breaking newsΔιεθνή

Τουρκία: Σκάνδαλο 1,2 εκατ. λίρες την ημέρα νοίκιαζε drones ο Ερντογάν από την εταιρεία του γαμπρού του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ

Το συνολικό κόστος των δύο διαγωνισμών ήταν 287,6 εκατομμύρια λίρες για έξι drones δασοπυρόσβεσης – Θα είναι σε υπηρεσία για συνολικά 152 ημέρες από την 1 Ιουνίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023
Περί σκανδάλου κάνει λόγο το αντιπολιτευόμενο Halk TV της Τουρκίας καθώς υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενοικίαζε drones για δασοπυρόσβεση, έναντι του ποσού του 1,2 εκατ. ευρώ την ημέρα από την εταιρεία του γαμπρού του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.
Τα drones τα οποία ενοικίαζε, προέρχονταν αποκλειστικά από την εταιρεία Baykar της οποίας πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, είναι ο γαμπρός του.

Προεκλογικά ο ίδιος ο Ερντογάν είχε τοποθετηθεί για το θέμα: «Υποτίθεται ότι δίνω πλεονεκτήματα σε αυτούς (στην εταιρεία Baykar) χωρίς διαγωνισμό και ότι ζημειώθηκε το κράτος. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ που να έχει δοθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή την κυβέρνηση του AKP».

Αποκαλύφθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Δασών διενήργησε δύο χωριστούς διαγωνισμούς για την ενοικίαση έξι UAV τον Απρίλιο. Το συνολικό κόστος των δύο διαγωνισμών ήταν 287,6 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Halk TV. Πέντε από τα UAV ενοικιάστηκαν από την Baykar προς 183,6 εκατομμύρια λίρες, ενώ το τελευταίο από την Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) με 99,2 εκατομμύρια λίρες, όλα για να τοποθετηθούν σε αεροδρόμια στην Τουρκία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της εταιρείας του με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο εν λόγω διαγωνισμός διεξήχθη με «διαφανή και ανοιχτό τρόπο». Είπε ότι η εταιρεία του πρόσφερε τη χαμηλότερη τιμή στον διαγωνισμό που έγινε από τη Διεύθυνση Δασών, γι’ αυτό είπε ότι η συμφωνία έγινε με εκείνους.

Στον ίδιο διαγωνισμό, έξι UAV αναπτύχθηκαν σε συνολικά πέντε αεροδρόμια. Στις 22 Μαΐου, η η τουρκική αεροπορική βιομηχανία (TAI) κέρδισε τον διαγωνισμό για το UAV που θα εξυπηρετεί το αεροδρόμιο στα Άδανα. Η προσφορά της TAI ήταν 99 εκατομμύρια 220 χιλιάδες 500 TL. Έτσι, το συνολικό κόστος του έργου καταγράφηκε σε 287 εκατομμύρια 640 χιλιάδες TL. Τα UAV θα είναι σε υπηρεσία για συνολικά 152 ημέρες από την 1 Ιουνίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

 

Back to top button