breaking newsΔιεθνή

Αργεντινή: Θα σηματοδοτήσει η νίκη του Μίλεϊ ένα παγκόσμιο αντικομμουνιστικό σημείο καμπής;

Η εκλογή-ορόσημο του Χαβιέ Μίλεϊ στην προεδρία της Αργεντινής μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την κυριαρχία των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική. Κάποιοι ελπίζουν ότι θα προχωρήσει και παραπέρα.

” Αρχίζει μια επανάσταση που ξεκινά από εδώ, θα διατρέξει την Αμερική, θα φτάσει μέχρι το βορρά και μετά στην Ευρώπη”, δήλωσε στους Epoch Times η Λίλια Λεμουάν, νεοεκλεγείσα βουλευτής στην Αργεντινή και επί μακρόν σύμμαχος του Μιλέι, κατά την ορκωμοσία του προέδρου Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μιλέι, ένας φιλελεύθερος και αυτοπροσδιοριζόμενος ως “αναρχοκαπιταλιστής”, έχει αντιταχθεί στην αριστερή κυριαρχία, η οποία, μέχρι τις αρχές του 2023, είχε στην κατοχή της όλα τα έθνη της αμερικανικής ηπείρου εκτός από την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, το Ελ Σαλβαδόρ και το Εκουαδόρ.

«Ακριβώς όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σηματοδοτεί το τέλος μιας τραγικής εποχής για αυτόν τον κόσμο, αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν το σημείο καμπής της ιστορίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος Μιλέι στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ο Βραζιλιάνος νομοθέτης Κριστιάνο Καπορέτζο χαρακτήρισε την εκλογή του Μίλεϊ «απολύτως ιστορική».

«Σηματοδοτεί μια πολύ στρατηγική στιγμή για τη Λατινική Αμερική, μια δεξιά “ανακατάληψη” της ηπείρου», δήλωσε ο κ. Καπορέτζο στους Epoch Times.

«Η άφιξη του Μιλέι στην Αργεντινή θα δώσει κάποια δύναμη στις εκλογές της Χιλής. Περισσότερες χώρες στη Λατινική Αμερική θα αρχίσουν να βαδίζουν προς τον συντηρητισμό».

Η Κολομβιανή γερουσιαστής Μαρία Φερνάντα Καμπάλ συμμετείχε επίσης στην ορκωμοσία του προέδρου Μιλέι στο Μπουένος Άιρες στις 10 Δεκεμβρίου.

«Σήμερα μας έδωσε ελπίδα, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στους Epoch Times.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Χαβιέ Μιλέι άνοιξε την πόρτα και όλες αυτές οι κυβερνήσεις που κυβερνούσαν, οι κοινωνίες που υπέφεραν με όλους αυτούς τους ακτιβιστές που αντιβαίνουν στη φύση των ανθρώπων… σήμερα, όλα θα γίνουν σωστά», δήλωσε η κ. Καμπάλ.

«Ελπίζουμε να κερδίσει ο Τραμπ. Ελπίζουμε να κερδίσει ο Χοσέ Αντόνιο Καστ στη Χιλή και ελπίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε και την Κολομβία».

Ο Ερνέστο Αραούχο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, τώρα στρατηγικός σύμβουλος διεθνών υποθέσεων στο think tank Fundación Disenso με έδρα την Ισπανία, δήλωσε στους Epoch Times ότι βλέπει μια παγκόσμια στροφή προς τον συντηρητισμό.

Ο πρόσφατα ορκισθείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι απευθύνεται στους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του κυβερνητικού μεγάρου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής

«Αυτή μπορεί να είναι μια πραγματική “επανάκτηση” της ελευθερίας παγκοσμίως, η οποία μπορεί να ξεκινήσει εδώ στην Αργεντινή. Μου αρέσει να έχω μεγάλες προσδοκίες, και πιστεύω ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί», δήλωσε ο κ. Αραούχο.

«Εάν [οι προτάσεις της κυβέρνησης Μιλέι] αποδώσουν, ο κόσμος μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι ιδέες της ελευθερίας λειτουργούν. Ότι λειτουργούν σε μια μεγάλη χώρα».

Κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, ο πρόεδρος Μιλέι περιέκοψε εννέα υπουργεία της κυβέρνησης, έλαβε μέτρα για την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και προετοιμάστηκε για την καταστολή των διαδηλώσεων που ενδέχεται να προκύψουν από τα επερχόμενα δραστικά οικονομικά μέτρα.

Έχει υποσχεθεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να καταργήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής και ενδεχομένως να υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο ως επίσημο νόμισμα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με μια εναλλακτική λύση που θα βασίζεται σε κουπόνια και να μεταφέρει το δημόσιο μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης σε ένα σύστημα που θα βασίζεται στην ασφάλιση.

«Αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο [που ψήφισαν οι πολίτες] μας προσφέρει μια διαφορετική χώρα, μια χώρα στην οποία το κράτος δεν κατευθύνει τις ζωές μας, αλλά μάλλον διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι λογοδοτούν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος Μιλέι κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του.

Ο Χέρμαν Τερτς, ισπανός ευρωβουλευτής, γιόρτασε τη νίκη του προέδρου Μιλέι κατά την ορκωμοσία του τελευταίου στο Μπουένος Άιρες στις 10 Δεκεμβρίου.

«Πιστεύω ότι αυτή η νίκη της αλήθειας στην Αργεντινή είναι μια ιστορική νίκη και μια νίκη με τεράστιες επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Τερτς στους Epoch Times.

«Είναι τόσο σημαντική και έχει επιπτώσεις για όλη την Αμερική και για όλη τη Δύση, μια εξαιρετικά σημαντική ανατροπή».

Η πρόσφατη νίκη στην Ολλανδία του συντηρητικού Γκερτ Βίλντερς, ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία, έδωσε ώθηση στους συντηρητικούς στην περιοχή. Ο κ. Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές, αλλά πρέπει να σχηματίσει πλειοψηφικό συνασπισμό με άλλα πολιτικά κόμματα προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς εκφωνεί ομιλία σε συνάντηση Ευρωπαίων εθνικιστών στο Κόμπλεντς της Γερμανίας

«Μπορούμε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να κάνουμε δεξιά πολιτική», δήλωσε ο κ. Τερτς.

«Μπορούμε να σταματήσουμε τα τερατουργήματα της Ατζέντας 2030, του πράσινου συμφώνου, όλων των μόνιμων παρεμβάσεών τους στο βιοπορισμό [των ανθρώπων], την εξάλειψη της βιοποριστικής διαβίωσης που προωθεί η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να αλλάξουμε την Επιτροπή. Και τότε θα δούμε μια διαφορά στην Ευρώπη».

Η Ατζέντα 2030 αποτελεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη 17 «στόχων βιώσιμης ανάπτυξης» μέχρι το έτος 2030. Οι στόχοι περιλαμβάνουν την «ισότητα των φύλων», την «υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή» και τη δράση για το κλίμα.

«Το πράσινο σύμφωνο» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τερτς είναι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», ένα πλαίσιο στο οποίο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2050.

«Έχουμε παραχωρήσει τόσα πολλά μέσα σε 50, 60 χρόνια, που δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε άλλα. Τώρα μπορούμε μόνο να ανακαταλάβουμε. Και βρισκόμαστε σε μια πλήρη εκστρατεία ανακατάληψης», δήλωσε ο κ. Τερστ.

Αλλά οι συντηρητικές και ελευθεριακές πολιτικές έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες αποφασιστικές και καλά συντονισμένες δυνάμεις.

«Δεν αφορά μόνο την οικονομία, δεν αφορά μόνο τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό της Αργεντινής, δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Αραούχο.

«Πρόκειται επίσης για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι το πρόβλημα του λατινοαμερικανικού οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με το παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα. Είναι το πρόβλημα του ολοκληρωτικού μπλοκ Κίνας-Ρωσίας-Ιράν».

Οι σοσιαλιστικές διοικήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα το καθεστώς της Βενεζουέλας, διευκόλυναν ή συμμετείχαν στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και συντονίζονταν με το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και την περιφερειακή ασφάλεια εδώ και χρόνια.

Το 2020 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον δικτάτορα της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και σε άλλους 14 νυν και πρώην αξιωματούχους για μια συνωμοσία «ναρκο-τρομοκρατίας» με σκοπό να «πλημμυρίσουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες με ναρκωτικά.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ιρανικά στρατιωτικά πλοία στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις για τρομοκρατία ελλιμενίστηκαν στη Βραζιλία και τον Ιούνιο μια αμυντική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Βολιβίας έδεσε τα δύο έθνη πιο στενά μεταξύ τους.

Τα σοσιαλιστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής έχουν επιτρέψει στις υποστηριζόμενες από το Ιράν τρομοκρατικές ομάδες να δρουν ευρέως στη Νότια Αμερική εδώ και χρόνια.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει εξαπλώσει ευρέως την επιρροή του στη Λατινική Αμερική εδώ και χρόνια με εμπορικές συμφωνίες, επεκτεινόμενη στρατιωτική παρουσία και δεσμούς με ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες στην περιοχή.

Το Φόρουμ του Σάο Πάολο είναι ο κόμβος αριστερών ομάδων και πολιτικών διοικήσεων.

Οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν συνθήματα κατά την έναρξη του Φόρουμ του Σάο Πάολο, δίπλα σε ένα πανό με πορτρέτα αριστερών προέδρων της Λατινικής Αμερικής, στο Σαν Σαλβαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, στις 12 Ιανουαρίου 2007

Δημιουργημένο το 1990 από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και τον Κουβανό δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο, ένωσε ναρκο-τρομοκρατικές κομμουνιστικές αντάρτικες ομάδες όπως η FARC της Κολομβίας και πολιτικά κόμματα που συχνά βρίσκονται στην εξουσία, όπως η MORENA του Μεξικού και το Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας.

Ο δηλωμένος στόχος της ομάδας είναι να μετακινήσει την περιοχή πιο αριστερά.

Το Φόρουμ του Σάο Πάολο κληρονόμησε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ αριστερών κομμάτων που συσπειρώνονται για περισσότερο από έναν αιώνα με οργανώσεις όπως η Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής.

Ο Μάικ Γκονζάλες του Heritage Foundation έχει αποκαλέσει το Φόρουμ του Σάο Πάολο «τη μεγαλύτερη και πιο επιδραστική μαρξιστική διεθνή οργάνωση στον κόσμο».

Οι ηγέτες της ομάδας συχνά επιδεικνύουν αντιαμερικανική ρητορική και είτε είναι αυταρχικοί είτε επικροτούν τον αυταρχισμό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τα κόμματα του Φόρουμ του Σάο Πάολο, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται τώρα στην εξουσία.

Τον Μάρτιο του 2022, πριν από τις εκλογές στη Βραζιλία και την Κολομβία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και το Φόρουμ του Σάο Πάολο πραγματοποίησαν μια σειρά συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, ο αξιωματούχος του ΚΚΚ Σουν Γιανφένγκ, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας και το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, δήλωσε ότι ευχόταν νίκες της αριστεράς και στις δύο χώρες.

«Πραγματικά ελπίζω ότι η Κολομβία και η Βραζιλία θα μπορέσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν χώρες που θα κυβερνώνται από προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς», δήλωσε ο κ. Γιανφένγκ.

«Τότε, οι κύριες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής θα κυβερνώνται από αριστερές δυνάμεις και τότε, στο μέλλον, θα έχουμε μεγαλύτερους χώρους για συνεργασία μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και του Φόρουμ του Σάο Πάολο».

Τον Ιούλιο του 2022 το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας διοργάνωσε μια διεθνή διάσκεψη με 100 μαρξιστικά κόμματα, με την ονομασία «Φόρουμ του ΚΚΚ και των παγκόσμιων μαρξιστικών πολιτικών κομμάτων».

Έξι λατινοαμερικανικά κόμματα είχαν εξέχουσα θέση στη διάσκεψη: το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουρουγουάης, το Εργατικό Κόμμα του Μεξικού, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αργεντινής και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής συμμετέχουν πλέον στους κυβερνητικούς συνασπισμούς στις αντίστοιχες χώρες τους.

Αλλά, αν οι αντικομμουνιστές συνεχίσουν να κερδίζουν και σε άλλες επερχόμενες εκλογές, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τον συντονισμό μεταξύ των κυρίαρχων σοσιαλιστικών διοικήσεων, των εγκληματικών επιχειρήσεων και των κοινωνικών κινημάτων και να βοηθήσει στον περιορισμό του εμπορίου ναρκωτικών και των περιορισμών στην ελευθερία στη Λατινική Αμερική.

Η Καρολίνα Άνιες, κόρη της φυλακισμένης πρώην προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες, ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μιλέι θα επηρεάσει την πολιτική στην πατρίδα της.

«Η νίκη του Μιλέι είναι μια νίκη κατά όλων εκείνων που πηγαίνουν ενάντια στην ελευθερία. Είναι ελπίδα για τη Βολιβία, για τους πολιτικά φυλακισμένους. Πρόκειται να αγωνιστεί για την ελευθερία σε όλες τις χώρες μας. Είναι μια αλλαγή, μια πλήρης αλλαγή, είναι η αλλαγή μιας εποχής, ένας φωτεινός φάρος για όλους μας. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει καλά», δήλωσε η κ. Άνιες στους Epoch Times στο Μπουένος Άιρες.

«Η Βολιβία διανύει σκοτεινούς καιρούς, όπου όλοι οι πολίτες διώκονται και φυλακίζονται επειδή σκέφτονται διαφορετικά υπό το καθεστώς του MAS», είπε, αναφερόμενη στο κόμμα Κίνημα για τον Σοσιαλισμό.

Η κ. Άνιες είπε ότι η μητέρα της είναι πολιτική κρατούμενη «επειδή εκπλήρωσε τα καθήκοντά της. Επειδή ήταν σύμφωνη με τη δημοκρατία. Επειδή εκπλήρωσε [την ευθύνη της] απέναντι στη χώρα μου».

Το MAS, η σημερινή κυρίαρχη πολιτική παράταξη στη Βολιβία, συνδέεται όλο και περισσότερο με τη Βενεζουέλα και το Ιράν. Το MAS είναι επί μακρόν πρωταγωνιστής στο Φόρουμ του Σάο Πάολο.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βολιβία το 2022 αναφέρει ότι η φυλάκιση της Ζανίν Άνιες είναι «ένα παράδειγμα των “διαρθρωτικών προβλημάτων” στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως η γενικευμένη χρήση της προληπτικής φυλάκισης».

Οι αναφερόμενες ανησυχίες περιλάμβαναν «υπερβολικά ευρείες και διφορούμενες κατηγορίες κατά της Άνιες, καθώς και την υπερβολική χρήση της προληπτικής φυλάκισης».

PrimeNews.

Back to top button