breaking newsΔιεθνή

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ διαψεύδει τις φήμες περί πλουτισμού επενδυτών από την επίθεση της Χαμάς

 

Σάλο έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο πλουτισμού διαφόρων επενδυτών από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που έφερε στο φως εμπεριστατωμένη έρευνα Αμερικανών πανεπιστημιακών, η οποία υποστηρίζει πως «κάποιοι» είχαν σχετική πληροφόρηση για την επικείμενη επίθεση, την οποία και εκμεταλλεύτηκαν αναλόγως.

Tο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αντέκρουσε σήμερα Τρίτη την συγκεκριμένη έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την ανακριβή και τη(ν) (ανα)δημοσίευσή της ανεύθυνη.

Το TASE υποστηρίζει πως οι εισηγητές της έρευνας έκαναν λάθος υπολογισμούς, καθώς οι τιμές των μετοχών είναι εισηγμένες στο ισραηλινό κέρμα αγκορότ -που είναι αντίστοιχο με σεντς και πένες, αντί για σέκελ- θέτοντας το πιθανό κέρδος ανοικτής πώλησης σε μόλις 32 εκατομμύρια σέκελ.

Ο Γιανίβ Παγκότ, επικεφαλής των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, τόνισε ότι, εξετάζοντας το ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις μετοχών της ισραηλινής τράπεζας Leumi, σημειώθηκε αύξηση περίπου 4,5 εκατομμυρίων μετοχών την εβδομάδα που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερή. «Δεν βλέπω στα δεδομένα κάτι πολύ κοντά σε αυτό που έγραψαν στην εφημερίδα», τόνισε ο Παγκότ στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές δεν μίλησαν με το TASE ή με μέλη του. «Δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο στις θέσεις short στο χρηματιστήριο τους δύο μήνες πριν από την επίθεση», υποστήριξε.

«Η θέση short της Leumi ελήφθη από μη ταυτοποιημένη ισραηλινή τράπεζα, γνωστή στο TASE», τόνισε ο Παγκότ και σχολιάζοντας τις εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η ίδια η Χαμάς βρίσκεται πίσω από το σορτάρισμα, πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωσή τους είναι πολύ αυστηρή, επομένως είναι απίθανο μια τέτοια θέση που προήλθε από μια τρομοκρατική οργάνωση να διαπεράσει τη συμμόρφωση αυτού του μέλους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή κάτι παρόμοιο».

Στη Wall Street γνώριζαν για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και σόρταραν σε ισραηλινές μετοχές!

Οι αρχές στο Ισραήλ ερευνούν τους ισχυρισμούς Αμερικανών ερευνητών ότι στη Wall Street σόρταραν σε ισραηλινές μετοχές και ένα χρηματιστηριακό fund, πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου!

Η Αρχή Κινητών Αξιών του Ισραήλ δήλωσε ότι το θέμα «είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», σύμφωνα με το Reuters.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συναλλαγές σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια που επενδύουν σε ισραηλινές εταιρείες, καθώς και τη δραστηριότητα ανοικτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και τη δραστηριότητα δικαιωμάτων προαίρεσης γύρω από ισραηλινές εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

«Σε σύνολο, τα στοιχεία μας συνάδουν με τους πληροφορημένους traders που προβλέπουν και επωφελούνται από την επίθεση της Χαμάς», έγραψαν οι καθηγητές νομικής Robert J. Jackson, Jr., του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Joshua Mitts του Πανεπιστημίου Columbia σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Οι συγγραφείς τόνισαν τον «προκαταρκτικό χαρακτήρα» της εργασίας.

Επικαλούμενοι μια απότομη αύξηση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος στις 2 Οκτωβρίου στο iShares MSCI Israel Exchange Traded Fund EIS, το οποίο παρακολουθεί έναν ευρέως βασισμένο δείκτη ισραηλινών εταιρειών, οι καθηγητές είπαν ότι «οι traders φαινόταν να περιμένουν τα επερχόμενα γεγονότα»!

Όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι συναλλαγές δεν ήταν σύμπτωση, αλλά μια τακτική από κάποιον που ήξερε ότι η επίθεση ήταν επικείμενη.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές της Bank Leumi (IL:LUMI), της μεγαλύτερης τράπεζας του Ισραήλ, πωλήθηκαν απότομα από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου. Οι συγγραφείς αναθεώρησαν την εργασία τους, αφού ένα ισραηλινό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η αρχική εκτίμηση των κερδών γύρω από το Leumi short trade διογκώθηκε λόγω ενός λάθους σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης αύξηση των συμβάσεων δικαιωμάτων προαίρεσης βραχυπρόθεσμης ημερομηνίας σε μετοχές ισραηλινών εταιρειών που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ που λήγουν στις 13 Οκτωβρίου, σε σχέση με τα δικαιώματα που λήγουν αργότερα μέσα στο έτος.

«Δείχνουμε ότι αυτή η αύξηση των βραχυπρόθεσμων δικαιωμάτων προαίρεσης μπορεί να συνδεθεί με πολλές συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης που γράφτηκαν σε ισραηλινές εταιρείες στις αγορές των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι ένας μικρός αριθμός παραγόντων μπορεί να ήταν πίσω από αυτή τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης», έγραψαν.

PrimeNews.

Back to top button