breaking newsΔιεθνή

ΝΑΤΟ: Αναστέλλει την ισχύ της Συνθήκης Συμβατικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία

 

Οι εταίροι του ΝΑΤΟ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Συμβατικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη κοινοποίησαν χθες Τρίτη την πρόθεσή τους να αναστείλουν την εφαρμογή της συμφωνίας από τη στιγμή που η Ρωσία εγκατέλειψε τη Συνθήκη μετά την επίθεση στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Σε ανακοίνωσή του, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας, καταδικάζει την απόφαση της Μόσχας να αποδεσμευτεί από τη Συνθήκη και καταγγέλλει ότι αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ρωσικών πράξεων κατά της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Η Ρωσία εξακολουθεί να επιδεικνύει περιφρόνηση για τον έλεγχο των εξοπλισμών και υποσκάπτει τους κανόνες που διασφαλίζουν τη διεθνή τάξη, προειδοποιεί στη συνέχεια το κείμενο του Συμβουλίου.

Παρότι αναγνωρίζει την ισχύ της συμφωνίας, η στρατιωτική οργάνωση σημειώνει ότι η έξοδος της Ρωσίας από αυτήν την κάνει πλέον «μη βιώσιμη» και κατά συνέπεια οι συμμαχικοί εταίροι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αναστείλουν την εφαρμογή της, τονίζοντας ότι η απόφαση υποστηρίζεται πλήρως από όλα τα μέλη.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στη διαδικασία μείωσης των στρατιωτικών κινδύνων και πρόληψης ένοπλων συγκρούσεων και απευθύνουν έκκληση στις χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες να συμβάλλουν στην αύξηση της αίσθησης σταθερότητας στην ευρωατλαντική ζώνη, μέσω της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της διαφάνειας, της τήρησης των συμφωνιών και την επιβεβαίωσή τους.

Στις 7 Δεκεμβρίου η αναστολή ισχύος

Πηγές του αμερικανικού επιτελείου επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αναστολή όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη στις 7 Δεκεμβρίου, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζακ Σάλλιβαν να σημειώνει ότι «ο συνδυασμός της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Συνθήκη με το συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας έχουν αλλοιώσει σε σημαντικό βαθμό τα βασικά μέρη της συμφωνίας, το οποίο μεταφράζεται και σε ριζική μεταβολή των υποχρεώσεων».

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία βρισκόταν στον πάγο από το 2007, όμως την Τρίτη η Ρωσία ανακοίνωσε και επίσημα ότι αποδεσμεύεται από τη Συνθήκη Συμβατικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία πλέον «αποτελεί ιστορία» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ρωσίας, με την ευθύνη να βαραίνει τις χώρες του ΝΑΤΟ, υποκινώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθώντας την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία και την επικείμενη είσοδο της Σουηδίας στο στρατιωτικό συνασπισμό.

PrimeNews.

Back to top button