breaking newsΔιεθνή

Αντιρωσικό μέτωπο ΗΠΑ και Ευρωπαίων με μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρωσική αντίδραση

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.
Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.

Από κοντά και οι Ευρωπαίοι

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας στη Βαρσοβία, στο Βίλνιους και στη Ρίγα κλήθηκαν σήμερα στο πολωνικό, το λιθουανικό και το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών, αντίστοιχα, στον απόηχο της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριμπάλ.

«Κανένα σχόλιο», δήλωσε επιστρατεύοντας ένα μεγάλο χαμόγελο, ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέεφ, κατά την έξοδό του από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απελάσεων Ρώσων διπλωματών. «Πληροφορίες θα δοθούν από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών», συνέχισε.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, o πρεσβευτής είπε πως υπολογίζει ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη Πολωνία, απαντώντας απλώς «θα δούμε», σε σχέση με την παράταση της διαμονής άλλων Ρώσων διπλωματών.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο υπουργός Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.
Στο Βίλνιους, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αλεξάντρ Ουντάλτσοφ κλήθηκε στο λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράσα Γιακιλαϊτιέν.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω. Δεν ανακοινώθηκε καμία συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό σήμερα. Ωστόσο διπλωματική πηγή δήλωσε πως ο πρεσβευτής αναμένεται να ενημερωθεί για την απέλαση πολλών Ρώσων διπλωματών.

Παρόμοια μέτρα, ως συνέπεια της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ετοιμάζονται να λάβουν διάφορες χώρες της ΕΕ.
Η Λετονία γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να απελάσει «έναν ή περισσότερους» Ρώσους διπλωμάτες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κλήθηκε ο πρεσβευτής Εβγκένι Λουκιάνοφ.

Στη Λιθουανία, η κλήση του πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας ετήσιας έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία «το ένα τρίτο του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στη Λιθουανία συνδέεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως οι πρεσβευτές της Ρωσίας στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία κλήθηκαν σήμερα στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Στην Εσθονία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό.

.militaire.gr

Back to top button