breaking newsΕλλάδα

Ο Κατσίφας και οι άλλοι…

Πριν ακόμη το αίμα του νεκρού Κωνσταντίνου Κατσίφα στεγνώσει, οι γνωστοί πρόθυμοι ξαμολήθηκαν σε social media,  τηλεοράσεις και εφημερίδες αβαντάροντας  το αλβανικό αφήγημα για την εκτέλεση του 35χρονου ομογενή, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς να κρατήσουν τα ελάχιστα προσχήματα και προσκολλημένοι στις ιδεολογικές τους εμμονές.

Θα επιχειρήσω στη συνέχεια. να δώσω απαντήσεις στα σχόλια και στις δηλώσεις τους, σύμφωνα με όσα είδα, άκουσα και έζησα σχεδόν δέκα μέρες στους Βουλιαράτες για ένα από τα πιο δυνατά ρεπορτάζ στην επαγγελματική μου πορεία.

Μυρσίνη Ζορμπά – Υπουργός Πολιτισμού (28/10/2018):“Σήμερα στο νεκροταφείο πεσόντων στους Βουλιαράτες κοντά στην Κλεισούρα για να τιμήσουμε τους έλληνες πεσόντες(…) Φύγαμε στις τρεις το μεσημέρι χωρίς να έχει υπάρξει καμία ανησυχία. Στο μεταξύ είχαμε πληροφορηθεί ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες. Μετά τις 3μμ στον δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν

Όπως η υπουργός Πολιτισμού ομολογεί, από το πρωί κατά την τελετή στην Κλεισούρα είχε πληροφορηθεί πως “κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει” στους Βουλιαράτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κλεισούρα γνώριζε από την πρωτη στιγμή το όνομα του ομογενή όπως επίσης πως πρόκειται για Έλληνα υπήκοο.

Ουδείς έδειξε να ανησυχεί, παρα μόνο ο δήμαρχος Δρόπολης κ.Αχιλλέας Ντέτσικας, που έσπευσε στους Βουλιαράτες για να δει τι συμβαίνει. Ποια θα ήταν άραγε η εξέλιξη εάν η κυρία Ζορμπά ενημέρωνε για το περιστατικό άμεσα τον πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και αυτός με τη σειρά του επικοινωνούσε με τον Αλβανό ομόλογό του, ζητώντας να αντιμετωπιστεί η περίπτωση του Κατσίφα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα επισημαινοντάς του πως πρόκειται και για Έλληνα – Ευρωπαίο πολίτη ;

Και εάν δεν το έκανε στην Κλεισούρα όταν το πληροφορήθηκε, γιατί δεν το έπραξε άμεσα όταν βρέθηκε στους Βουλιαράτες και το ανθρωποκυνηγητό των επίλεκτων την αλβανικής αστυνομίας ήταν σε εξέλιξη ;

Δεν προβληματίστηκε για τις σφαίρες που άκουγε να πέφτουν στο βουνό, για το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το κεφάλι της, για τις ανησυχίες των παριστάμενων ομογενών ; Το μεσημέρι, την ίδια ώρα που απολάμβανε τα τοπικά εδέσματα κατά τη δεξίωση σε τοπική ταβέρνα, οι επίλεκτοι της RENEA εκτελούσαν τον Κατσίφα και κακοποιούσαν τη μάνα του.

Ούτε στιγμή συγκινήθηκε να πληροφορηθεί τι συμβαίνει, μήπως και σταματούσε το κακό; Ακόμη και όταν οι ντόπιοι της σιγοψιθύριζαν για το κακό που πλησιάζει, η ίδια απολάμβανε την βορειοηπειρώτικη φιλοξενία, τα εδέσματα και το φημισμένο ανθρακούχο νερό Glina (γνωστό και ως Perrier της Αλβανίας).

Όπως γράφει η ίδια χωρίς ντροπή, το πληροφορήθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι, “στο δρόμο της επιστροφής”. Και όμως θα μπορούσε να σώσει τον Κατσίφα.

Θεόδωρος Πάγκαλος (1/11/2018): «Αυτός ο νέος πήγε να βάλει την Ελληνική σημαία. Μα έχω βρει στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τους Βουλιαράτες από 25η Μαρτίου και οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ελληνικές σημαίες μέχρι αηδίας».

Καταρχάς ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν πήγε να βάλει κάποια επιπλέον σημαία. Το χωριό ήταν σημαιοστολισμένο από τον ίδιο, λόγω της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, όπως συνέβη και στον περασμένο εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, όπως καλά είδε στις φωτογραφίες ο κ.Πάγκαλος.

Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε διαμαρτυρία για τον σημαιοστολισμό του Κατσίφα κατά τις Εθνικές Επετείους στους Βουλιαράτες, ακόμη και επισήμως από τις αλβανικές Αρχές, όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή.

Ο νεκρός αγόραζε ελληνικές σημαίες με το υστερημά του και τις τοποθετούσε σε μόνιμες βάσεις που ο ίδιος είχε κατασκευάσει στους στύλους του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας και βέβαια του μειονοτικού δήμου Δρόπολής. Το θεωρούσε ύψιστη υποχρέωση προς τους Έλληνες πεσόντες που είναι θαμμένοι στο στρατιωτικό κοιμητήριο του χωριού.

Αν αυτό ενοχλεί τον πρώην υπουργό Εξωτερικών πρόβλημά του. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα θυμάται τον Κατσίφα γιατί προστάτευσε τη σημαία, ενώ τον κ.Πάγκαλο για το περίφημο : “Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας” (Ίμια 1996)

Δημήτρης Παπαδημούλης (1/11/2018): “Προφανώς ο άνθρωπος αυτός είχε ακραίες απόψεις, προφανώς είχε καλάσνικοφ και πυροβολούσε (…) δεν πρέπει να ηρωοποιηθεί ο Κωνσταντίνος Κατσίφας”

Σαφώς από την άνεση και την ασφάλεια των Βρυξελλών, μπορεί οποιοσδήποτε να κατηγορεί ια “ακραίες” απόψεις, Βορειοηπειρώτες που συνεχίζουν να επιμένουν να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες παρά το διαχρονικό bullying των αλβανικών Αρχών. Ο Κατσίφας ήταν “ακραίος” γιατί διεκδικούσε το αυτονόητο.

Και σίγουρα όχι κάτι παραπάνω απ΄ ότι οι Αλβανοί για τους ομοεθνείς τους στο Κόσοβο, στα Σκόπια και στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Ζητούσε να μπορεί να ζει ελεύθερα και περήφανα στον τόπο του και βέβαια να τιμάει τις Εθνικές Επετείους και την ελληνική σημαία, σε αντίθεση με τους “συντρόφους” του κ.Παπαδημούλη που έχουν αλλεργία σε οτιδήποτε παραπέμπει σε πατρίδα, έθνος και σημαία.

Όντως ήταν τόσο “ακραίος” ο Κατσίφας, που επέλεξε συνειδητά το τέλος του, ταρακουνώντας μας από τη νιρβάνα μας. “Μα να υπάρχουν ακόμη ρομαντικοί που να δίνουν τη ζωή τους για τη σημαία ;” . Δυστυχώς για εσάς κ.Παπαδημούλη υπήρχαν, υπάρχουν και θα ξαναϋπάρξουν. Γιατί είναι στο DNA του Έλληνα αυτό. Όσο για τον φόβο του μήπως “ηρωοποιηθεί” ο Κατσίφας, ατύχησε. Το έπραξαν οι Αλβανοί με την εκτελεσή του. Τους παγίδευσε ουσιαστικά. Μεγάλος μάγκας.

Κωνσταντίνος Φίλης (6/11/2018): “Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών;

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Αυτό ισχύει γα τον πρώην υπουργό Παιδείας, που παραμένει φανατικά πιστός στις ιδεολογικές του εμμονές. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Κατσίφας δεν πήγε σε ξένη χώρα για να υψώσει την ελληνική σημαία.

Οι Βουλιαράτες Δρόπολης είναι μέρος της επίσημης ελληνικής μειονοτικής περιοχής που αναγνωρίζει η Αλβανία, επιτρέποντας στους εκεί ομογενείς να τιμούν τις Εθνικές Επετείους και τα Εθνικά Σύμβολα. Άρα το πρόβλημα δεν ήταν που ο Κατσίφας θέλησε να υψώσει τη σημαία, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Που του ζήτησαν οι Αλβανοί να την κατεβάσει, γεγονός που οδήγησε στην έντονη λογομαχία του με τον τοπικό “σερίφη” ο ρόλος του οποίου στην ιστορία είναι ύποπτος και προβοκατόρικος. Για τον όρο “Βόρειος Ήπειρος” απλά του θυμίζω, πως είναι πολιτικός όρος διεθνώς αναγνωρισμένος από το 1914, και από την Αλβανία και από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Πρωτόκολλο Κέρκυρας και παροχή καθεστώτος αυτονομίας στον ελληνικό πληθυσμό εντός Αλβανίας εάν του λέει κάτι.

Όσον αφορά το καλάνσνικοφ, που στην Αλβανία κυκλοφορούν σαν τις χιλιάδες Mercedes, 17 ημέρες μετά το συμβάν οι αλβανικές Αρχές ακόμη να παρουσιάσουν το όπλο, τις γεμιστήρες, τις σφαίρες τα αποτελέσματα της βαλιστικής εξέτασης (εάν έγινε) κλπ. Τέλος, υπήρξε και αρμόδιος υπουργός, η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική με υπογραφή και της Τουρκίας.

Όχι εθνική όπως στην περίπτωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που έχει δικαίωμα -τυπικά τουλάχιστον- να υψώνει και να τιμάει τα εθνικά του σύμβολα όπως η σημαία. Προσπάθησα να βρω κάποιο άρθρο του στην Αυγή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δεν βρήκα (εάν υπάρχει απολογούμαι). Απεναντίας διάβασα πολλά πχ για τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία και αξιοπρέπεια, αν και πιστεύω πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογική dual band…

Χρήστος Καραγιαννίδης μαζί με 13 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (6/11/2018): «Το σοβαρό περιστατικό κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν για λόγους εντυπωσιοθηρίας διάφορες λαθρόβιες και αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ο 35χρονος ομογενής δεν σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών, αλλά αντιθέτως συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία και κατόπιν εκτελέστηκε εν ψυχρώ”

Αντί οι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρονται για διασπορά fake news, γιατί δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο προς τις αλβανικές Αρχές, ζητώντας να δημοσιοποιήσει το οπτικοακουστικό υλικό απο τις κάμερες των ανδρών, του ελικοπτέρου και του drone της RENEA από την επιχείρηση κατά του Κατσίφα; Εκεί θα φανεί ξεκάθαρα εάν ο 35χρονος ομογενής “σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών” ή εάν “εκτελέστηκε εν ψυχρώ”.

Η ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας πως δεν υπάρχει σχετικό βίντεο από την επιχείρηση (googlάρετε “RENEA” και θα δείτε δεκάδες βίντεο από επιχειρήσεις της), οι νεκροτομές χωρίς παρουσία Τεχνικού Συμβούλου της οικογένειας, η 10ήμερη “ομηρεία” της σωρού του Κατσίφα, η μη πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας, η μη δημοσιοποίηση τεκμηρίων (τυφέκιο, σφαίρες, γεμιστήρες κ.α) σίγουρα δεν συνάδουν με το αλβανικό αφήγημα που υιοθετούν αβίαστα οι 14 Συριζαίοι βουλευτές.

Απεναντίας απ’ όσα έχει υποστηρίξει ο ιατροδικαστής κ. Βουγιουκλάκης που είδε για μόλις 5′ το νεκρό σώμα, προκύπτει πως ο Κατσίφας πυροβολήθηκε σε όρθια στάση από σχετικά κοντινή απόσταση και με τα χέρια σηκωμένα ψηλά, με δύο θανάσιμα διαμπερή τραύματα κοντά στην καρδιά. Και κάτι άλλο.

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου αρχικά τα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για “Σύλληψη του Έλληνα εξτρεμιστή που φώναξε ”Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Ελληνισμός΄΄”. Λίγα λεπτά αργότερα στα ίδια άρθρα οι τίτλοι άλλαξαν σε : “Νεκρός ο Έλληνας εξτρεμιστής που φώναξε “Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Ελληνισμός””. Τι πραγματικά συνέβησαν εκείνα τα λίγα λεπτά και από συλληφθείς ο Κατσίφας κατέληξε νεκρός;

Και τελικά οι 14 του ΣΥΡΙΖΑ, που ως αριστεροί κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνήθως δηλώνουν πολέμιοι της αστυνομικής βίας, δεν διερωτήθηκαν γιατί οι επίλεκτοι της RENEA δεν ακολούθησαν τα όσα προβλέπονται σε ανάλογες επιχειρήσεις, από τη στιγμή που ο Κατσίφας ήταν μόνος του σε μια ακάλυπτη πλαγιά από την οποία δεν θα μπορούσε να διαφύγει.

Θα μπορούσαν να τον αφήσουν να διψάσει και να εξαντληθεί, να ανεβάσουν στο βουνό ψυχολόγο – διαπραγματευτή, να τον τραυματίσουν ακόμη και σε μη ζωτικά σημεία για να τον ακινητοποιήσουν. Δεν τα έκαναν όμως, γιατί η εντολή που είχαν λάβει ήταν ξεκάθαρη (δες Ράμα): “Κλαδέψτε τον”.

Αλέξης Τσίπρας – Πρωθυπουργός (8/11/2018): “Κατανοώ τη χαροκαμένη μάνα που έχασε ένα νέο παιδί και είναι δικαιολογημένη η πικρία και η οργή. Το μόνο που θα διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει με τις αρχές της Αλβανίας. Ζητήσαμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και να υπάρχει αστυνομικός εκεί που θα συμμετάσχει στις έρευνες» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η στρατηγική μας να έρθουμε πιο κοντά με τη γειτονική χώρα ώστε να λύσουμε παλιές διαφορές». 

Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Όμως αυτά δεν αρκούν για τη χαροκαμένη μάνα, που θα περίμενε το ελάχιστο. Ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης και υποστήριξης από την πλευρά του.

“Όσα συνέβησαν και οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ συνιστούν έναν εφιάλτη” έγραψε πρόσφατα ο κ.Τσίπρας στη μητέρα του άτυχου παιδιού -και πολύ καλά έπραξε- μιλώντας για “ωμή βία” που οδήγησε στην απώλεια μιας ζωής. Όμως ο θάνατος του Κωνσταντίνου δεν συνιστά ‘”εφιάλτη” και δεν είναι αποτέλεσμα της “ωμής βίας” ;

Γιατί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον ανθρώπινο πόνο ; Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί πως εάν το 2010 η Ελλάδα αντιδρούσε με σοβαρότητα και σθένος στη δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, επειδή μιλούσε ελληνικά, (ο δολοφόνος του σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος), ο Κατσίφας σήμερα θα ήταν ζωντανός;

Συνοψίζοντας. 

  • O Κατσίφας δεν θέλησε να ανεβάσει άλλη μία ελληνική σημαία. Την υπερασπίστηκε στον τόπο του, σύμφωνα με δικαιώματα που αναγνωρίζουν επίσημα οι Αλβανοί.

  • Ο Κατσίφας δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής ή άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν αλβανικά ΜΜΕ. Ήταν ένας συνειδητοποιημένος πατριώτης που διεκδικούσε -είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε όχι- το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

  • Ο Κατσίφας ουδέποτε είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπως εσκεμμένα “διέρρευσε” η ΕΛ.ΑΣ και μετέδωσε το ΑΠΕ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ο νεκρός “εγκληματικό” προφίλ.

  • Ο Κατσίφας δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα. Ήταν ένας ζωντανός τύπος, ευδιάθετος, χαμογελαστός που βοηθούσε το χωριό του και όποιον είχε ανάγκη. Κανένας στους Βουλιαράτες δεν έχει κάτι άσχημο να του προσάψει.

  • Ο Κατσίφας όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόταν “συστάσεις” και bullying από τον Αλβανό “σερίφη” να σταματήσει να ασχολείται με σημαίες και σταυρούς στο χωριό του.

  • Ο Κατσίφας δεν έπιασε το καλανσικοφ για να αφαιρέσει ζωές, αλλά για να “στείλει” μήνυμα. Εάν ήθελε να πάρει καμία “δεκαριά” μαζί του, μπορούσε να το κάνει άνετα -ως καταδρομέας- και ειχε πολλές ευκαιρίες.

  • O Kατσίφας δεν επιχείρησε να διαφύγει προς την Ελλάδα αν και θα μπορούσε αφού γνώριζε τα μονοπάτια που οδηγούσαν στα σύνορα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα επέστρεψε πίσω προς τους εκτελεστές του, με τους οποίους ήρθε τετ α τετ έως το την εκτέλεση.

  • Ο Κατσίφας χάραξε και επέλεξε συνειδητά το τέλος του, όσο και εάν αυτό δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει ο μέσος κοινός νους. Το πράο νεκρό του βλέμμα μαρτυρά πως έπεσε για τα πιστεύω του και για τη σημαία, ορίζοντας το δικό του “φινάλε” όπως έγραψε σε μία τελευταία προφητική του ανάρτηση στο facebook.

Παναγιώτης Σαββίδης
Πρώτο Θέμα

 

Back to top button