breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ NOMIMO ΦΑΚΕΛΩΜΑ – ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ – ΟΙ “ΚΑΘΑΡΟΙ” ΚΑΙ ΟΙ… ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ

10032021_pistopoiitiko_emboliasmou_ee

 

 

Πρεμιέρα κάνει σήμερα 1Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα φέρει πίσω τις μετακινήσεις που στερηθήκαμε εξαιτίας του κορονοϊού αλλά συγχρόνως αποτελεί την πρώτη μορφή διαχωρισμού των πολιτών μεταξύ των “καλών και καθαρών” πολιτών και των… άλλων.

Όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν πια τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς θα έχουν στα χέρια τους την απόδειξη ότι είναι ασφαλείς να διασχίζουν τα σύνορα. Το πιστοποιητικό είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Το νέο Green Pass θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Πώς θα γίνεται η έκδοση 

Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή  μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19. Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
τον ΑΜΚΑ σας

H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βήμα-βήμα η διαδικασία έκδοσης

Μπαίνετε στην πλατφόρμα eudcc.gov.gr
Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxis και το ΑΜΚΑ
Πατάτε «Ξεκινήστε εδώ» και συνέχεια κλικάρετε σε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές:
Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός) αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση) αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα
Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος) αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα
Πατάτε «Συνέχεια» και «Σύνδεση»
Επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας
Συμπληρώνετε ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία εφόσον χρειάζονται και πατάτε «Συνέχεια»

Τι μορφή έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Οι πολίτες, μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 για τρεις λόγους:

Εάν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.
Εάν έχουν νοσήσει.
Εάν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο rapid ή PCR

makeleio.

Back to top button