breaking newsΕλλάδα

Το 5ο μνημόνιο είναι γεγονός: Ελεγκτές της ΕΕ σε όλα τα υπουργεία – Εκταμιεύσεις κατόπιν εκπλήρωσης στόχων!

 

 

Έρχεται νέο μνημόνιο για την Ελλάδα αυτή τη φορά κεκαλυμμένο υπό τον μανδύα των 750 δισ.€  του  Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2024, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

Η απόφαση της Κομισιόν   για τα κεφάλαια του “Next Generation EU” δεν θα είναι χωρίς σκληρό αντίτιμο για την Ελλάδα καθώς θα υπάρχει αυστηρός καθολικός και ολοκληρωτικός  έλεγχος, από «επιτροπείες», των χρημάτων αυτών και που και πως θα κατευθύνονται!

Μόλις οι «επιτροπές» αυτές θα ικανοποιούνται από την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στους στόχους που θα της έχουν υπαγορεύσει, τότε και μόνο τότε θα υπάρχει η εκταμίευση  των χρημάτων στο ρυθμό όμως που αυτές θα επιβάλλουν!

Η κατανομή των κεφαλαίων αυτών, του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, ύψους 500 δισ. ευρώ (66%) – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα – και δανείων ύψους 250 δισ. ευρώ (33%).

Από αυτά τα χρήματα, το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 9,5 δισ.€ σε δάνεια.

Μέχρι εδώ τα πράγματα ακούγονται καλά, δεν είναι όμως ακριβώς τα πράγματα έτσι.

Οι Ευρωπαίοι, δηλαδή η Κομισιόν, δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τα χρήματα αυτά θα ελέγχονται που κατευθύνονται, ενώ θα υπάρχουν και έλεγχοι, μόνο που αυτή τη φορά αντί για τρίμηνοι θα είναι εξάμηνοι.

Θα υπάρχουν “κοινές” επιτροπές οι οποίες θα αποφασίζουν πως θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα, με τι ρυθμό, αλλά ουσιαστικά η Κομισιόν θα είναι αυτή που θα αποφασίζει πότε και αν δοθούν και αυτό εάν τηρούνται πρώτα βασικοί όροι, τους οποίους θα πρέπει να η Ελλάδα θα ικανοποιεί πλήρως.

Μόλις οι «όροι» αυτοί θα ικανοποιούνται τότε και μόνο τότε θα ανοίγει η «κάνουλα» με το χρήμα το οποίο θα ελέγχεται αυστηρά από ξένο κλιμάκιο που θα κατευθύνεται.

Ακόμη το μνημονιακού τύπου αυτό σχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση αλλά οι βασικές του γραμμές θα είναι αυτές που αναφέρθηκαν.

Με λίγα λόγια δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση προσφορά χρήματος στην Ελλάδα χωρίς όρους και ότι φαίνεται οι όροι αυτοί θα είναι ιδιαίτερα σκληροί αφού θα πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δυστυχώς πρόκειται για ένα μνημόνιο «αριθμός 5» και όλα δείχνουν ότι θα είναι ίσως και το πιο σκληρό.

 

 

Pronews
Back to top button