίας πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν ικανοί εμπειρογνώμονες σε πολλά τουρκικά μουσεία», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας σαφώς και την γνώμη του τουρκικού καθεστώτος.

Πρόκειται όμως για σαφή σχέδιο του τουρκικού καθεστώτος του ΑΚΡ κατά της οποιαδήποτε αμερικανικής παρουσίας στην Τουρκία, διότι μετά την αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν με τους S-400 και τον Πούτιν, υπάρχει διάχυτος ο φόβος «γεγονότων» στην χώρα ως πιθανά αντίποινα των ΗΠΑ.

Όσο για το θέμα του ιερού ναού της Χριστιανοσύνης, οι Τούρκοι γνωρίζουν το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελληνο-Αμερικανών, των ΗΠΑ, όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο, καθώς και της διεθνούς κοινότητας με το θέμα αυτό, για αυτό θέλουν να πράξουν ότι έχουν σχεδιάσει, κάτω από συνθήκες απόλυτης ηγεμονίας, δηλώνοντας σε όλους ορθά κοφτά ότι πρόκειται για ζήτημα της Άγκυρας και μόνο.

Την ίδια ακριβώς στιγμή κατηγορούν την Ελλάδα για καταπίεση των «τουρκικών»(κατά αυτούς) μειονοτήτων σε Θράκη, Ρόδο και Κω, ενώ μας κάνουν εδώ και χρόνια υποδείξεις για το Τζαμί στο Βοτανικό.

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη θεώρηση εκ μέρος της Τουρκίας, του τι σημαίνει «εξωτερική πολιτική».

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ενώ τα σενάρια με την Αγιά Σοφία παίρνουν και δίνουν, στην χώρα μας η ελληνική κυβέρνηση αναπαλαιώνει με ευρωπαϊκά και ελληνικά κονδύλια δύο Τζαμιά της Οθωμανικής περιόδου σε Διδυμότειχο και Λέσβο.

Εδώ στην χώρα μας όμως εδώ και καιρό υπάρχει έντονη η αίσθηση πως, ότι και να λένε και κυρίως ότι και να κάνουν οι Τούρκοι, πιθανόν σύντομα να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία στην μία και μοναδική Αγιά Σοφιά της χριστιανοσύνης.

.pentapostagma

Back to top button